'SLAVE SAMO POBJEDE'

Milorad Pupovac: 'Hrvatska vlast, kao i prijašnja jugoslavenska, nema sluha za žrtve!'

 Neja Markičević / CROPIX

SISAK - Hrvatska vlast, baš kao prijašnja jugoslavenska, pažnju posvećuju pobjedama, nema dovoljno sluha za žrtve. Tako se danas, 17 godina nakon rata, u Hrvatskoj prvi putodržava komemoracija na dječjem groblju u Sisku, u čast više od dvije tisuće djece umrle ili pogubljene u sisačkom dječjem koncentracijskom logoru. Još uvijek smo gluhi i slijepi na ova stradanja, još uvijek ima onih koji negiraju, kojima nije po volji da se ovdje sastajemo i odajemo počast djeci čiji je život prekinut na samom početku.

Rekao je ovo Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u subotu, na komemoraciji u Sisku, kod spomen obilježja dječjeg groblja, na kojem su pokopana djeca žrtve ustaškog koncentracijaskog logora u Sisku, koji je trajao tijekom 1942. i 1943. godine.

Kroz logor je, kako je istaknuo Milan Krstinić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Siska, prošlo oko sedam tisuća djece, većinom s Kozare, Banije i Korduna, točan broj umrle i ubijene djece se ne zna, ali ih je više od dvije tisuće, a podaci o broju mrtvih se kreću od 1.300 do preko 3.000 ubijene djece. Više od dvije tisuće djece iz logora, riskirajući vlastite živote,spasile su obitelji Hrvata, većinom iz Siska i okolice, te aktivisti Crvenog križa, a ta su djeca u Sisku ostala i živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:48