PROGRAMSKA KRIŽALJKA

Hloverka u gužvi zbog TV sheme, jesen počinje bez 'Otvorenog'?

 Biljana Gaurina/Cropix

ZAGREB - Upitnici su obilježili prve dane direktorovanja Hloverke Novak-Srzić. Jer, osim što su se svi, uključujući i nju samu, pitali kako to da je upravo njoj ponuđeno mjesto nasljednice Domagoja Božidara Burića - koji je svoju ostavku obrazložio zdravstvenim razlozima - novu v.d. direktoricu je gomila upitnika dočekala i u ljetnoj shemi.

Srpanjske programske “plahtice” na kojima treba pisati koja se emisija i u koje vrijeme prikazuje, umjesto slovima bile su ispisane sa po tri upitnika. Konkretno, 7. srpnja - na dan kad je direktor Burić podnio ostavku, a Hloverka preuzela vruću fotelju - nitko na HTV-u nije znao što će se sve emitirati za dva tjedna na programu javne televizije.

Šalica kave i umilan osmijeh

Domagoj Božidar Burić se, kažu njegovi suradnici, sav predao svom novom projektu “Hrvatski knezovi”, a kako nitko, pa ni on, ne može biti na dva mjesta istodobno, počeo je patiti program HTV-a, što je rezultiralo sve većim padom gledanosti. Po Prisavlju se priča da je bivša direktorica Marija Nemčić s funkcije otišla kada je gledanost Prvog i Drugog HTV-ova programa iznosila 48,9 posto. Danas je navodno zajednička gledanost Prvog i Drugog programa oko 30 posto, dakle za trećinu manja nego prije tri godine.

Suočena s tim novostima, nova direktorica Hloverka napravila je jedino moguće: za pomoć se obratila Mariji Nemčić, pomoćnici Josipa Popovca, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a. Svjedoci kažu da je Hloverka prošlog petka u pratnji glasnogovornika HRT-a Danka Družijanića pokucala na Marijina vrata, sa šalicom crne kave u rukama, ne bi li je privoljela da joj pomogne oko sastavljanja ljetne sheme.

Može se samo nagađati kako je protekao njihov susret iza zatvorenih vrata. Jer, Hloverka i Marija nisu u najsrdačnijim odnosima, a Hloverka je često isticala da je upravo zbog Marije svojedobno napustila HTV i prešla na Novu TV.

Međutim, sila ne pita, a Hloverka je, unatoč antipatijama i još uvijek neraščišćenim starim računima, itekako svjesna da je upravo Marija Nemčić ona koja može korektnu televizijsku shemu sastaviti i u pola noći. S druge strane, Marija - za koju se posljednjih tjedana priča kako je dobila poziv da prijeđe na Katoličku televiziju čije je pokretanje na svom portalu najavio velečasni Zlatko Sudac - ne spada u ljude koji će odbiti nekome pomoći.

Rezultat svega bio je zajednički radni vikend Hloverke i Marije, koje su od petka do ponedjeljka 12. srpnja uspjele složiti ljetnu shemu i skinuti većinu upitnika s programskih “plahti”. Time su završile tek početak posla jer Hloverka mora hitno početi osmišljavati i predstojeću jesensku shemu, a glavno pitanje na HTV-u ovih dana glasi hoće li ona svoje povjerenje dati Burićevim ljudima: Elizabeth Homsi, Domagoju Novokmetu i Bruni Kovačeviću.

Ideje baš i ne pršte iz njih

Činjenica jest da su tim urednicima proteklih godina bile donekle vezane ruke i da, zahvaljujući televizijskoj hijerarhiji, samostalno nisu mogli mnogo napraviti u svojim programima, ali stoji i to da ih nećemo pamtiti po velikim projektima i originalnim idejama.

Realno, u najnezavidnijoj situaciji je najmlađi među njima, Domagoj Novokmet, koji je na funkciju urednika Mozaičnog programa postavljen tek prije tri mjeseca. Podsjetimo, u vrijeme vladavine bivšeg ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića taj je program ugašen, a proljetos je opet uspostavljen jer se u njemu mogu emitirati propagandne poruke, zabranjene u Informativnom programu.

Slijedom toga, na HRT-u se već mjesecima priča kako će poslijepodnevna udarna emisija IP-a, “Hrvatska uživo”, na jesen završiti u Mozaičnom programu, a Robert Zuber, jedno od zaštitnih lica te emisije, prošlog se četvrtka od gledatelja oprostio rekavši da nije poznato hoće li njegovu “Misiju” moći pratiti u rujnu. No, vratimo se Novokmetu koji je pun volje i elana u kratkom razdoblju svog šefovanja za ljeto osmislio tri emisije.

