MARIĆ vs. KRIZMANIĆ

'Neka se muškarci naviknu da i žene mogu oštro uzvratiti'

Slažem se da bismo mi u žiriju morali biti svjesni da smo primjer mladim ljudima. Držim se toga i naglašavam kako svojim ponašanjem u showu i izvan njega nikad nikoga nisam uvrijedila, tvrdi Anđa
 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Profesorica Mirjana Krizmanić potpuno me je razočarala svojom izjavom da meni treba dati otkaz zbog neprimjerenog i neodgojenog ponašanja u showu “Hrvatska traži zvijezdu”.

Ona me proziva samo zato što sam sudionica te emisije, samo zato što imam svoje mišljenje i samo zato što sam žena. Žalosti me i vrijeđa takav stav. Što gospođa Krizmanić smatra da sam trebala napraviti nakon što mi je Tony rekao da mu se skinem s kursa? Da li sam možda, u skladu s tzv. dobrim odgojem, trebala šutjeti i gledati u zemlju dok me on napada? Želi li profesorica Krizmanić reći da žene ne smiju imati svoje mišljenje i sama stati u vlastitu obranu? - pita Anđa Marić, koja je zahvaljujući posljednjem izdanju showa “ Hrvatska traži zvijezdu postala top-tema.

Podsjetimo, u emisiji emitiranoj u petak na RTL-Televiziji došlo je do verbalnog prepucavanja članova žirija Anđe Marić i Tonyja Cetinskog.

Zadovoljna ponašanjem

Rasprava, započeta Tonyjevim pitanjem 19-godišnjem natjecatelju je li on svjestan da za njega glasaju i mnogi muškarci i je li straight, završila je pjevačevom porukom Anđi koja je glasila: “Skini mi se s kursa”. Ona mu je na to odgovorila podizanjem dlana i pokazivanjem kažiprsta. Sve to emitirano je u udarnom terminu i izravnom televizijskom prijenosu, a takvo ponašanje članova žirija sociolozi, psiholozi i dio javnosti ocijenili su neprimjerenim i neodgojenim.

- Slažem se s mišljenjem psihologa koji kažu da bismo mi u žiriju kao javne osobe morali biti svjesni da smo primjer mladim ljudima kako da se ponašaju u životu. Držim se toga i naglašavam kako svojim ponašanjem u showu i izvan njega nikad nikog nisam uvrijedila. Istina je, reagirala sam na Tonyjeve komentare, a reagirat ću i ubuduće ako ih bude. Ja sam svojim ponašanjem u showu jako zadovoljna.

Uvijek nastojim, i to ne samo u emisiji nego i općenito, sa svojim sugovornicima postupati onako kako bih ja voljela da oni postupaju sa mnom. Volim li, slijedom toga, da i meni netko rukom pokazuje gestu ‘talk to the hand’ koja označava sugovorniku da ušuti? Da, ako u nečemu pretjeram neću imati ništa protiv toga da mi netko gestom pokaže da ne želi komentirati ono što sam mu rekla - priznaje Anđa, koja napominje da se Tony od samog početka ovogodišnje sezone spektakla “HTZ” često i rado šali na njezin račun.

Žene i ženstvenost

- Ja mu ne ostajem i neću ostati dužna. Mnogi muškarci, a očito i pojedini sociolozi i psiholozi, možda nisu navikli na žene koje verbalne lopte vraćaju jednakom oštrinom i brzinom. Neka se naviknu! - poručuje Anđa, koja smatra da njezino ponašanje, baš kao ni spektakl u kojem se traži nova pjevačka zvijezda, ni po čemu nisu moralno ili etično upitni.

- Po meni su mnogo nemoralnije i neetičnije serije u kojima se prikazuju silovanja, ubojstva, drogiranje, mrtva trupla... Mislim da bi ugledni sociolozi i psiholozi trebali očajavati nad takvim sadržajima. Ja sam samo cura koja sudjeluje u spektaklu koji je sam po sebi provokativan. Kad se Simon Cowell posvađa s natjecateljima i članovima žirija - nikom ništa, ali kad to napravi Anđa, digne se halabuka u kojoj mi se zamjera nedostatak kućnog odgoja.

A ja ne samo da sam jako dobro odgojena, nego sam žena koja je uvijek bila i ostala dama. To ne znači da ću u 21. stoljeću nešto prešutjeti.

Profesoricu Krizmanić žalosti moje ponašanje, a mene žalosti to što žene još uvijek imaju isprane mozgove i misle da se ženi ne može tolerirati njezin stav kao muškarcu. Ženu koja makar i gestom pokazuje što misli proglase muškaračom i neodgojenom alapačom, koja, pokazujući svoje mišljenje, gubi na ženstvenosti i upravo to je najžalosnije i najjadnije u cijeloj ovoj priči - zaključuje Anđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:02