CSILLA BARATH BASTAIĆ

ISPOVIJEST LIJEPE GLUMICE Probila se u Villi Mariji, a danas snima s velikim zvijezdama

Poznata glumica Csilla Barath Bastaić, koja je prve televizijske korake napravila u telenoveli ‘Villa Maria’, danas živi na relaciji Zagreb - London gdje radi sve više, pa tako upravo iščekuje premijeru trilera u kojem ima glavnu žensku ulogu

Nakon što se dokazala na domaćim kazališnim daskama, u televizijskim serijama, sapunicama i filmovima, glumica Csilla Barath Bastaić zaputila se i preko granice pa danas živi na relaciji Zagreb - London. I tamo radi sve više. Zadovoljna je i količinom, i dinamikom, i vrstom posla. A i na njoj se vidi da je sretna i zadovoljna.

Kad smo posljednji put razgovarale, prije otprilike četiri godine, već je tada bila unutar jednog inozemnog projekta. Igrala je u kratkom finskom SF filmu.

Hrvatskoj široj publici Csilla se predstavila u prvoj hrvatskoj telenoveli “Villa Maria” kao studentica Marina. A upravo ju u toj ulozi trenutno gledamo na malim ekranima.

‘San ljetne noći’

No, dok ju mi na televiziji gledamo u reprizama “Ville Marije”, ona u Dubrovniku igra u engleskoj produkciji Shakespeareove predstave “San ljetne noći”. Trenutno je tamo u žiži proba, premijere, predstava...

Riječ je o novoosnovanom “Midsummer Scene” festivalu u Dubrovniku čiji su osnivači Filip Krenus s Honey-Tongued theatre productions iz Londona i Brilliant events iz Dubrovnika. Ova suradnja proizašla je iz ideje da se uz standardno sjajnu kazališnu ponudu na Dubrovačkim ljetnim igrama ponudi i nešto drugačije, a to su predstave za internacionalnu publiku koja svake godine posjećuje Dubrovnik u velikom broju. Kao prvu produkciju postavljenu za prvo izdanje tog festivala, pripremili su “San ljetne noći” u režiji londonskog redsatelja Garyja Wrighta.

Otkud Csilla u tom projektu?

Kraljica Amazonki

“Ja sam u Londonu već surađivala s Garyjem na jednom projektu pa se odlučio ponovno me angažirati. Koliko god sam bila uzbuđena kad mi je to predložio, moram priznati da sam se preznojila u sekundi pomislivši da ću morati izvoditi Shakespearea na engleskom. Ali napravila sam dovoljnu pripremu prije samog početka proba da mi jezik i sve komplikacije koje dolaze s izvođenjem Shakespearea na engleskom nisu zapravo predstavljale tako veliki problem kao što sam mislila da hoće. Osim toga, ekipa je fenomenalna, organizirana i profesionalna pa je pravo zadovoljstvo biti dijelom tog tima i zaista je dragocjeno iskustvo vidjeti kako Englezi rade. U Londonu smo se pripremali nekoliko tjedana, a potom i tjedan dana tu na Lovrijencu u Dubrovniku uoči premijere. Osim toga, oduševljeni smo što nam se uopće pružila prilika igrati u toliko nevjerojatnom ambijentu kao što je kula Lovrijenac.

“Kad je engleska ekipa vidjela Dubrovnik nije mogla doći sebi od oduševljenja”, priča mi Csilla koja u predstavi ima dvije uloge. Pojavljuje se kao Titanija - kraljica vilinskog svijeta i Hipolita - kraljica Amazonki.

Holivudski glumac

I kada je danas pitate za sapunice, kaže kako bi sada ulogu u jednoj vjerojatno odbila. “Trenutačno to ne bi bila opcija za mene, jer sam u nekoj drugoj životnoj fazi gdje tražim izazove u drugim projektima”, komentira. Ali svo to njezino glumačko iskustvo je dragocjeno.

Igrala je u dvadesetak kazališnih predstava, iza nje je dvanaest filmskih uloga, a i u većini televizijskih serija se pojavila: “Počivali u miru”, “Bumerang”, “Loza”, “Mamutica”, “Dolina sunca”... I dalje ih niže.

Prošle godine u Londonu je snimila dugometražni film “AB Negative” čija se premijera očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine. U njemu je igrala glavnu žensku ulogu. Riječ je o trileru s Vincentom Reganom u glavnoj ulozi. Inače, glumcu poznatom iz Troje i filma 300. A pojavljuju se u filmu, uz Csillu, i Roger Ashton Griffiths iz serije “Igre prijestolja”, te Stephen Marcus. Ponosna je na tu ulogu. A zamijetili su je i tamošnji filmaši te ju proglasili glumicom mjeseca. Csilla je freelancer i nije vezana za nikakvo kazalište pa joj to daje slobodu da putuje i radi projekte u više zemalja.

“To mi je super, jer ja zapravo nikada nisam voljela dugo biti na jednom mjestu i volim dinamiku koju to stvara u mom životu. Ali ne mogu predugo izdržati gore jer mi previše fali ono najvažnije - obitelj i prijatelji. Trenutno u Londonu pripremam dugometražni film s međunarodnom ekipom čije snimanje je predviđeno za zimu 2015.godine”, otkriva.

Što se tiče projekata u Hrvatskoj, tajnovita je.

“Već sam duže vrijeme u planovima oko jednog projekta s kolegicama glumicama. Ovu godinu smo sve bile raspršene na sve strane, pa se nadam da ćemo se tome moći posvetiti nakon ljeta”, kaže.

Inače, ljubav prema glumi kod Csille, Mađarice po ocu, rođena je još u djetinjstvu. Ispričala je kako je kao mala uvijek voljela biti u centru pažnje. I potom se u srednjoj školi, u Klasičnoj gimnaziji, priključila dramskoj grupi. U tom se periodu uvjerila da želi biti glumica, a i drugi, iskusniji i stariji, savjetovali su joj upravo taj put.

Ljeto u Hrvatskoj

Kaže i kako je tada imala manju tremu pred publikom nego kasnije, kao iskusna glumica. Često je isticala i kako kroz posao želi progovarati o nekim stvarima za koje misli da su važne i da želi da ih drugi čuju, dožive i osjete.

Nakon ove predstave u Dubrovniku leti natrag za London, jer ima još nekog posla gore. “Preko ljeta sam naravno u Hrvatskoj negdje na obali i uživam u dobroj hrani i suncu, ali još ne znam gdje ću točno ići. Znam samo da se već krajem kolovoza moram zaputiti u London jer nastavljam s pripremama za film”, zaključuje Csilla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:03