IZ LONDONA ANA MUHAR

PRINOVA U KRALJEVSKOJ OBITELJI Potvrđeno ono što se priželjkivalo: Da, Kate je trudna!

Britanci ne kriju oduševljenje činjenicom da će kraljica, omiljeni monarh, upoznati nasljednika
 Foto agencije AFP i JLP

Vijest koju je svijet očekivao, a Britanija priželjkivala napokon je potvrđena: princeza Catherine, vojvotkinja od Cambridgea i supruga budućeg kralja Ujedinjenog Kraljevstva princa Williama, u drugom je stanju.

Vijest je uslijedila nakon što je 30-godišnja princeza primljena u jednu londonsku bolnicu gdje će biti zadržana nekoliko dana zbog jutarnje mučnine. U službenom priopćenju iz palače St James stoji da je princezi potreban odmor i posebna prehrana.

Kraljica Elizabeta II., njezin suprug, Williamov otac princ Charles, njegova supruga Camilla i princ Harry “oduševljeni” su viješću o pomlatku u kraljevskoj obitelji. Veseli se i britanski premijer David Cameron koji je nakon objave vijesti na Twitteru izjavio: “Sretan sam zbog vijesti da vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea očekuju dijete. Bit će divni roditelji.”

Od kada su objavom zaruka prošle godine postali najpopularniji kraljevski par na svijetu, ne prođe niti jedan dan da im britanski tisak ne posveti barem nekoliko redaka. Od kraljevskog vjenčanja prošloga proljeća, najpraćenijeg spektakla godine, mladi su supružnici višestruko opravdali svoju ulogu nasljednika britanske krune.

Uspješno su obavili svoje prve važne turneje u Kanadi, SAD-a i na Dalekom istoku i izuzev mini skandala s golišavim grudima lijepe princeze, poštedjeli obitelj skandala. Zahvaljujući vijesti o dolasku bebe u dinastiju Windsor, najavljenoj u godini kada je kraljica Elizabeta II. proslavila dijamantni jubilej, što je sa šezdeset godina vladavine čini najstarijim monarhom u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, nakon kraljice Viktorije, mozaik je potpun.

Britanci ne kriju oduševljenje činjenicom da će kraljica, omiljeni monarh nacije, upoznati svoga nasljednika. Ovo je, naime, više od radosne obiteljske vijesti. Catherinina trudnoća prije svega označava osiguravanje opstojnosti dinastije Windsor za desetljeća koja dolaze.

S promjenom zakona prošle godine tron za dijete Williama i Catherine je osiguran. Naime, do prošle godine krunu su nasljeđivali isključivo dječaci u obitelji. Žensko je dijete nasljeđivalo krunu samo u slučaju da ne postoje muška djeca, kao u slučaju kraljice Elizabete II. S prošlogodišnjom promjenom zakona prvo dijete Williama i Catherine bit će budući kralj ili kraljica Ujedinjenog Kraljevstva.

William i Catherine od samog početka njihove veze, koja je počela na fakultetu St Andrews u istoimenom škotskom gradiću u kojem su oboje studirali, promatrana je kao novo poglavlje za vladajuću obitelj Ujedinjenog Kraljevstva. Prije vjenčanja hodali su čak devet godina, što je princezi u tabloidima osiguralo nadimak “Waitie Katie” (Kate koja čeka, op.a.).

Oni su mladi, moderni, a vole se i žive poput svih tridesetogodišnjaka. Skoro. To je ipak najfotografiraniji par na svijetu čiji se koraci svakodnevno prate pod povećalom. - Oni žive život pod konstantnim okom javnosti. No, ono što ga čini težim od života običnih celebrityja jest to da im nije dopuštena niti najmanja greška - za Jutarnji je rekao Nicholas Monson, kraljevski dopisnik i autor knjige “Dvorski dnevnici”.

Nema sumnje, ono što slijedi u idućim mjesecima je serija nagađanja o budućem najmlađem predstavniku dinastije Windsor. Princ William prvo je kraljevsko dijete rođeno izvan odaja palače, u bolnici. Njegova majka princeza Diana život je posvetila da prinčeve odgaja kao obične dječake, vodeći ih na skijanje i šetnje parkom. No, budući tata i kralj Ujedinjenog Kraljevstva možda više od ikoga shvaća da njegovo nikada dijete neće živjeti život kao ostala djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:25