MLADA GLAZBENA NADA

FOTO, VIDEO Franka: Užasno je teško kad svi na kavi pričaju o tvom ljubavnom životu

Mlada glazbena nada, otkako je prije tri godine pobijedila u talent showu 'Showtime', postala je neizostavno lice TV emisija, reklama, festivala...

ZAGREB - Mlada glazbena nada Franka Batelić, otkako je prije tri godine pobijedila u talent showu “Showtime”, postala je neizostavno lice televizijskih emisija, reklama, festivala i sličnih javnih događanja, a fenomen njezine popularnosti tim je veći što je već nastupila pred 15.000 ljudi, iako još nije izdala ni prvi album. Dakako, riječ je o koncertu ‘Topstars’ na kojemu je pokazala svoje glazbeno i plesno umijeće uz bok Tonyju Cetinskom i Indiri Vladić. Ipak, bilo bi lijepo nakon tri godine čuti i prvi album te mlade, lijepe djevojke, kojim bi napokon opravdala status pjevačice i prestala biti samo - mlada nada.

Sve je tek pred njom

Prema Frankinim riječima, njezin album uskoro bi se trebao naći u prodaji, a ovih dana okuplja i bend koji će ju pratiti na gažama. No, treba dodati da je 18-godišnja brucošica ekonomije ljeto provela na uglednoj bostonskoj glazbenoj akademiji Berklee gdje je pet tjedana usavršavala pjevanje. Život i karijera tek su pred njom.

- Ja sam još uvijek u nekom mjehuriću daleko od stvarnog svijeta jer se moj najveći san ostvario. Dijeliti sebe i svoju ljubav prema glazbi s tako divnom publikom u Areni neopisiv je osjećaj koji će me zauvijek pratiti. Oduševljena sam reakcijom publike. Ovo je golemo iskustvo i ponosna sam što se mogu pohvaliti da sam sa 18 godina nastupila pred više od 15.000 ljudi. To je nešto što ću prepričavati svojim unucima - oduševljena je Franka.

Puna samopouzdanja

Kao velik iskorak u karijeri Franka navodi školovanje u Bostonu u koji se jednom namjerava i vratiti.

- Najveći osobni uspjeh postigla sam ljetos na glazbenoj akademiji Berklee u Bostonu i nadam se da ću se jednom tamo vratiti jer se u mjesec i pol ipak ne može steći dovoljno znanja. No, u Bostonu sam dobila puno samopouzdanja i vjere u svoje pjevanje te brojne savjete od svjetski priznatih glazbenika, od kojih mi je najdraži Pappa Watson koji je radio s facama poput Whitney Houston, Mariah Carey i Beyonce. Upoznala sam nevjerojatne ljude koji su izoštrili moje viđenje glazbe i potpuno oslobodili moj talent. To nisu bili samo profesori, nego i moji kolege učenici i prijatelji, koji su toliko talentirani i posebni da me sam boravak uz njih tjera dalje - prepričava Franka.

Različiti stilovi

Na Berkleeju se Franka počela zanimati i za različite glazbene stilove, što ćemo vjerojatno imati priliku čuti na njezinu albumu.

- Priznajem i volim svaki glazbeni pravac. Svaku je notu stvorio čovjek iz svojih osjećaja i duše. Pozitivno je što se ne opredjeljujem u stilu jer se tako otvaram svim pravcima i želim znati što više o glazbi od samih početaka do danas - ističe Franka.

Zasad je Amerika ostala iza pjevačice koja će se posvetiti studiranju u Hrvatskoj. No, prije početka predavanja na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a nakon boravka u Bostonu, Franka je posjetila i Pariz. - Obožavam Pariz i čudnu energiju kojom zrači. To što volim u tom gradu nije opipljivo, ni objašnjivo. Ima nešto u tim skrivenim uličicama, jeziku, hrani, romantičnim restorančićima i arhitekturi.

