ŽENA IZA BIVŠEG MINISTRA

NAJTEŽI DANI KSENIJE LINIĆ 'Preživjeli su njezinu tešku bolest, sigurno će i ovo. Ona je vrlo jaka’

Kseniju Linić godinama su nazivali najmoćnijom ženom Rijeke i nikad nije bježala od te uloge
 Admir Buljubašić/CROPIX

Ne volim pričati o sebi, ali kada je kod mene nešto zacrtano, onda moram pronaći rješenje za ostvarenje tog cilja - izjavila je prije 11 godina za tjednik Globus Ksenija Linić, supruga bivšeg ministra financija Slavka Linića. Upravo zbog tog makijavelističkog stava koji odlično ocrtava osobnost bivše pročelnice Ureda Grada Rijeke, a danas privatne poduzetnice, ljudi bliski bračnom paru Linić zaključuju: “Nema sumnje, Ksenija Linić odlično se nosi s cijelom situacijom”.

Stroga disciplina

U 12 godina braka i, ako je vjerovati kuloarima, oko deset godina veze stoički je otrpjela sve udarce kojima je njezin suprug bio izložen, a koji su nerijetko uključivali i nju. Upravo zbog toga dobro upućeni ne vjeruju da je izbacivanje Slavka Linića nakon 25 godina iz SDP-a, čemu je prethodio otvoreni sukob s premijerom Zoranom Milanovićem i Linićeva smjena s mjesta ministra financija, jako uzdrmalo Kseniju Linić.

Tea Cimaš/CROPIX

- Ksenija Linić je jaka, odlučna i oštra osoba. Uvjeren sam da je ovo nije slomilo - tvrdi naš izvor. U Rijeci su joj još davnih dana nadjenuli nadimak “Željezna Lady” od kojeg ona nikad nije bježala. Dapače, sudeći po izjavama, on joj je imponirao.

- Teško mi je, zapravo, objasniti zašto me tako zovu. Željeznom Lady nazivali su i britansku premijerku Margaret Thatcher. Ja sam radoholičarka, s kolegama sam vrlo iskrena, a to tražim i od njih. Strogo odvajam poslovni život od privatnog jer mislim da je za posao vrlo loše ako se te dvije stvari pomiješaju. Vrlo sam odgovorna, u radu se držim slova zakona, a u poslu tražim veliku disciplinu. Ništa ne radim površno, ne volim ostavljati nedovršene i nedorečene poslove, ne volim nered. E sad, ako su to razlozi da me zovu Željezna Lady, onda ću to shvatiti kao kompliment. Jer, to samo znači da svoj posao obavljam kako treba - rekla je za tjednik Gloria u jednom od svojih rijetkih javnih istupa. Upravo slične osobine, dojam čvrstine koju bračni par Linić ostavlja u svakom svom nastupu razlog je, navodi naši izvori, što njihov brak opisuju kao jedan od rijetko skladnih. A javno vrlo oštar, žestoki Linić privatno je, tvrde, privržen, pažljiv i vrlo strpljiv suprug koji, naravno, ima ogromno povjerenje u svoju suprugu. To je ljubavna romansa koja traje već 20-ak godina. Koliko točno dugo, nije poznato, jer glasine koje su o njihovoj vezi kružile godinama po Rijeci potvrdili su tek vjenčanjem 2002. Nije poznat ni točan datum kad su se vjenčali, pretpostavlja se netom poslije Linićeva rođendana 19. rujna. Suradnike su, što je već postalo legendom, obavijestili preko njezine tajnice da Kseniju Čule, pročelnicu Ureda gradonačenika Rijeke, od sada oslovaljavaju sa “Ksenija Linić”. Ubrzo je promijenjena i pločica s imenom na vratima njezina supruga. Za tada 53-godišnjeg potpredsjednika Račanove Vlade i bivšeg gradonačelnika Rijeke i pet godina mlađu pročelnicu bio je to drugi brak. Diplomirana pravnica iza sebe je imala brak s Ivanom Čulom u kojem je dobila dvoje djece - sina Marka i mlađu kćer Maju, a Linić je iz prvog braka imao posinka Roberta.

Veliki utjecaj na njega

Ksenija Linić, djevojački Brusić, rodila se 31. srpnja 1954. Obitelj joj je, kaže, bila bogata, otac Dragan Brusić bio je kapetan duge plovidbe na stranim brodovima. Nije bila osobita učenica - gimnaziju “Mirko Lenac” završila je s trojkom, a bila je i prosječna studentica. Bila je prilično povučena i nije odavala dojam osobito ambiciozne osobe, što se poslije promijenilo. Godine 1978. zaposlila se kao pripravnica u Stručnoj službi Općine Rijeka i Izvršnom vijeću. Deset godina poslije zapošljavaju je kao tajnicu Izvršnog vijeća Skupštine Općine Rijeka, a u tom periodu visoka plavuša upoznaje i Slavka Linića koji je tada radio u Ini, ali je bio vanjski član Izvršnog vijeća. Ljubav je, međutim, planula nekoliko godina poslije. Neki tvrde početkom 90-ih, no par se zajedno počeo pojavljivati 1997., ali i dalje su se, pričaju svjedoci, u javnosti jedno drugom obraćali s “vi”. Godine 2000. Linić je postao potpredsjednik Račanove Vlade, a Ksenija Linić ostala je u Rijeci na mjestu predstojnice, a potom i pročelnice Ureda Grada. Prozvali su je najmoćnijom ženom Rijeke, neki su je smatrali i opasnom, bojali se javno govoriti o njoj, a bivši predstojnik Linićeva riječkog kabineta Franjo Butorac optužio ju je da je zbog nje pukao njegov odnos s Linićem.

- Ona je htjela oko Linića napraviti zid tako da ostane jedina osoba koja ima utjecaj na njega - izjavio je, među ostalim, Butorac. Bračni par ponekad bi se osvrnuo na optužbe koje ih prate, ponekad bi ih ignorirao. Tijekom prvog Linićeva mandata u Vladi bila je to njihova prva razdvojenost, a riječki SDP-ovac gotovo se svaki vikend vraćao u svoj grad.

- Nije ugodno, ali čovjek se navikne - izjavila je 2003. Ksenija odgovarajući na novinarsko pitanje kako podnosi razdvojenost od supruga.

Tea Cimaš/CROPIX

Odlazak s pozicije

Godine 2012. pokrenula je privatni biznis. Osnovala je tvrtku Saturo Primo za poslovno savjetovanje. Sljedeće godine, u veljači 2013., za one neupućene slijedi šok - odlazi s mjesta pročelnice Grada Rijeke. Razlog sporazumnom raskidu radnog odnosa nije bilo umirovljenje, a Rijekom se brzo pronio glas da odstupa jer je teško bolesna. Danas je, kažu naši izvori, zdrava, prošle godine uspjela je izvojevati svoju najveću životnu bitku uz veliku potporu svog supruga Slavka Linića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 01:47