SPLIĆANKA U AZIJI

KĆI TONČIJA HULJIĆA NA PRVOJ SVJETSKOJ TURNEJI 'Nastupali smo pred 70 tisuća ljudi. Neopisiva je euforija publike zbog Maksima Mrvice'

Odlična studentica teorije glazbe i kompozicije priznaje da joj nakon 2-mjesečnog izbivanja nedostaje Split, sunce, turska kava i domaća hrana
 EPH/Jutarnji list

Nakon devetnaest koncerata održanih u Južnoj Koreji i Kini, na kojima je kao gošća pijanista Maksima Mrvice pjevala pred oko 70.000 ljudi u publici, Hana Huljić za Božić stiže u svoj Split.

Za razliku od većine sugrađana, plavokosa 24-godišnjakinja ove je godine već vidjela Dalmatincima uvijek pomalo egzotičan snijeg, i to u mongolskom dijelu Kine, što ju je, kaže, podsjetilo da je Božić doista pred vratima.

Na turneji bez treme

Hana kaže da joj je bilo lijepo na turneji, ali ne skriva i da se nakon gotovo dva mjeseca veseli povratku kući.

- U Aziji smo od početka studenoga, prvih nekoliko koncerata imali smo u Južnoj Koreji, a zatim smo letjeli za Kinu. Ukupno smo imali devetnaest koncerata, a sve zajedno pred oko sedamdeset tisuća gledatelja. Što se mog dijela nastupa tiče, ja gostujem na novoj pjesmi ‘Samba de Roda’, zatim na, u Aziji jako dobro prihvaćenoj, skladbi ‘Croatian Rhapsody’, te u pjesmi ‘Child in paradise’. Reakcije publike su nevjerojatne! Kada se Maksim ovdje pojavi, na koncertu uvijek nastane euforija, tako da imam privilegij nastupiti pred razdraganom publikom - priča studentica teorije glazbe i kompozicije koja više ne pati od velike treme.

- Prošlog ljeta, kad smo Maksim i ja nastupali pred našom publikom, iako to nisu bile ovako velike dvorane, imala sam veću tremu nego ovdje u Aziji. Kod kuće mi je uvijek veća nervoza pred nastup, ali, srećom, reakcije publike i doma i u inozemstvu uvijek su bile pozitivne, pa me stoga jako raduje i moj predstojeći nastup s Maksimom koji ćemo održati u Zagrebu, 16. veljače u dvorani ‘Lisinski’, jer vjerujem da će nakon ovoliko odrađenih koncerata moja nervoza biti manja - govori kćer splitskog skladatelja Tončija Huljića, koja je tijekom boravka u Aziji imala prilike vidjeti kako izgledaju velike muzičke turneje.

Velika kilometraža

- Prosječan radni dan na turneji izgleda tako da nakon doručka bend obično ima neko vrijeme za druženje ili kraći odlazak u grad, a zatim se ide na tonsku probu. Nakon povratka u hotel spremimo se za nastup i krećemo na koncert ranije, zbog učestalih prometnih gužvi. Nakon koncerta obično odemo na večeru, a sutra ujutro letimo u idući grad - opisuje Hana i nastavlja:

- Puno smo proputovali, a meni je jako zanimljivo bilo u gradovima koji se nalaze u mongolskom dijelu Kine jer je tamo padao snijeg. Najdraži su mi ipak gradovi na jugu ove velike zemlje, jer smo tamo nakon dugo vremena ugledali sunce i otišli na izlet na otok. Najmanje mi se dopao grad Hefei. Tijekom dva dana koja smo proveli tamo bila je proglašena uzbuna zbog prevelike zagađenosti zraka, pa smo svi morali nositi maske na licu. Koliko je god to bilo moguće, izbjegavala sam izlaziti van jer bih odmah umislila da sam se razboljela. Ne bih mogla živjeti tako i voditi život pod maskom - priznaje glazbenica koja se uželjela sunca.

Jela pomoću štapića

- Fali mi sunce, jer ako se tu rijetko i pojavi, nikada se ne vidi jasno kao kod nas. Nedostaju mi i šetnje po Splitu, turska kava i domaća hrana, ali drago mi je da sam tijekom ova dva mjeseca bila u prilici probati i neka tipična azijska jela. Na primjer, prvi put sam jela patku, koja je njihov specijalitet, a spravlja se tako da se patka zamota u malu palačinku i prelije posebnim umakom. Hranu ovdje uglavnom jedem spremanu na njihov način tako da je okus svega dosta drugačiji, slatkast ili ljut. Također sam bila prisiljena naučiti jesti pomoću štapića, jer najčešće nema vilice i noža - otkriva Hana Huljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:39