OTKAZ SPIKERU

HTV potjerao Matiju Lovreca jer je reklamirao kliniku

Upozoren je da mora poštovati Kodeks, kaže Danko Družijanić
 Saša Midžor

ZAGREB - Nakon sedamnaest godina na HRT-u u petak mi je Mislav Stipić, v. d. ravnatelja, preko šefice Doris Vučković poručio neka pokupim stvari i zauvijek odem.

Moje svjedočanstvo

Razlog mog protjerivanja s HTV-a, objasnio je Stipić Doris, jest oglas objavljen u dnevnim novinama za polikliniku u kojem je i moje svjedočanstvo o tome kako sam tamo riješio probleme s vidom, potpisano mojim imenom i prezimenom, a u kojem stoji i da radim na HTV-u. Stipić je zaključio da sam tom reklamom prekršio odredbe Etičkog kodeksa - kaže spiker i voditelj Matija Lovrec, koji ističe da se nije ogriješio ni o kakvu odredbu.

Bit će još suradnje

- S HRT-om imam potpisan izvođački ugovor, bez prava na godišnji odmor ili bolovanje. Dakle, niti sam u stalnom radnom odnosu, niti imam autorski ugovor. Ugovor poput mog posjeduju svi glazbenici koji povremeno dolaze na Prisavlje izvesti neku svoju numeru a, koliko znam, nitko im ne priječi da u slobodno vrijeme nešto reklamiraju. Uostalom, mjesečno sam snimao i desetak reklama, i to dosad nikom nije bilo sporno - govori Lovrec, o kojem će se danas očitovati Programsko vijeće, Ravnateljstvo HRT-a i Etičko povjerenstvo.

S druge strane, Danko Družijanić, glasnogovornik HRT-a, tvrdi da se ne radi o trajnom otkazu suradnje, nego da će Lovrec, bude li potrebe, biti vanjski suradnik.

- Matija Lovrec upozoren je da mora poštovati Kodeks i da nije u redu da se reklamira kao novinar HTV-a - kaže Družijanić.

Reklamiraju uloške, aute, cipele i banke

Prije godinu dana prisavskim je šefovima dozlogrdilo gledati vlastite djelatnike kako reklamiraju lakove za nokte, higijenske uloške, čokolade, deterdžente, cipele, banke... Postrožili su odredbe Etičkog kodeksa tako da se reklame nisu mogle snimati bez dozvole rukovoditelja.

Prije Lovreca zbog reklama je oštro sankcioniran jedino Mirko Fodor, kojeg je vođenje manifestacija, događanja i fešti stajalo funkcije urednika Zabavnog programa na HTV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:54