SKANDAL U EMISIJI 'HTZ'

Krizmanić: Iz showa odmah izbaciti Anđu i Tonyja!

Zagreb, 090410. Studio Jadran filma. Prva RTL-ova zabavna emisija uzivo, druge sezone, Hrvatska trazi zvijezdu. Deset kandidata otpjevalo je pred publikom i zirijem, hrvatske pjesme koje su sami odabrali. Na slici: Toni Cetinski i Andja Maric ziri.Foto: Goran Mehkek/ CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Pozlit će mi! Ovo je strašno! Nestalo je dobrog odgoja, svakom se može kazati baš sve, a za izrečeno nema nikakvih posljedica - zgraža se psihologinja Mirjana Krizmanić nad najnovijim incidentima u spektaklu RTL-Televizije “Hrvatska traži zvijezdu”.

Gladijator u areni

Profesorica Krizmanić ponašanje i verbalne ispade članova žirija Tonyja Cetinskog i Anđe Marić ocjenjuje neukusnim, uvredljivim i neprimjerenim. Smatra da je nedopustivo to što je Cetinski 19-godišnjeg natjecatelja u izravnom televizijskom prijenosu upozorio da za njega uz žensku glasa i muška publika, te ga upitao je li “straight”. Odvratnom ocjenjuje Tonyjevu poruku Anđi Marić kojoj je kazao: “Skini mi se s kursa”, a Anđin odgovor - podizanja dlana i pokazivanje kažiprstom Tonyju - proglašava neodgojenim.

- Najgore od svega jest to da ti ljudi, Anđa Marić i Tony Cetinski, za takvo ponašanje ne snose nikakve posljedice. Netko tko se ponaša poput Cetinskog trebao bi momentalno biti isključen iz tog showa, a ljudi poput Anđe Marić više u životu ne bi smjeli kročiti na televiziju. Ali, i ovo njihovo ponašanje jest samo odraz stanja u društvu u kojem bivši ministar vanjskih poslova na televiziji kaže: “Lažete!”. Danas više nije sramota biti prost, bezobrazan, lagati i krasti. Pa zar mislite da je Cetinski sve to što je kazao rekao zato što je htio ispasti duhovit? Ne, on je želio biti frajer! - tvrdi Mirjana Krizmanić. Riječki psihijatar Branko Petris upozorava kako u spektaklu “Hrvatska traži zvijezdu”, emisiji koju prati cijela obitelj, očito nedostaje osnovnih elemenata kućnog odgoja.- Javne osobe poput Tonyja trebale bi biti primjer mladima kako da se oni ponašaju u svom životu. Umjesto da Tony to osvijesti, on se ponaša poput gladijatora u areni, željan klicanja mase - govori Petris i upozorava kako su reality-spektakli kao projekti sami po sebi moralno i etično upitni.

Tony i Kerum

Profesor Dražen Lalić misli da do ovakvih i sličnih incidenata dolazi jer nam je kultura javnog komuniciranja još nerazvijena.

- Imamo i neke političare, ministre i gradonačelnike koji također neprimjereno komuniciraju bez ikakvih posljedica, pa se može kazati ne samo da se ne razvija kultura komuniciranja, nego i da raste nekultura, pa čak i verbalno nasilje. Može se povući paralela između ponašanja Tonyja Cetinskog i Željka Keruma koji su, koliko čujem, dobri prijatelji. Oni imaju previše obaveza, igraju previše uloga i očito gube živce. Takvih političara i estradnih zvijezda uvijek će biti, ali javnost i mediji bi im svojim stavom morali ukazati na to da njihovi ispadi nisu poželjni - kaže Lalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:10