TRIJUMF TRANSVESTITA

INTIMNI SVIJET BRADATE POBJEDNICE EUROSONGA Živjela je s plemenima u Africi

Ova noć je posvećena svima koji vjeruju u budućnost mira i slobode. Svi smo jedno. Nezaustavljivi smo! - rekla je Conchita Wurst, pobjednica Eurosonga, primajući prve čestitke.

Bradata 25-godišnja Austrijanka, odnosno Austrijanac - Conchitino pravo ime je Tom Neuwirth - koja nastupa pod svojim drag queen alter egom Conchita Wurst, u Kopenhagenu je u subotu sjajno otpjevala dramatičnu baladu “Rise Like a Phoenix”, nadmašivši favorizirane Nizozemce i Šveđanku.

No, više od pjesme komentirao se prošlog vikenda Conchitin izgled. Mnogima nije bilo svejedno kada se na scenu uspeo neobrijani muškarac u zlatnoj večernjoj haljini, s dugom kosom, umjetnim trepavicama i cipelama s visokim potpeticama.

Raspjevana žena s bradom posebno je uznemirila Ruse, pa je tako Ruska roditeljska organizacija pokrenula peticiju za zabranu prijenosa Eurosonga koju je potpisalo oko 15.000 ljudi. Uzalud. Conchita je u eurovizijskoj završnici slavila s ukupno 280 bodova, 42 boda više od drugoplasirane Nizozemske.

- Sve vas volim! - poručila je s pozornice umjetnica, čiji životni moto glasi: “Bolje biti najbolja verzija sebe nego loša kopija nekog drugog”, i nastavila:

- Ja sam samo odlična pjevačica u prekrasnoj haljini, sa sjajnom kosom i bradom. Posebna čast mi je što moja zemlja pokazuje toleranciju i prihvaća različitosti, rekla je Conchita, koja nije prvi transvestit na natjecanju.

Dana International Izraelu je na Eurosongu 1998. donijela pobjedu s pjesmom “Diva”.

Conchita je svoja prva glazbena iskustva stjecala pod svojim pravim imenom Tom Neuwirth. Tom je prve trenutke slave doživio kada se 2006. godine pojavio u austrijskoj talent emisiji “Starmania”, nakon čega se pridružio boy bendu.

Njegov alter ego Conchita prvi put se pojavio 2011. u reality showu “Die Große Chance”. Osvojila je 2. mjesto i odmah postala nacionalna ikona. Godine 2012. prvi put je pokušala postati austrijska predstavnica na Eurosongu.

U međuvremenu je postala modna ikona u Austriji i TV zvijezda, a našla se i u emisiji “Najteži posao u Austriji”, zbog kojeg je radila u tvornici ribe. Prisvojila ju je i Njemačka te je pozvana u show “Wild Girls” zbog kojeg je u Africi živjela u pustinji s plemenima.

Natjecanje, u kojem Hrvatska ove godine nije sudjelovala, pratilo je oko 180 milijuna ljudi iz 45 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:25