SVE SE PROMIJENILO

NEPOZNATE FOTOGRAFIJE ZRĆA Kako je zapravo počeo turizam na današnjoj najpopularnijoj plaži za partijanere

Prvi su turisti ondje stigli još 60-ih godina prošlog stoljeća, a već 70-ih bio je sagrađen prvi diskoklub
 CROPIX

Plaža Zrće, sa svojim klubovima punim isklesanih tijela koja se savijaju pod techno ritmom, opijenim ljetnim strastima i mladošću. Horde partijanera koje ovih dana okupiraju poznatu plažu tijekom glazbenih festivala. Upravo zato iz današnje perspektive nestvarno izgleda fotografija iz 1968. godine dugačke šljunčane plaže Zrće na kojoj u idili i osami uživa samo jedan par. Bili su to prvi, rijetki turisti na Zrću koji su divnu plažu imali samo za sebe. Aktualna slika je potpuno drukčija: plaža je puna turista - mlađahnih partijanera koji već dugo gospodare Zrćem, ali tu su i obitelji s djecom koja se ovdje i dalje rado kupaju.

Gradnja mosta

Na jednoj pak fotografiji na kraju uvale sjedi par na osami; da se takva fotografija napravi danas, na drugom kraju plaže vidio bi se klub Kaliypso i njegova neobična visoka drvena ograda. U široj perspektivi bočno se sada nalaze klub Aquarius, klub Papaya, a otraga već na granici sa susjednom uvalom sada je klub Noa. Tu je i klub Euphoria.

Turizam je na Zrće i u Novalju, u čijoj se blizini plaža nalazi, stigao sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, povezivanjem otoka Paga trajektima i mostom. Vintage fotografije koje pokazuju začetke turizma na poznatoj plaži i u Novalji pronašli smo u Gradskom muzeju Novalja.

- Turisti su se već od kraja 60-ih godina kupali na Zrću, ali tada ih je bilo malo. Zanimljivo je da su kupače tada, a tako je bilo i 70-ih godina, kada se mnogo Novljana kupalo na Zrću, posjećivali brodovi s težacima iz tri sela smještena prekoputa da bi kupačima prodavali grožđe, smokve i drugo voće - govori Vesna Denona, ravnateljica Gradskog muzeja Novalja.

Nisu znali plivati

No nisu turisti odmah nahrupili na prekrasnu plažu. I 70-ih se godina moglo dogoditi da gost tu bude gotovo sam.Prije povezivanja otoka Paga trajektom Novalja je bila vezana uz parobrod i prije svega bila je luka. U Novalji je dugo bio samo jedan hotel, Loža. Prizori s tovarima koje težaci vode kroz mjesto bili su uobičajeni, a danas se više ne mogu vidjeti. Kao što su rijetki i prizori starijih žena u crnini. Još 30-ih i 40-ih godina na otoku su bile samo bijele ceste, a išlo se iz manjih mjesta do Paga ili Novalje na magarcu ili pješice. Malo je ljudi tada znalo plivati. Domaći bi se u moru kupali nakon berbe grožđa. U samu Novalju turizam je stigao oko 1950. godine. Počeci turizma u Novalji vezani su i uz gostionicu “Gaj” smještenu kod crkve. No obitelj koja je vodila konobu nije mogla živjeti samo od toga.

Novalja je s vremenom dobila i kamp Staško i druge turističke sadržaje. Gosti koji su prije jako voljeli Novalju bili su Slovenci. Danas ovdje ima gostiju iz čitavog svijeta, najviše zbog Zrća. Trenutno su najbrojniji Talijani.

Ljekovito blato

Zrće je u kvaliteti svojih oblutaka i u boji mora, kažu nam neki mještani Novalje, ostalo nepromijenjeno.

Inače, s desne strane Zrća bilo je ljekovito blato, u uvali Katarelac.

- Turisti su dolazili na tu plažu zbog ljekovitog blata. I gotovo je čitavo područje, uz planove za gradnju, postalo zdravstveno lječilište - kaže Vesna Denona.

U blizini Zrća nalazi se plaža Caska, iznimno važno arheološko nalazište, zapravo čitav jedan podvodni grad. Od 2004. godine Ministarstvo kulture i arheolozi sustavno istražuju to područja. Do sada je mnogo toga otkriveno: jedno od najveći antičkih sidara na Jadranu, starohrvatski nakit, grobnice građene na kupu kanalicu i drugo. Otkriven je i Liburnski brod, šivani brod s kožnim remenjem.

Caska je uvala poznata i po tunolovu, a na njoj postoji i jedna tunera koju bi bilo dobro obnoviti.

A prvi objekt sagrađen na Zrću bio je diskoklub! Bilo je to kasnih 70-ih godina.

U dvije županije

- To nije bio prvi disco jer u Novalji je već postojalo nekoliko malih diskoklubova, ali bio je prvi pravio disco koji je radio kao samostalni objekt. Sagradilo ga je tadašnje turističko društvo. Nalazio se na mjestu kluba Aquarius - kaže Denona, ravnateljica Muzeja, i pokazuje nam fotografiju Zrća na kojoj se vidi taj prvi klub.

Današnji klubovi na popularnom Zrću u kojima ples i zabava traju cijeli dan nalaze se u dvije županije. Susjedna uvala Kolan s plažom Katarelac, na kojoj je poznati Noa Beach Club, dio je Zadarske županije, a klubovi na Zrću kao što su Papaya, Aquarius, neki kafići i Kalypso pripadaju Ličko-senjskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:40