PIŠE STUDIO

NAPRAVIO TRI SVADBE DA SKRENE POZORNOST? Tonyjevi roditelji optuženi za prevare teške 90 milijuna kuna

Intimna drama obitelji Cetinski odvija se u sjeni Tonyjeva javnog vjenčanja. Njegovi najbliži prijatelji tvrde kako, inače nesklon sličnim tabloidnim ispadima, nije slučajno tempirao čak tri grandiozne svadbene svečanosti upravo u razdoblju kad je podignuta optužnica protiv njegovih roditelja.
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prije nepunih mjesec dana estradni medijski fokus bio je usmjeren na obitelj Cetinski: sin Tony, kojem tepaju da je kralj hrvatske estrade, ženio se treći put. Sve je oko tog vjenčanja bilo iznimno javno - od prošnje preko naslovnice novina do svatova koji su pozirali fotoreporterima kao na crvenom tepihu nekog filmskog festivala.

Tony i Dubravka Dujak, magistrica ekonomije i PR stručnjakinja, tri puta su slavili bračne zavjete, dijeleći svaki trenutak svoje sreće s medijima i na društvenim mrežama.

Mnogi pitali odakle uspješnom pjevaču silna potreba za tolikim eksponiranjem svojeg novog braka. Njegovi bliski prijatelji uvjeravaju da je Tony nesklon sličnim tabloidnim ispadima.

- Uzrujam se kad u žutom tisku ili po tračerskim forumima čitam komentare o Tonyjevoj krizi srednjih godina koja ga je navela da medijima šalje svoje fotografije i s tabloidima dijeli svaki djelić svoje privatnosti. Nisu li takvi potezi razumljivi? Zar se vi ne biste odlučili na slično micanje fokusa s teških optužbi pod kojima se trenutačno nalaze njegovi roditelji? - pita se Tonyjev dugogodišnji suradnik, podsjećajući da je optužnica protiv njegovih roditelja podignuta dok pjevačevi obožavatelji još nisu stigli pogledati filmić iz vegaške kapelice niti pobrojati sva poznata imena koja su tulumarila do zore s mladencima.

Jer gotovo izravno s višednevnog slavlja, poznata glazbeno-poduzetnička obitelj ušla je u vjerojatno najteže dane u životu.

Ozbiljne optužbe

Naime, DORH je protiv Tonyjevijh roditelja, Vinke i Mirka Cetinski, te Drage Radolovića i dviju tvrtki, podigao optužnicu za zloporabu položaja i ovlasti, pomaganja u tome i pranja novca.

Iako u priopćenju DORH-a o podizanju optužnice nisu bila navedena imena optuženih ni oštećenika, mediji su odmah po objavi zaključili da u pitanju mora biti slučaj zbog kojeg je poduzetnik Danko Končar još 2010. podnio kaznene prijave. Priča koja se već dugo rasteže, konačno će se naći na sudu.

Naime, županijsko državno odvjetništvo u Puli, nakon dovršene istrage, tereti bračni par Cetinski i Radolovića, da su tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti, pa su tako za sebe, a na štetu oštećenog trgovačkog društva, tvrtke Kermas Danka Končara, pribavili protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 90,507.255,95 kuna.

Vinka Cetinski javila se odmah nakon objave optužnice priopćenjem za javnost i tako prekinula višegodišnju, samonametnutu medijsku šutnju. U priopćenju kaže kako je sramotno i nedopustivo da za optužnicu saznaje putem medija te da novine iznose detalje optužnice koju ni oni ni njihovi odvjetnici nisu dobili ni vidjeli.

U priopćenju još jednom ponavlja kao su ona i suprug žrtve Danka Končara, te da se protiv njih sustavno provodi medijski linč kojem je cilj uništenje obitelji Cetinski.

Idealni partneri

Do suđenja koje je zanimljivo ne samo zato što se radi o milijunskim svotama, poznatim i uglednim imenima, nego i stvarno zapetljanoj priči, dovelo je nešto što se činilo kao nevjerojatan posao, fantastična prilika za zaradu, za otprije poznatu i dobrostojeću obitelj.

Storija je započela još 2006. godine kada je poduzetnik Danko Končar, koji se obogatio u inozemstvu i za kojeg su izračunali da ima više od 15 milijardi kuna (pa je stoga i najbogatiji Hrvat), upoznao Vinku Cetinski.

Končar je, kako je više puta izjavljivao u intervjuima, tražio partnere s kojima bi poslovao u Hrvatskoj, a Vinka Cetinski činila se idealnom za suradnju - bivša doministrica turizma, predavačica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, vješta poslovna žena s iznimno dobrim poznavanjem terena gdje on želi ulagati svoj novac, iz ugledne obitelji...

- Na početku je govorio kako ga zanima ruralni turizam, izgradnja vila, stancija i drugog za bogate poslovne ljude u Istri - napisala je u spomenutom priopćenju Vinka Cetinski.

Ona i Končar osnovali su 2007. godine tvrtku Kermas ulaganja d.o.o. u kojoj je Vinka bila direktorica.

U posao se uključila i tada friška (a sada već bivša) snaha, Ivana Nobilo Cetinski, kći poznatog odvjetnika Ante Nobila. S njom se svekrva od početka savršeno slagala. Radeći taj posao Ivana je uspjela povezati i svoju i Tonyjevu obitelj i tako zatvoriti jaz koji je postojao otprije jer se Anti Nobilu navodno nije baš previše sviđalo što mu kćer postaje dio obitelji Cetinski.

