JELENA VS. SEVERINA

Nova Rozgina pobjeda: hoće li Seve vratiti titulu kraljice estrade?

Sljedeća velika prilika za usporedbu dviju seksepilnih glazbenica bit će koncerti koje pripremaju u Zagrebu: Rozga u Ciboni, a Severina u Areni
 Duje Klarić/Cropix

ZAGREB - Tko je trenutno najveća glazbena zvijezda u Hrvatskoj? Severina Vučković ili Jelena Rozga? Točnim odgovorom na ta pitanja već se mjesecima bave novinari, pjevači, kritičari čak i razni teoretičari - sociolozi pa čak i duhovnici.

Ni jedna niti druga ne žele o tome javno polemizirati, tek se sramežljivo zahvaljuju publici na vjernosti ističući kako bez vjerne publike ne bi bilo ni njihovih karijera.

Drugi ili treći plan

No, koliko god na ovoj čudnovatoj balkanskoj estradi netko u određenom trenutku bio popularan, već idući mjesec može pasti u drugi ili čak treći plan. I to je jedina neosporna činjenica na našoj glazbenoj sceni koja godinama uzdiže i spušta svako malo neku estradnu divu, a jedino što im preostaje, ako ćemo voditi strogu evidenciju i čistu statistiku, njihovi su konkretni, ostvareni rezultati.

Ostvareni rezultati

Kao i u svakom drugom zanimanju, nečija se karijera treba procjenjivati na temelju ostvarenih poslovnih uspjeha i adekvatne financijske zarade, a ne aktualne PR kampanje koja može skončati već sutra nekim novim, senzacionalnijim projektom ili maštovitim PR agentom željnim dokazivanja s nekom novom strategijom. Na našoj estradi upravo je to čest slučaj kako se postaje slavan i najpopularniji. Sada bi se spomenutoj Severini i Jeleni vjerojatno digla kosa na glavi, ali primjera radi, Nives Celzijus je 2008. i 2009. godine bila apsolutno najprodavanija spisateljica u cijeloj regiji, medijska pojava s najviše naslovnih strana i jedina osoba s estrade čiji su projekti reklamirani u sva tri nacionalna Dnevnika u prime-timeu, a ujedno i uvjerljivo najposjećenija na YouTubeu zbog seksa u video spotovima. Je li zbog toga Nives postala najveća estradna zvijezda? Naravno da nije! Sjećate li se manijakalnog ludila oko Miroslava Škore prije nekoliko godina, ili Petra Graše devedesetih?

A minuli rad?

U svoje vrijeme, njih su dvojica bili megazvijezde, ali to nije dugo potrajalo upravo zbog gore navedenih razloga. Ovo su samo neki od primjera kako se danas olako mnogi razbacuju titulama “najbolji i najveća”, iako prelako prelaze preko minulog rada vodeći se samo onom starom parafrazom da je “zlato sve što sja”.Upravo zato, usporedili smo osnovne karakteristike i ostvarene dosege karijere Severine i Jelene Rozge, tim više što se Seve aktivno počela baviti glazbom 1992. godine, a Jelena samo četiri godine kasnije.

Naše istraživanje koja je od ove dvije Splićanke popularnija i uspješnija, donijelo je sljedeće rezultate. Severina je prema dosadašnjim postignućima nedodirljiva kraljica hrvatske estrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 01:05