PRISLUŠKIVANI GLUMAC

Hugh Grant: Kupio je špijunsku kameru i mikrofone. Tajno je snimao razgovore s paparazzima. Snimke koje je predao policiji promijenit će svijet zauvijek

ZAGREB - Britanskim medijima zaredali su se događaji koji se mogu nazvati pravim medijskim ratom. U najnovijem nastavku sage o skandaloznom hakiranju telefona glavni sudionici su jedan holivudski glumac i najpoznatiji medijski mogul svijeta. Njihova zajednička točka: tabloid.

Pokvareni Ferrari

“Rano je reći, naravno, ali postoji mogućnost da je Hugh Grant promijenio svijet”, zaključio je novinar The Guardiana Leo Benedictus nakon što se ovoga proljeća jedan od najpoznatijih britanskih glumaca svih vremena našao usred skandala prisluškivanja telefona.

Brojni političari i osobe iz javnog života Ujedinjenog Kraljevstva žrtve su prisluškivanja govorne pošte, taktike kojom se posljednjih nekoliko godina služio britanski tabloid News of the World. Među njima je i Hugh Grant koji je, umjesto samo tužbom, poput, primjerice, kolegice Sienne Miller, odlučio odgovoriti uzevši stvar u svoje ruke.

Kako bi stao na kraj novinarima, i sam je postao novinar! Grantov žurnalistički prvijenac, objavljen u časopisu New Statesman pod nazivom “The bugger, bugged”, samo je na Twitteru proslijeđen preko 10.000 puta!

“Kada je prije Božića moj automobil krize srednjih godina stao u najudaljenijem dijelu Kenta, na cesti se zaustavio bijeli kombi”, započinje Grant. Za volanom vozila za koje je mislio da je jednostavno pristiglo u pomoć, bio je Paul McMullan, poznati paparazzo koji se proslavio u spornom tabloidu News of the World.

Nakon što je uslikao ljutitog glumca, prijateljski mu je ponudio prijevoz. Objasnio je da se povukao iz medija (osim rijetkih poslastica poput prizora Hugha Granta ispred neispravnog Ferrarija) te da vodi pub. Pozvao je glumca na piće te ga zamolio za fotografiju “kako bi ju stavio na zid svoga puba” (fotografija se idućeg vikenda našla u tabloidu The Mail on Sunday). Bio bi to samo još jedan susret obožavatelja i slavne osobe, da nije uslijedilo ono što je uslijedilo.

Odlazak u ‘spy shop’

Naime, nakon što ga je bivša djevojka i bliska prijateljica Jemima Khan zamolila da napiše članak za časopis New Statestman koji je uređivala, Hugh Grant se prisjetio konverzacije s bivšim paparazzom na putu do puba. McMullan je, naime, komentirao medijski skandal godine, dajući detalje o prisluškivanju govorne pošte za vrijeme urednika Andyja Coulsona uz zaključak da je to “cijena života u slobodnom društvu”.

Taj je komentar zaintrigirao Granta koji se poput profesionalnog istraživačkog novinara zaputio se u “spy shop”, trgovinu za špijunsku opremu, gdje je nabavio mini kameru i pribor za prisluškivanje, te s prijateljem otišao na piće u pub bivšeg paparazza Paula McMullana. Dok se njegov prijatelj Simon pravio da ispunjava križaljku kemijskom olovkom koja je bila mnogo više od toga, Hugh Grant ćaskao je s McMullanom i snimio sjajne izjave na kojima bi mu pozavidio i najozbiljniji istraživački novinar.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:36