NA FILMSKOM FESTIVALU

GRČKA ZAHVALILA CLOONEYJU Pozvali ga na ljetovanje jer se založio za njihove skulpture

Grčki ministar kulture Panos Panagiotopulos zahvalio je američkom glumcu Georgeu Clooneyju što se na Berlinskom filmskom festivalu javno založio da se skupina skulptura s Partenona, poznata pod nazivom Elginov mramor, vrati u Grčku.

Te dragocjene antičke skulpture stajale su na unutarnjem frizu Partenona sve do početka 19. stoljeća. Tada ih je britanski veleposlanik u Osmanskom carstvu Thomas Bruce, 11. lord od Elgina, uz formalno dopuštenje turskih vlasti skinuo i odnio u London. Skulpture je 1817. prodao Britanskom muzeju, gdje se nalaze i danas.

Odgovarajući na pitanje grčkog novinara o tome bi li Britanija trebala vratiti 'Eleginov mramor' Grčkoj, Clooney je rekao kako bi to bilo pošteno napraviti.

"Mislim da je to dobra ideja. To bi bilo pošteno i vrlo lijepo", kazao je Clooney, koji je u Berlinu promovirao film "Monuments Man" o posebnoj savezničkoj jedinici zaduženoj da potkraj Drugog svjetskog rata pronađe i vrati umjetnine koje su opljačkali nacisti.

"Kao što se rekli, bilo bi 'dobro i pošteno' da se opljačkane grčke umjetnine vrate tamo gdje pripadaju, u Partenon", napisao je grčki ministar kulture u pismu zahvale Clooneyju.

"Stotine tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta svake godine dođe i divi se Partenonu kao jednom od najvećih ljudskih postiguća. Nažalost, u isto vrijeme svjedoče i povijesnom oskvrnuću. Samo je jedna prava odluka koja može ispraviti tu nepravdu - povratak skulptura na mjesto kojem pripadaju", kaže ministar, koji je Clooneyja pozvao da dođe u Grčku, odmori se nekoliko dana i posjeti atensku Akropolu.

Ali na ono što u Grčkoj smatraju pljačkom, u Britaniji gledaju posve suprotno. Predsjednik parlamentarnog odbora za kulturu, medije i sport John Whittingdale kaže da Clooney ne zna što govori.

"On je Amerikanac. Pretpostavljam da nema pojma kako je Britanija došla do Elginova mramora. U ovoj zemlji vlada vrlo jako stajalište da skulpture trebaju ostati ovdje", rekao je.

Britanski muzej ima stajalište da su skulpture dio ljudske povijesti i da je ih Britanija 'legalno kupila' prije 200 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:26