NEVEN RADOVIĆ

KARLOVAČKI FRIZER BEZ KOJEG ZVIJEZDE NE MOGU Prijateljujem sa slavnima, frizure im naplaćujem do 4500 dolara

Neven Radović u Washingtonu je otvorio salon koji posjećuju slavni: magazin Vogue proglasio ga je jednim od najboljih frizera u Americi, a odmor provodi u Zagrebu
 Facebook

Velike svjetske zvijezde ne razlikuju se od običnih žena kad se prepuštaju rukama frizera. Sve žele isto: da na kraju priče izgledaju lijepo i da tretman ne traje predugo, kaže Neven Radović (35) kroz čije ruke prolaze frizure Cynthije Nixon, Anne Wintour, Claire Danes, Molly Sims, Debre Messing, Linde Carter...

Karlovčanin koji već sedam godina živi u Washingtonu proglašen je, u izboru modnog magazina Vogue, jednim od najboljih frizera u Americi, a danas po napravljenoj frizuri zarađuje i do 4500 dolara.

Na festivalu u Rijeci

No, put do uspjeha nije bio lagan, ispričao je Neven na festivalu Hair Style News nedavno održanom u Rijeci. Radović je, naime, prije odlaska u SAD već bio priznati frizer u Hrvatskoj. Zanat je naučio u Obrtničkoj školi i na praksi u salonu kod Željke Pavić u Karlovcu te Mitje Sojera i Tee Drakulić. Radio je u Zagrebu, Sloveniji, na najvećim modnim revijama i u poznatim salonima, ali ga je cijelo vrijeme kopkalo pitanje može li napraviti i nešto više od toga. Odlučio je isprobati sreću u Londonu, a potom je 2008. godine krenuo put Washingtona.

- Samome sebi za uspjeh sam dao rok od tri mjeseca - prisjetio se Neven koji je svoje prve američke dane provodio kao gost kod prijateljice Konstantije koja živi u Washingtonu. Nevenova priča nakon toga je tekla poput tipičnog američkog sna: nakon dolaska u Washington krenuo je od najboljih salona u gradu, odlazio na intervjue i probni rad, a onda je stigla ponuda od salona koji je otvarao franšizu poznatoga njujorškog frizera slavnih, Teda Gibsona. Prihvatio je njegovu ponudu i taj salon vodio šest godina, nakon čega je prešao u Ian McCabe Studio.

- Imao sam sreću jer sam u pravo vrijeme bio na pravome mjestu, ali uz sreću sam imao i potrebnu dozu hrabrosti da se suočim s izazovom novog i nepoznatog. U takvim trenucima važno je biti siguran u sebe i ne posustati - kaže Neven u čiji salon dolaze mnogi političari, glumice, pjevačice, poslovne žene ali i domaćice.

Dužina mu nije bitna

- Svakome pristupam na isti način - ističe skromni frizer zlatnih ruku koji Cynthiju Nixon opisuje kao duhovitu i toplu osobu. Debra Messing je pak, priča, sasvim različita od lika koji glumi u serijalu “Will i Grace” jer je u frizerskom stolcu šutljiva. Najveću tremu Neven je imao prije friziranja Anne Wintour.

- Dok sam išao prema hotelu u kojem je ona odsjela, u glavi sam vrtio razne scenarije na temu filma ‘Vrag nosi Pradu’. No, šminkera i mene dočekala je razmjerno ljubazna žena tek oprane kose. Nije imala nikakvih posebnih prohtjeva po pitanju frizure, jedino je zahtijevala da šminkanje i feniranje bude gotovo za najviše pola sata. Bilo je gotovo za dvadeset i pet minuta, a legendarna modna urednica očito je bila zadovoljna obavljenim poslom jer otad svaki put kada dolazi u Washington, traži da joj ja napravim frizuru - priča Neven koji voli da je ženska kosa zdrava i lijepa. Dužina mu nije bitna, ali ako mora birati, prednost bi ipak dao dugoj kosi.

Prvi novac uložio u auto

Od prvog većeg zarađenog novca Neven je u SAD-u kupio automobil jer obožava vožnju. S vremenom je uspio u Washingtonu kupiti i stan.

- Najveća razlika između frizera u Hrvatskoj i onih u Americi jest u ekonomskom aspektu. Jer, zarada američkih frizera ovisi o proviziji, plaća je tamo varijabilna, a osnovica ne postoji - upozorava Neven koji ima pravo na deset dana plaćenog godišnjeg odmora koji trenutačno provodi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 23:53