NAGOVARANJE GOSTIJU

KNJAZ 'Neki poklope slušalicu iako često promijenim glas i pričam preko maramice'

Knjaz je u intervjuu za Studio otkrio kako privlači svoje goste u emisiju, koliko mu je naporno raditi na novim epizodama 'Svlačionice' i mnogo drugih zanimljivih stvari.
Zagreb, 050611. Hipodrom.Posjet Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj - Zagreb, 04. i 05. lipnja. Svecano euharistijsko slavlje povodom Nacionalnog dana obitelji.Na slici: Robert Knjaz.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Legenda hrvatske estrade Mate Mišo Kovač, pokojni Stjepan Spajić Rođo, TBF, Elemental, svi su oni bili gosti Roberta Knjaza prije točno 13 godina. Knjaz, tada 30-godišnjak, upravo je bio prešao s lokalne postaje OTV, ovjenčan nagradama za emisiju “Zaleđe”, i počeo na HTV-u raditi hvaljenu “Svlačionicu”. Druge sezone nije bilo, Knjaz je dobio stipendiju State Departmenta i otputovao u SAD na stručno usavršavanje za novinare, a kada se vratio, počeo je raditi za konkurentski RTL. Nanizao je od tada do danas niz vrlo originalnih, zabavnih, gotovo blesavih emisija, osmislio još gomilu projekata koji čekaju svoju priliku, a nedavno diplomirao i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti i rekao da više baš pred kameru i ne bi. Zato je i bilo pravo iznenađenje kada je najavljeno da kreće u snimanje druge sezonu “Svlačionice”.

Probana forma

- HRT je raspisao natječaj za mozačini talk-show na koji sam se odlučio javiti. Procijenio sam da bi, s obzirom na programsku shemu, najbolje bilo posegnuti za oprobanom formulom uspješnog serijala s kojim smo startali prije 13 godina baš na HTV-u. Urednicima se ideja svidjela, prošao sam na natječaju i danas sam u prilici gledateljima ponuditi novu sezonu ‘Svlačionice’. Imam i drugih, luđih ideja, ali one čekaju da ih netko poželi u svom programu. A, nažalost ili nasreću, kod nas samo HTV investira u domaću, hrvatsku proizvodnju - uzvraća Knjaz, objašnjavjući da je razlika između stare i nove prvenstveno u vremenu u kojem živimo.

- Tijekom 13 godina promjenilo se mnogo stvari. Parking karte plaćaju se mobitelom, benzin je skuplji 50 posto, HD je termin koji svi znaju. Kako onda reći da će sve biti isto? Isto je što je to talk-show, dakle razgovor s gostom, ali sniman na vanjskim lokacijama, a sve ostalo je od epizode do epizode drukčije, jer svaki gost nudi drugačiju priču, drugu lokaciju, ljude oko sebe, drugačija pitanja, odgovore. I nezgodno je pitanje koji mi je gost stare ‘Svlačionice’ najbolji.

Tjedno epizoda

To je kao da moju prijateljicu Hanču (iz jednog drugog serijala) pitate koje od svojih 19-ero djece najviše voli. Svaki od gostiju koje smo ugostili ostavio je minijaturni dio svog života i svojih razmišljanja u našoj ‘butigi’, tako da sam im svima jednako zahvalan kaj su trpjeli naša cjelodnevna maltretiranja kamerama. Mogao bih jedino izdvojiti gosta koji je najviše puta bio u tom serijalu - legendarnog i originalnog te nikad prežaljenog Stjepana Spajića. S njim mi je svako snimanje bilo prava fešta od zafrkancije - kaže Knjaz. Ekipa njegove producentske kuće “Sirovine i sinovi” krenula je u akciju sredinom siječnja. Od tada su, kaže, stalno na terenu, jer emisija mora ići van 10. ožujka, pa svaki tjedan moraju snimiti jednu epizodu od 50 minuta.

- Paralelno uz to treba montirati emisiju od tjedna prije i pripremati onu koja dolazi idući tjedan. Uglavnom, ludnica. U planu je velik broj zanimljivih gostiju, trenutno smo izvan Hrvatske, točnije u Sarajevu, a sljedećih dana putujemo za London, Madrid, Svinjarevce. Ugostit ćemo 20-ak različitih gostiju u 14 epizoda - odgovara.

Nagovaranje gostiju

Kod Knjaza je naprosto fascinantno kako uspijeva nagovoriti svoje goste na različite ludorije. Uostalom, tko se ne sjeća Zdravka Mamića kao baletana?

- Pristupam im srdačno, visokog čela i raširenih ruku. Većina pristaje odmah, neki sutradan, a neki poklapaju slušalicu kad čuju tko zove, iako često promijenim glas i na telefon pričam preko maramice. Katkad su više sile prisutne pa se umiješaju u planove. Primjerice, posebno mi je žao što ove sezone nećemo imati priliku ugostiti Emila Tedeschija koji je pristao sudjelovati, no zbog poslovnih obveza i našeg kratkog roka za produkciju to neće biti ostvarivo - kaže.

Omiljeni projekt

Pojašnjava i zašto se vratio pred kamere, kaže da nije riječ o kompromisu nego želji da nastavi projekt koji mu je posebno prirastao srcu i u kojem je prije bio voditelj. Pa je logično da ga i sad vodi.

- Razmišljao sam o tome da netko drugi vodi emisiju, no na kraju sam kroz sugestije okoline shvatio da to ne bi bilo to. Ali da, puno je ljepše, opuštenije i meni draže biti iza kamere i samo se baviti scenarijem i režijom. I jedva čekam da se vrati to vrijeme, kao u projektu ‘I to je Hrvatska’.

Kad je o filmu riječ, ideja i planova ima, no premalo je vremena. I televizija i film te trebaju cijelog. I to ne danima, nego mjesecima, pa i godinama. No, nadam se da će doći i taj dan, da ću između televizijskih projekata imati vremena i sredstava posvetiti se samo umjetnosti i filmu - rekao je Knjaz za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:06