OPORAVAK GLUMCA

'NE MOGU STATI NA NOGU, ALI SVAKI DAN VJEŽBAM. VELIKI SAM ŠTREBER' Tarik o nesreći

Nakon prometne nesreće i teške operacije poznati glumac u svojem je domu u programu rehabilitacije uz pomoć vrhunskih stručnjaka
Zagreb, 060510.Suncano vrijeme opet je izmamilo poznate na spicu. Na slici: Tarik Filipovic i Lejla Sehovic popili su kavu na Cvjetnom trgu.Foto: Miso Lisanin / CROPIX
 Mišo Lišanin / CROPIX

Od prometne nesreće u kojoj je Tariku Filipoviću slomljena lijeva potkoljenica i ozlijeđeno koljeno prošlo je tek nešto više od mjesec dana. Poznati glumac sada je u fazi oporavka, što će potrajati još nekoliko mjeseci. Ozljeda koju je zadobio je zarasla, Tarik se bolje osjeća, što i ne čudi jer je nakon 23 dana boravka u bolnici napokon u svom domu. No dani mu nisu ispunjeni ležanjem na kauču ispred televizora, već cjelodnevnim programom rehabilitacije.

- Rana je zarasla i sve ide kako treba. Još se ne mogu osloniti na nogu, opravak će potrajati. Proces rehabilitacije, usmjeren na vraćanje opsega pokreta i mišićne mase te uklanjanje bolova, prepustio sam kineziološkom studiju Body Balance i MBS timu na čelu s mr.sc. Martinom Mavrin Jeličić i dr.sc. Tatjanom Trošt Bobić - opisuje svoje bolovanje Filipović. Vježbe koje mora raditi kako mu mišići ne bi atrofirali nisu mu problem, jer je na sreću prije prometne krenuo u teretanu. Tako su mu mišići ipak bili spremniji na fizičku traumu koju je doživio.

Ima puno gorih stvari u životu

- Ma nije to najstrašnije što ljudi prolaze, ima puno gorih stvari od toga, a nisam ni ja jedini kojem se ovo dogodilo. Imam sreću što sam ostao živ, toga sam itekako svjestan. Nema mi druge nego sve ovo sada proći, zaliječiti se i krenuti dalje. Zato ni ne razbijam glavu time, discipliniran sam i poslušan, znam što mi je raditi, druge nema - kaže Filipović, na kojega je 17. siječnja na pješačkom prijelazu u zagrebačkoj Kustošiji naletio vozač u terencu. Sada više ne osjeća bol u nozi, više ga muče leđa zbog ležanja. Noga mu nije u gipsu kako bi mogao makisimalno savijati koljeno. Koristi tek svojevrsni elastični zavoj i fiksator koljena, ali više kako bi se sam osjećao sigurnije kad ustane te, naravno, štake. Od pomoći su mu svi, i supruga Lejla, sinovi devetogodišnji Dino i petogodišnji Arman, punica...

U glavi mu se vrti slika

Hoće li mu oporavak trajati još dva, tri ili više mjeseci, znat će za dva tjedna kada ga očekuje novi rengen, pa će mu liječnici preciznije moći prognozirati što ga još čeka. A iako mu se mjesec dana uopće nisu “vraćali filmovi”, sada mu se sve češće događa da nesvjesno ponovno proživljava trenutke kada je na njega naletio automobil.

- Gledam film, uopće ne razmišljam o tome i onda mi se samo vrati slika. I čujem iznova taj udarac, odjekne mi poput groma - objašnjava Filipović.

Vozača nije tužio i ne zamara sa sada time. Platio bi mu, kaže, da može da se to nije dogodilo. Ali ne može.

