REKORD I U HRVATSKOJ

HISTERIJA ZBOG SVEMIRSKE SAGE 'RATOVI ZVIJEZDA' Zbog rezervacija ulaznica srušili se svi serveri. Takvo nešto nikad nije viđeno!

I u Hrvatskoj je srušen rekord. U roku od 24 sata CineStar je na blagajnama i online prodao 3000 karata čija se cijena kreće od 32 do 45 kuna, ovisno o formatu u kojem je film
 Printscreen: Youtube

Iako tek za nešto manje od dva mjeseca stiže u kina, sedmi nastavak svemirske sage “Ratovi zvijezda: Sila se budi” ruši sve rekorde. Histerija je tolika da je je pompa oko “Spectre”, novog filma o Jamesu Bondu, pala u drugi plan. U ponedjeljak su širom svijeta puštene u prodaju prve ulaznice za film koji će u redovnoj kino distribuciji biti od 18. prosinca, dok je premijera zakazana dan prije. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Prve karte puštene u SAD-u srušile su rekord prodaje, ali i servere web stranica na kojima su se prodavale kolika je bila navala obožavatelja “Ratova zvijezda”. Očito nitko nije očekivao da će nastati takva pomama, jer prodano je ulaznica u vrijednosti većoj od 6,5 milijuna dolara samo na američkom tržištu, više nego ikad prije u povijesti. A naravno da takav rezultat u preprodaji nitko nije očekivao kada su dosadašnji rekord držali “Vitez tame: Povratak”, “Osvetnici” i “Igre gladi”, svaki s nešto više od milijun zarađenih dolara.

Srušeni svi rekordi

I u Hrvatskoj je srušen rekord. U roku od 24 sata CineStar je na blagajnama i online prodao 3000 karata čija se cijena kreće od 32 do 45 kuna, ovisno o formatu u kojem je film. Inače rijetkost je da se ulaznice puštaju u preprodaju dva mjeseca uoči dolaska filma u kina. No pritisak obožavatelja bio je toliki da su se distributeri odlučili na taj potez. Istog dana, u ponedjeljak navečer premijerno je emitiran treći po redu trailer filma na ESPN-u u poluvremenu ragbi utakmice između Philadelphia Eaglesa i New York Giantsa. Prema službenim podacima, trailer je vidjelo 15,9 milijuna ljudi. No tek onda se sve zahuktalo jer je trailer samo minutu poslije postavljen na YouTube i društvene mreže.

Na Twitteru su zabilježili više od 17 tisuća “tweetova” u minuti, a u prvih 12 sati sveukupno ih je bilo više od 1,1 milijun. Na YouTubeu ga je u prva četiri sata vidjelo blizu četiri milijuna ljudi, a do srijede popodne bilježio je 28 milijuna pregleda.

Budžet od 200 mil.$

Inače, kupljene karte odmah su ponuđene na eBayu i očekuje se da će doseći nevjerojatne iznose. Ono što je bilo još zanimljivije, krenule su spekulacije među obožavateljima što ih čeka u “Ratovima zvijezda: Sila se budi”, čija je radnja smještena 30 godina nakon radnje filma “Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija” 1983.

No tako je od samog početka otkako su 2012. kada je kompanija Walt Disney Pictures otkupila prava na franšizu od Lucasfilma, objavljeni planovi za novu trilogiju “Zvjezdanih ratova” koje je kreirao George Lucas, sada kreativni savjetnik na filmu. Režija prvog novog filma dodijeljena je J. J. Abramsu, a s pozornošću se pratilo tko je od glumaca angažiran. Glavne uloge dobili su u ovom projektu čiji se budžet procjenjuje na 200 milijuna dolara na kraju John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson i Max von Sydow uz Harrisona Forda, Carrie Fisher, Marka Hamilla, Anthonyja Danielsa, Petera Mayhewa i Kennyja Bakera koji repriziraju svoje uloge iz prijašnjih nastavaka. Ponovni angažman starih zvijezda izazvao je dodatnu pomamu medija. Primjerice, kako je Ford na snimanju u ljeto 2014. slomio gležanj. Godinu dana poslije J. J. Abrams otkrio je da je on tada ozlijedio leđa pokušavajući izvući Forda ispod vrata koja su pala na njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:57