EZOTERIJA

Mile Kekin otkriva sve detalje novog albuma Hladnog piva: Obradili smo Severinu, Keruma i HDZ

Prošlo je dosta vremena, ali mi albume radimo po uzoru na Olimpijadu. Ona je svake četiri godine, pa tako i naš album, ispričali su nam dečki iz Hladnog piva
Zagreb, 050411.Decki iz benda Hladno Pivo snimili su novi album naziva -Svijet glamura- koji izlazi 16.04.Na slici: Mladen Subasic - Suba, Zoran Subasic - Zok, Kresimir Sokec - Sok, Stipe B. Madjar, Mile Kekin i Milko Kis - Deda.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Nakon četiri godine, koliko je prošlo od albuma “Knjiga žalbe” i intervjua o istom, puta do Gajnica gotovo se nisam ni sjećala.

Zapuštena okućnica

Unatoč laganoj amneziji i “hoće-neće kiša” vremenu, brzo smo stigli na odredište.

Ispred kuće (“na kraju sela”), u kojoj se posljednjih dana uvježbavaju za koncertnu promociju svojeg novog albuma “Svijet glamura”, koji izlazi 16. travnja i koji je najavio singl “Ezoterija”, dočekali su nas dečki iz Hladnog piva - Mile ( Mile Kekin), Suba ( Mladen Subošić), Zoki ( Zoran Subošić), Šoki ( Krešimir Šokec), Deda ( Milko Kiš) i Stipe ( Stipe B. Mađor). Samim pogledom na njih, koji su izgledali isto kao i prije četiri godine, te na kuću čija je okućnica, istina, bila malo zapuštenija, činilo mi se nevjerojatno da je od zadnjeg razgovora o novom albumu već toliko prošlo. Kao da smo jučer sjedili ispred i razglabali o “Biološkom satu”, “Sreći”, “Pitala si me”… Znači li to možda, pitam ih, da te pjesme ni nakon toliko vremena još uvijek ipak nisu dosadile?

- Ne, to znači da ti stariš - kroz smijeh mi kratko objašnjava Suba, a u šaljivom tonu nadovezuje se i Stipe.

Bacio se na gitaru

- Prošlo je dosta vremena, ali mi albume radimo po uzoru na Olimpijadu. Ona je svake četiri godine, pa tako i naš album - kaže.

Kako je frontmen i glavni tekstopisac Mile ustvrdio da je on taj koji uvijek priča i da bi se malo odmorio, glavnu riječ o albumu “Svijet glamura” ovaj je put prepustio dečkima. I dok se on “bacio” na gitaru, a potom odlučio i oprati suđe u kuhinji, razloge četverogodišnjeg čekanja novih pjesama objasnio je Zoki.

Neglamurozni uvjeti

- Stvar je u tome što mi radimo albume, a ne samo pjesmu, odnosno neki hit koji bi se jedno vrijeme vrtio, pa bi na osnovi toga radili koncerte. Svi bendovi koje smo slušali snimali su dobre albume, pa tako i mi imamo tu koncepciju da, dok nemamo desetak dobrih pjesama, nismo poželjni da nas se vidi i čuje - ističe. Naziv albuma “Svijet glamura” rijetki bi na prvu povezali s Hladnim pivom, posebno ako znamo da se dijelom radio u nimalo glamuroznim uvjetima - u Jelovom Klancu kod Rakovice.

- Kao što je i priprema za njega izgledala, tako izgleda i album - raštrkano i šaroliko. Svega tu ima - glamura, groteske, parodije. Nismo se kočili ni sekunde i u kojem je smjeru sve krenulo, u tom smo smjeru išli. To je neko naše viđenje društva danas, izbacivanje naših frustracija, a naglasak albuma je na pojedincu, na ljudima koji se osjećaju drugačije. Potencira ljudsku različitost, odnosno stav ‘takav sam, mogu biti takav i što ti smeta što sam takav’. Album zvuči kao da je Frank Zappa sreo Johnnyja Casha, pa su navratili na piće kod Darona Malakiana iz System of a Downa, a tamo su baš na ručku bili Till Lindemann iz Rammsteina i Fat Mike iz NOFX-a, i onda su odlučili izbaciti sve frustracije i taman da sve izbace, nailazi Beethoven s kanticom steroida… - na svoj način objašnjava Suba.

Album je najavljen kao “ponešto drugačije izdanje Hladnog piva” i opet kao najzreliji dosad.

- Za svaki naš album kažu da je najzreliji. Riječ zreo uvijek se povezuje s ozbiljnošću, a mi ćemo dokazati da se može napraviti jedan zreli, ali i pomalo neozbiljni album. Moram reći da je šarolik ako usporedimo žanrovski i tematski pjesme, ali kada ih svih 12 poslušate od početka do kraja, ipak imate osjećaj da sve spadaju na taj CD. Album je bliži ‘Šamaru’ nego ‘Knjizi žalbe’ - komentira Mile. Jedna od pjesama na albumu aktualnog je naziva - “Ima da te lajkam”. Ni Mile nije uspio ne dotaknuti se društvenih mreža.

- Pjesma govori o tom paradoksu da se u vrijeme tih društvenih mreža ljudi sve više osamljuju, puno se više dopisuju preko interneta i mobitela, a puno manje druže. Za tu pjesmu inspirirala me izjava moga brata koji je došao iz Njemačke s nekim super mobitelom i nakon par dana tužno mi rekao: ‘Mile, otkad imam ovaj mobitel, nitko me ne zove’. Tako je nastala pjesma jer, kao, imaš sve preduvjete i samo te još netko treba nazvati - smije se Mile.

Na njihov “hladnopivski” način i na ovom albumu kritiziraju i analiziraju društvo.

- Spominjemo Severinu, Keruma, HDZ, pa i Celine Dion, a u biti nijedna pjesma nije o njima. Oni su sporedni likovi pjesmama, dio priče - objašnjava.

Promjena producenta

Da će obožavatelji čuti nešto drugačije Pivo, pokazuje i to što su nakon par albuma promijenili i producenta. Na “Svijetu glamura” radio je Edi Cukerić, s kojim nisu surađivali od albuma “Pobjeda” 1999. godine. Njihov zadnji producent bio je Denis Mujadžić Denyken. Upravo on ih je, kaže Suba, inspirirao da promijene producenta.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:40