Prva, “Videona(d)zor”, emitirat će se nedjeljom navečer na Drugom programu, a predstavljat će najbolje domaće mlade autore koji se služe audiovizualnim medijima kako bi izrazili svoje ideje. Novokmetov tim je osmislio i “Priče dana”, formu koja se od 12. srpnja trebala prikazivati nakon Dnevnika 3, a u sklopu koje su se u 15 minuta gledateljima trebali prikazati najatraktivniji HTV-ovi sadržaji već viđeni tog dana. Start te emisije, kažu u Mozaičnom programu, bez objašnjenja je prolongiran na 19. srpnja.

Što kad pukne koncepcija?

A što o udarnom Novokmetovu projektu - novopokrenutom talk showu “Ljetna slagalica” - misle Hloverka i Marija, potvrđuje činjenica da je početkom prošlog tjedna umjesto u 20 sati, prikazan u 13.20 na Prvom televizijskom programu. Razlog tom premještaju treba tražiti u tome što se emisija svakodnevno emitira uživo, pa postoji osnovana bojazan da prije ili poslije pukne koncepcija u sklopu koje usred srpnja ili kolovoza poznato televizijsko lice treba ugošćavati svoja tri gosta.

Umjesto talk showa, Hloverka i Marija udarni su televizijski večernji termin popunile hit-serijama, filmovima i atraktivnim reprizama - “Kineskom plažom”, “Životom na Marsu”, serijalom “Zovem se Earl”... - koje su postavile u program nazvan “Retrovizor”, a koji kreće na Drugom programu poslije ponoći. Tu već prelazimo na Đelu Hadžiselimovića, novoimenovanog urednika Stranog programa, koji je na tom mjestu u utorak zamijenio Deana Šošu.

Od Đele se očekuje da za malo novca nabavi atraktivne televizijske sadržaje i pobrine se za to da se strana serija na Prvom programu ne preklapa sa stranom serijom na Drugom programu, što se često događalo.

Dok ovo pišemo, neizvjesno je hoće li Hloverka na mjestu urednika Sportskog programa ostaviti Brunu Kovačevića, kojega ćemo pamtiti po odlukama poput one da se zbog previsoke cijene odustane od prijenosa kvalifikacijskih utakmica košarkaša za Olimpijske igre te gubljenju prava na Svjetsko rukometno prvenstvo u Zagrebu koje su zainteresirani, umjesto na HTV-u, mogli pratiti na RTL-u.

Zbog rukometa je smijenjen tadašnji ravnatelj HTV-a Robert Šveb, a Kovačevića smo do prošlog tjedna mogli gledati i kao jednog od voditelja “Afrovizije”, projekta čiji su odlazak s ekrana mediji popratili riječima “Zbogom konceptu koji više ne želimo gledati”. Jer, unatoč odličnoj gledanosti nogometnih utakmica, sam večernji show pratilo je šest posto gledatelja.

Je li to dovoljno za koncept koji je navodno stajao 50 milijuna kuna, a od kojega su većinu iznosa pokrili sponzori, odlučit će direktorica Hloverka, koja ovih dana mora razmisliti i o tome kakav Zabavni program želi. Na čelu toga dijela programa je Elizabeth Homsi koja je na funkciji naslijedila Mirka Fodora.

Poboljšana dinamika, i to je sve

Plavokosa bivša balerina u svom se mandatu najviše bavila prijenosima događanja poput Porina i Dore. Ovogodišnji Porin kritičari i gledatelji proglasili su gledljivim, ali ne i priredbom za pamćenje, a s Dorom je situacija posljednjih godina poražavajuća.

Očito je da nešto ne štima s načinom izbora naših predstavnika za Eurosong, koji se kući vraćaju s katastrofalnim plasmanom. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kako će se Hloverka snaći s Dorom, dakako ako do toga uopće i dođe.

Jer, kako doznajemo, Hloverkina ideja uoči stupanja na dužnost bila je da tu ostane privremeno te da se vrati u “Otvoreno”. Međutim, kako stvari stoje, govori se da “Otvorenog” na jesen možda i neće biti, a u tom bi slučaju Hloverka, okružena gomilom vršitelja dužnosti, i sama mogla ostati v.d. sve do stupanja na snagu novog Zakona o HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:59