NOVA ŠEFICA

LAMIJA ALEČKOVIĆ'Bilo je otpora da prema ideji da Dnevnik HTV-a počinje u 19sati. Ali, ne treba se bojati promjena'

Alečković se na Prisavlje vratila nakon tri i pol godine provedene na Al Jazeeri
zagreb, 130607lamija aleckovicfoto biljana gaurina/ CROPIX-j2-
 Biljana Gaurina / CROPIX

Od danas se Dnevnik HTV-a prikazuje u 19 sati. Nakon 37 godina središnja informativna emisija javne televizije prestaje biti fenomen u “pola osam”, iako je HTV-ov Dnevnik, što se tiče gledanosti, to prestao biti još prije pet godina, kad je izgubio bitku s konkurencijom.

Već dulje je bilo evidentno da su promjene nužne, a lani su na Prisavlju počeli razrađivati novi koncept emisije. Programsko vodstvo kuće u konačnici se odlučilo za model prema kojem će se Dnevnik prikazivati u 19 sati, trajat će gotovo dvostruko dulje, dakle jadan sat, i više ga neće voditi jedna osoba nego muško-ženski parovi, Stipe Alfier i Tina Šimurina te Sanja Mikleušević-Pavić i Đurica Drobac.

Promišljene odluke

Organizaciju projekta preuzela je Lamija Alečković s timom IMS-a. Novinarka se na HTV vratila početkom siječnja nakon što je tri i pol godine provela na Al-Jazeeri Balkans kao izvršna producentica svih vijesti. Novopostavljena rukovoditeljica Informativnog medijskog servisa (IMS-a) Lamija Alečković od svog povratka u Hrvatsku osim nekoliko izjava nije dala niti jedan intervju. Bolje rečeno, nije stigla.

- Došla sam potpisati ugovor i nisam više izašla s Prisavlja - kroz šalu uzvraća Lamija, objašnjavajući i promjene koje slijede za informativni program HTV-a.

- Pomicanje satnice Dnevnika uistinu je dobro promišljena odluka. Sve smo pripremili, a sada idemo pokazati što možemo. Gledanost će nam, nadam se, rasti, no nije sve u gledanosti. Ambicija nam je imati dobru televiziju i dobru središnju emisiju - objašnjava Lamija Alečković. U sklopu projekta na program HTV-a vraća se i Dnevnik 3.

Napokon jedinstveni

- Iako su vani glavne vijesti u pravilu depersonalizirane, imamo jake, prepoznatljive voditelje i urednike i tako i dalje treba nastaviti raditi. Do sada su tri različita tima kreirala tri različita Dnevnika s različitim voditeljima, a sada će s jednim jedinstvenim timom koji će se izmjenjivati tijekom jednog dana biti postignuta sadržajna nit koja se provlači tri puta na dan. To je definitivno timski rad, a upravo zato smo i pojačali ekipe. U uredničkom timu su Stela Kolar Borovčak, Ankica Posavljak, Siniša Kovačić i Eugen Husak - odgovara Alečković.

Na pitanje je li bilo otpora, suprotstavljenih mišljenja što se tiče pomicanja Dnevnika na 19 sati, odgovara:

- Sasvim je razumljivo i prirodno da postoji svojevrsni strah kad su promjene u pitanju. Naviku je teško mijenjati, ali vjerujem da je ova promjena i nužna i dobra. Kad je riječ o vizualnim promjenama našeg Dnevnika, ovo je zasad samo ‘facelifting’. One će biti vidljive donekle u grafičkom paketu, a novi studio i veće vizualne promjene moguće su već na jesen. Meni je bilo najvažnije uvesti nov način razmišljanja kad je riječ o radu, a ne promijeniti voditelje i scenografiju, kako se do sada radilo kada bi došao netko novi - ističe L. Alečković.

Bivši šef Goran Milić

Novinarku je neki dan nazvao njezin sada već bivši šef s Al-Jazeere Goran Milić da vidi kakav je osjećaj biti ponovno na HTV-u.

- Kada sam mu rekla što sam odlučila, iznenadio se, ali me je i podržao. Moj povratak nije bio nepromišljena odluka. Kao i uvijek, dobro sam odvagnula sve, razmislila i o dobrim i o lošim stranama. Prvi impuls bio mi je apsolutno izazov. Na Al Jazeeri sam stekla ogromnoiskustvo, i da nije bio u pitanju HTV na kojem sam provela gotovo 20 godina, iskreno ne znam što bih odlučila. No, kad sam vidjela natječaj, odlučila sam probati pa kud’ puklo da puklo. Jednostavno, osoba sam koja voli izazove, a ovo je stvarno veliki izazov - zaključila je Lamija Alečković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:24