KONTROVERZNI KONCERT

NIVES CELZIJUS SPREMNA JE RAZVALITI LISINSKI Anketa: Ima li mjesta njezinoj glazbi u hrvatskom hramu kulture?

ZAGREB - Činjenica je da publika koja u “Lisinski” dolazi na klasične koncerte nije sretna zbog nastupa Nives Celzijus, ali nema govora ni o kakvim pritiscima ili otkazivanjima pretplate. Ne vjerujem da će zbog Nives itko prestati dolaziti u dvoranu. Uostalom, 90 posto našega glazbenog repertoara čini ozbiljni program, a samo 10 posto je estrada. A činjenica je i da puno puta dvorana ni do pola nije ispunjena na koncertima klasične glazbe – kazao nam je za Slobodnu Dalmaciju Dražen Siriščević, ravnatelj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, referirajući se na kuloarske priče o neviđenim pritiscima zbog domaćinstva koncerta pjevačice i spisateljice Nives Celzijus 1. travnja u maloj dvorani, koja ima 304 sjedeća mjesta.

Već sama najava o njezinu nastupu u “Lisinskom” izazvala je burne reakcije u javnosti, a proteklih je dana priču o pritiscima na ravnatelja Siriščevića dodatno prisnažilo skidanje reklamnog transparenta s likom seksepilne pjevačice, koji je bio postavljen na jednom od oglasnih mjesta na dvorani.

Glasna šaputanja kako je transparent s natpisom “Senzacija u Lisinskom – Nives Celzijus i gosti” nestao s bočne fasade dvorane, koja “gleda” na Vukovarsku ulicu, zbog pritiskanja s raznih strana osobno je demantirao ravnatelj “Lisinskog”, ističući kako je riječ o sasvim drugim razlozima.

- Nažalost, imamo samo sedam pozicija za transparente, puno manje nego događaja, a kako Nivesinu koncertu prethode brojna druga ugovorena zbivanja, postoje prioriteti. No, Nives će se uskoro ponovno pojaviti – kazao je Dražen Siriščević, potvrdivši tako riječi njezina menadžera i PR-a Vedrana Strukara, koji nam je rekao da će transparent s likom kontroverzne pjevačice u petak ponovno osvanuti na “Lisinskom”.

Tako će, sviđalo se to nekom ili ne, Nives Celzijus 1. travnja zapjevati u maloj dvorani “Lisinski”, a lista njezinih pet gostiju upravo se zaključuje, potvrdio nam je menadžer Strukar, napominjući kako su oboje zadovoljni dosadašnjom prodajom ulaznica.

Do jučer, u vrijeme pisanja ovog teksta, bilo ih je prodano 89 (ostalo je 215 slobodnih mjesta), pa je zapravo simptomatično što se digla halabuka oko dvorane s tek tristotinjak mjesta, u kojoj se inače organiziraju filmske premijere, izložbe, jazz koncerti...

Naravno, bura u medijima ide samo u prilog Nives, a i njezin menadžer i PR veli kako je pjevačica prilično “happy” zbog koncerta koji će biti “veliko, veliko iznenađenje”. Premda dvojac još uvijek drži u tajnosti listu gostiju, doznali smo kako je pozvana i Tereza Kesovija. No, čini se da će priča ostati samo na pozivu...

- Ne vjerujem da ću biti 1. travnja u Zagrebu, jer sam 28. ožujka planirala otputovati u Pariz radi dogovora oko snimanja dueta s dvojicom francuskih pjevača. Rekla sam to i Vedranu (op.a. – Strukaru), a da je drugačije, pitam se zašto djevojci ne bih, ako mogu, pomogla. Nives je draga cura i ne mogu joj zabraniti nastupati gdje god to ona želi – zaključila je Tereza Kesovija za Slobodnu Dalmaciju.

Poštovanje ugovora

Nivesin transparent će, nakon postavljanja u petak, biti ponovno skinut sljedeće srijede. Naprosto je previše događaja u ‘Lisinskom’, a kako smo mi ‘uboli’ termin u posljednji trenutak, samo mjesec dana prije koncerta, morali smo se prilagoditi s reklamom, jer već mjesecima unaprijed postoje rezervirani termini za druge programe i moraju se ispoštovati prije potpisani ugovori za reklamne pozicije - objasnio je Strukar.

Pluralistički program

Nema razloga zabranjivati bilo što. Svatko ima svoje afinitete, pa tako čak i mi koji radimo u dvorani. I ja slušam neku drugu glazbu, ali nismo postavljeni tu kako bismo ispunjavali vlastite želje. Dvorana ‘Lisinski’ otvorena je, čini mi se, još od 1973., za različite sadržaje.

Ovdje su se odvijali politički skupovi, okupljali sportaši, frizeri..., bilo je tu i rock’n’rolla i predaja diploma, maskenbala i Noći gutača reklama... I dobro je da je tako. Nažalost, u Zagrebu imamo samo jednu koncertnu dvoranu, eto, Split je uopće nema... Naravno da bismo ih, kada bi ih bilo više, mogli profilirati - veli Dražen Siriščević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:08