Ove sam godine bila na glazbenom festivalu Rock en Seine gdje sam napokon upoznala svog idola Paola Nutina, ali i posjetila prijatelja Kena s kojim sam se družila ovoga ljeta u Bostonu - ispričala je pjevačica.

Scena i ništa drugo

Ekonomiju je Franka odabrala kako bi poradila na svojem daljnjem obrazovanju, no iskreno priznaje da se u životu vidi jedino na sceni.

- Bit ću iskrena i reći da se, osim u glazbenim vodama, ne vidim ni kao ekonomistica, ni kao pravnica, ni kao ništa drugo. Ekonomiju studiram jer mislim da je obrazovanje bitna stavka u životu, a i moram si održavati pamćenje i brzo reagiranje. Što se tiče glazbenog obrazovanja, naravno da ga namjeravam nastaviti.

To svakodnevno i činim. Zasad uspijevam uklopiti karijeru u fakultetske obaveze. Sve se može kad se hoće uz malo odricanja i puno dobre volje. Ne znam kako će se moj život odvijati. Živim za danas i sutra mi je nepoznato, ali nadam se da će moj put biti glazba, u Hrvatskoj i vani - sigurna je Franka.

Unatoč pretrpanom rasporedu, velikim koncertima i fakultetskim obavezama, Franka će se svim silama truditi da njezin prvi album uskoro ugleda svjetlo dana.

- Zanimljivo je kako sve oko mog albuma uvijek padne u drugi plan zbog brojnih obaveza, od ‘Plesa sa zvijezdama’ do ‘Topstarsa’. Moramo sada stisnuti i završiti ga. Nakon koncerata ‘Topstars’ priprema albuma na prvome je mjestu. Za koji tjedan izlazi i moj novi singl, upravo sam u studiju - najavila je.

Iako je nad njom težak teret slave, Franka je, tvrdi, s vremenom naučila pronaći dragocjene trenutke u kojima je samo obična tinejdžerica.

Rasla u malome mjestu

- Slava mi nikad nije imponirala zato što sam odgajana u normalnom okruženju, u malome mjestu i nije mi trebala pažnja pa mi je na početku to smetalo.

Nisam mogla normalno otići na piće s frendicama, a da me netko ne gleda i ne prisluškuje.

To mi je bilo čudno, ali sad sam se, valjda, navikla. Nedostaje mi normalan život, ali uvijek ga negdje nađem. Rado odem k prijateljici u Istru jer je tamo potpuno drugačija situacija i normalno se živi.

U slobodno vrijeme čitam knjige, gledam filmove, igram se sa svojom mačkom Eddi, planiram upisati tečaj plesa i španjolskog jezika, odlazim na koncerte i, naravno, družim se s frendovima.

No, kad izađem, ne volim zagušljive klubove, pa radije smisleno odem van, na neki koncert, salsu ili, pak, organiziramo kućna druženja. S druge strane, svoju obitelj viđam svaki mjesec i oni me podržavaju i slušaju kad god imam problema ili jednostavno želim nešto podijeliti s njima - istaknula je Franka.

Užasno je teško kad svi na kavi pričaju o tvom ljubavnom životu

Iskrena i otvorena o svemu kad je riječ o karijeri, svoju ljubav s pjevačem Kinokluba, Lukom Tomašem, pjevačica je ipak željela zadržati podalje od očiju javnosti. No, nemoguće je sakriti osjećaje među njima budući da Luka prati svaki Frankin nastup, kao i ona njegov.

- Ne želim komentirati svoj ljubavni život jer je to ono što bi svaka osoba trebala zadržati za sebe ako želi ostati normalna, pa ću se i ja jako truditi zadržati privatnost. Veoma mi smeta i glupo mi je kad se u novinama piše o životu neke osobe koja je zapravo običan čovjek i koju to sigurno muči. Kad se to tebi dogodi, pomisliš kako je tek svjetskim zvijezdama koje to moraju svakodnevno proživljavati. To je užasno teško, posebno kad se o tebi i tvom ljubavnom životu priča na kavi. To mi jako smeta - objasnila je Franka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:13