- Njemu ionako ide policijska prijava zbog nesreće. Jedino što mi je potpuno neshvatljivo kao čovjeku jest to da me nije pokušao kontaktirati, pitati kako sam. Stvarno mi je to nevjerojatno. Svima nam se može dogoditi nesreća, to je trenutak. Ali za ovo nema opravdanja. Pa nije baš da su moja adresa i broj telefona tajni pa da se ne može poslati ni telegram - navodi Tarik. Sada mu najteže pada ta nepokretnost, što se toliko mora osloniti na druge. Išao bi van, a ne može, a sada kada ima vremena za čitanje knjiga i sve one aktivnosti koje ne zahtijevaju kretanje, već samo slobodno vrijeme, za to mu nedostaje koncentracije. Nesreća mu je odgodila i dosta poslovnih obaveza, ali zbog izgubljenih prihoda, tvrdi, ne razbija glavu. Predstava “Spektakluk” zasad je skinuta s repertoara, za nju mu se nije mogla naći zamjena. U “Ne igraj na Engleze”, još jednoj Kerempuhovoj predstavi, zamijenio ga je Rene Bitorajac, a u “Mrtvim dušama” Velimir Čokljat. Propustio je promociju vjenčanog prstena zakazanu za Dan vjenčanja - osam pari burmi u čijem su dizajnu za zlatarnu Križek Lejla i on kreativno sudjelovali. No, kaže, nadoknadit će. Što se tiče HTV-ova kviza “Sve u 7”, sreća u nesreći je što se taj show snima unaprijed. Emisija ima dovoljno sve do ožujka, no ni tada Filipović neće biti u top-formi.

TARIK DOŽIVIO PROMETNU Udario ga auto na zebri: 'Trpi velike bolove! Koljeno mu je smrskano'

- A što ću? Neka me posjednu, a ostatak ću ja odraditi s velikim guštom. Na scenu ipak neću moći izaći prije travnja, svibnja, a nakon toga krećemo u nove radne pobjede - kaže Filipović. A među tim novim planovima je i novi igrani film i TV serija. Zadnji film snimio je 2009. s Dejanom Šorkom, “U zemlji čudesa”, a što se tiče serija, posljednja uloga u “Titu” datira iz 2010. godine. U međuvremenu je imao posla preko glave, ponajprije u kazalištu, postavljajući s Reneom Bitorajcem još jedan uspješan projekt - “Spektakluk”. Sada mu prvo slijedi uloga sive eminencije, glavnog negativca u dugoočekivanoj, a i najavljivanoj seriji “Markov trg” prema scenariju Saše Runjića.

Budući planovi

- Prva klapa trebala bi pasti u lipnju, a snimanje bi trajalo do početka jeseni. Govori o vladi, premijeru, političkim igricama i sličnim stvarima, za što su nam se od 90-ih naovamo potrudili dati pregršt inspiracije. Projekt se odgađa već tri godine, možda je nedostajalo i hrabrosti televizija da ga prihvate, što mi iskreno nije jasno. Recimo, Englezi sada rade remake svoje kultne serije ‘Da, ministre’. Željko Königsknecht glumi hrvatskog premijera, Emir Hadžihafisbegović bosanskog, Nikola Kojo srpskog, a ja Marka Gaćinu, savjetnika odgovornog za brojne malverzacije - objašnjava Filipović.

Nakon dva filma, “Go West’ i “Ritam života”, Tarik je dobio ulogu u još jednom igranom projektu Envera Puške - “Bloger”. Film se bavi devetoricom blogera koji se međusobno, osim virtualno, uopće ne poznaju, nikad se nisu susreli. Govori o današnjoj otuđenosti, ljudima koji žive samo u virtualnom svijetu.

- Oda je to o modernoj samoći. Mi smo se kao klinci naviknuli igrati na livadi, to je sve što smo imali, a danas to više nije tako. Svi su na internetu, Facebooku, Twitteru. Tako se živi i zbog toga sam malo zabrinut i za svoju djecu. Da se razumijemo, apsolutno nisam protiv toga, ali treba biti pravilno dozirano - objašnjava Tarik svoj interes za ovaj film, jer ga inače društvene stranice uopće ne zanimaju. Nema otvoren ni profil na Fejsu iako su mu rekli da ima puno njegovih lažnih profila. Treći projekt je predstava u Kerempuhu, čiji je redatelj Aleksandar Popovski, a do tada bi Tarik trebao već biti u punoj formi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:56