A stvar s poslom desetljeća, trebala je funkcionirati jednostavno: Danko Končar je ulagao svoj novac (a govorilo se o čak milijardu kuna) preko Kermasa, a Vinka Cetinski je tražila zemljišta i nekretnine u koje vrijedi ulagati. Ništa sporno, dakle.

Tu u priču ulazi treće ime iz optužnice, Drago Radolović. On je vlasnik agencije za nekretnine Istra Bavaria Agentur, osnovane 1993. godine. Iznimno povučen čovjek, vrstan je građevinar i restaurator. Kažu da gotovo da nema mjesta u Istri u kojima Radolović nije prije ili kasnije kupio neku nekretninu, obnovio je pa prodao.

Navodno su preko njegove agencije kupljene i vile u Radetićima kod Tinjana. Jednu od njih su Vinka i Mirko Cetinski poklonili Ivani i Tonyju na dan vjenčanja, dok je druga pripala njegovom mlađem bratu Matteu. Matteo je i sam poput oca i brata želio biti glazbenik, no nakon polovičnog uspjeha, počeo se baviti dizajniranjem namješ-taja, bio neko vrijeme u SAD-u, a sada živi na relaciji Hrvatska - Italija.

Ključni čovjek

Vrijednost takve luksuzne vile, prema pisanju lokalnih medija, iznosi oko milijun eura, a bude li se na sudu dokazivala je li novac kojim je kupljena povezan s Končarevim novcem, pjevač bi mogao ostati bez nje.

Prema optužnici, Radolović i Cetinski su napuhivali cijene kupljenog zemljišta, a razliku između onoga što su doista platili i što su naplatili Končaru, uzimali su za sebe. U magazinu Svijet, u studenom 2011. godine, neimenovani je izvor opisao kako bi priča funkcionirala: Radolović bi pronašao nekretninu koja, recimo, vrijedi milijun eura. Vinki Cetinski rekao je da nekretnina stoji dva milijuna i odmah bi sebi uzeo milijun. Onda bi Vinki, koju je u startu već prevario, ponudio da Končaru predstave da je ta nekretnina vrijedna četiri milijuna eura, pa da oni ona dva razlike podijele međusobno. I tako, više puta.

Teško je reći dokle bi ovaj pothvat trajalo da nije bilo Kristijana Pilata. Pilat je, prema nekima bio knjigovođa, po drugim izvorima financijski direktor u tvrtki Istra Bavaria Agentur d.o.o. kojoj je vlasnik Radolović. Pilat je ključni čovjek u otkrivanju cijele afere koji danas živi vrlo povučeno i ne kontaktira s medijima.

Ivana u vatri

On je, prema izjavi iz 2011. godine, odlučio otići izravno Danku Končaru sa svim papirima, pokazati mu što se događa, jer mu je prekipjelo gledati što njegov šef radi. Nekoliko puta Končar će u intervjuima reći da je, nakon što mu je Pilat prišao i otkrio mu što se zbiva, pokušavao razgovarati sa svojim partnerima, razjasniti što se događa, dogovarao sastanke po hotelima i restoranima. Čak je zamolio pomoć od Ante Nobila, računajući na njegove obiteljske veze, no, kako je Nobilo objasnio za Jutarnji - nakon četiri mjeseca dignuo je ruke od cijelog slučaja. Njegova kći Ivana, stala je na stranu svoje svekrve, te ubrzo dala ostavku na mjesto glasnogovornice Kermasa.

Končar je, tvrdio je, smatrao je da od kaznenih prijava neći izaći ništa dobro. No nakon podužeg natezanja i međusobnog optuživanja, negiranja odgovornosti i bez rezultata - podigao je kaznene prijave. Bilo je to u listopadu 2010. godine. Istražitelji su se bacili na posao.

U travnju 2011., Vinka je uhićena. Provela je 28 dana u pritvoru, a njezin suprug Mirko iste je godine kazneno je prijavljen za pribavljanje protupravne imovinske koristi neovlaštenim posredovanjem u kupoprodajama.

Tako je njezino sadašnje priopćenje nakon optužnice jedini kontakt s medijima.

- Odradila sam svoje obveze korektno i za to sam trebala dobiti pet posto od ukupnog profita, a dobila sam progon, blokadu cijele svoje i obiteljske imovine, iako imam od Porezne uprave rješenje kako je sveukupna imovina pokrivena zaradom, odnosno, jednostavno rečeno, dokazala sam porijeklo svoje imovine - napisala je.

Dodatni udarac za nju je zasigurno i to što je nedavno izgubila na sudu protiv Kristijana Pilata - tužila ga je tvrdeći kako je njegova izjava da je potkradala Končara, kleveta. Sud je Pilata oslobodio.

Podrška majci

Tonyja, koji od prvog trenutka ističe kako je uvjeren da je njegova majka potpuno nevina i čije se ime nigdje ne spominje povezano s aferom Končar, čeka niz koncerata - danas ima veliki valentinovski nastup u Čakovcu, sutra pjeva zaljubljenima u Kranju, a kalendar mu je i dalje poprilično ispunjen. U svojem gustom rasporedu između nastupa i uživanja u novopečenoj bračnoj sreći, pjevač će zasigurno naći vremena i za pomaganje roditeljima. On to radi onako kako najbolje zna - kada mu je majka uhićena 2011. imao je nastup u klubu Shamballa i nije odustao kao što su mnogi mislili. Vrhunski je odradio svoje i na taj način dao podršku majci.

Vinka Cetinski je u svojem priopćenju izjavila kako joj neće biti teško dokazati istinu i demantirati ako bude trebalo, sve što novine pišu, sve što su pisale o kupoprodaji nekretnina i poslovnih udjela, ali kad zato dođe vrijeme. A to je vrijeme, čini se, upravo stiglo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:57