PUN SNAGE

ISPOVIJEST SILVIJA HUMA NAKON NESREĆE 'Od pada sam se oporavio, ali me ljuti ignoriranje kolega s HRT-a'

Ugledni novinar i urednik u mirovini razočaran je ponašanjem na Prisavlju
Zagreb, 181113.Silvije Hum, dugogodisnji televizijski urednik u mirovini, snimljen u svom stanu na Savici.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Dubrovnik je uglednom televizijskom novinaru i uredniku, danas umirovljenom Silviju Humu dva puta zaredom donio peh. Prije nešto više od mjesec dana, točnije 30. prosinca, uoči Nove godine, Hum se u uličici nedaleko od svog stana u Dubrovniku poskliznuo na nizbrdici i pao na lice.

Od pada se onesvijestio i ležao na cesti sve dok ga potpuno okrvavljenog nije primijetila susjeda i pozvala pomoć. Bila je to sreća jer je noć bila izuzetno hladna. Zbog udarca u beton zatvorilo mu se desno oko, pukla mu je arkada, a natukao je i rebra.

- Drugi dan sam izgledao kao da me opalio Mike Tyson. No, dobro sam, sve se to malo previše izdramatiziralo.

ŽIVOTNA DRAMA TELEVIZIJSKOG VETERANA Poskliznuo se i pao na ulici, a zatim se zamalo smrznuo

Svakome se to može dogoditi, a meni se dogodilo jer sam išao vrlo strmom ulicom čiju nizbrdicu inače izbjegavam, puhala je snažna bura i u jednom trenutku kada je jako udarilo, jednostavno se nisam mogao zaustaviti. Ali, sad je sve dobro - govori Hum kojega je mnogo više uznemirila priča sasvim druge naravi, ali je jednako tako vezana uz Dubrovnik. Danas 72-godišnji Hum, koji se umirovio prije sedam godina, već je, naime, sve dogovorio da za javnu televiziju, na kojoj je proveo skoro pola stoljeća, snimi dokumentrac “Dubrovnik - sudbina grada”.

Kako odlazeći u mirovinu nije uzeo otpremninu koja bi ga priječila da nastavi surađivati s HTV-om, u prvim godinama umirovljenja napravio je nekoliko projekata za televiziju. Hum je bio prvi urednik Programa plus te glavni urednik Glazbenog i Zabavnog programa. Sve dužnosti na kojima je bio od 1964., kada je kročio na tadašnju Radioteleviziju Zagreb, teško je i pobrojati, a upravo zato se i nemalo iznenadio tretmanom koji je doživio.

- Prošlog proljeća donio sam svoj projekt Robertu Zuberu, rukovoditelju Odjela dokumentarne produkcije HRT-a, kojemu se moj film o Dubrovniku svidio. Nazvao me za par dana i rekao da je dobio zeleno svjetlo i od tadašnje urednice Prvog programa HTV-a Gordane Mrđen. Snimanje sam trebao zpočeti još prošlo ljeto, dogovorio se s redateljem Brankom Ištvančićem i svim ostalima, a onda je sve stalo.

U listopadu mi je novi ravnatelj HRT-a Saša Runjić objasnio da projekt nije prošao na produkcijskom odjelu, što me stvarno zapanjilo jer otkad produkcija određuje što će program raditi? Nije stvar da ja moram napraviti 100. ili 102. autorsku emisiju jer mi je dosadno u životu. Nudim projekt onda kad mislim da je aktualan, zanimljiv i televizičan, kad mislim da imam što ponuditi. Tako mi nije prošao ni dokumentarni film o 100 godina Hrvatskog novinarskog društva. Malo sam revoltiran takvim ponašanjem jer mislim da još puno toga mogu dati, da sam u formi - odgovara. Nema, kaže, ništa, protiv licencnih emisija, ali i dodaje da se ne mora baš sve niti kupovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:53