UGLEDNA ODVJETNICA

LIJEPA AMAL U VELIKIM PROBLEMIMA Clooneyjevu suprugu žele uhititi jer se usudila kritizirati pravosuđe

Amal Alamuddin Clooney (L) the human rights lawyer who recently married Hollywood superstar George Clooney in a lavish wedding in Venice, arrives to a central Athens hotel , as part of a team advising the government on the return of the Parthenon Marbles from Britain. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
 LOUISA GOULIAMAKI

Ugledna britanska odvjetnica Amal Clooney, našla se na udaru egipatskih vlasti jer je oštro kritizirala pravosudni sustav te zemlje.

Supruga Georgea Clooneya je nakon uhićenja trojice novinara Al Jazeera ukazala na manjkavost njihovog sustava, a egipatske vlasti su joj da će je uhitit.

Lijepa Amal je inače u veljači prošle godine podnijela izvještaj međunarodnoj organizaciji za ljudska prava u kojem je ukazala na to sudstvo u Egiptu nije neovisno, kao i to da službenici u ministarstvu imaju veću moć od sudaca te da vlat ima preveliku kontrolu nad javnim tužiteljima.

Osim toga nedavno je u razgovoru za Guardian ispričala kako su reagirale egipatske vlasti kada im je rekla da namjerava objaviti taj izvještaj.

- Pokušali su mi zabraniti njegovo objavljivanje. Upitali su me je li kritičan prema vladi, pravosuđu i vojsci na što sam im odgovorila potvrdno. Poslije toga su mi rekli kako me zbog toga mogu uhititi - rekla je Amal.

Podsjetimo, najviši egipatski sud poništio je u četvrtak zatvorske kazne izrečene trojici novinara Al Jazeere i naložio novo suđenje.

Australac Peter Greste, Kanađanin egipatskog podrijela Mohamed Fahmy i egipatski državljanin Baher Mohamed služili su sedam do deset godina zatvora zbog pomaganja zabranjenom Muslimanskom bratstvu i objavljivanja netočnih vijesti o Egiptu. Slučaj je izazvao velike međunarodne kritike.

Nagađalo se da bi im egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi mogao dati oprost ili ih deportirati iz zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30