PREMIJERA NAPUŠTA LJUBIMICA

FOTO: U Berlusconijevoj korupcijskoj mreži izgorjela je i lijepa Mara

Diplomirana pravnica koja se natjecala i za Miss Italije, a radila je i kao Tv voditeljica, jedna je od najseksepilnijih ministrica u vladi. Berlusconi je izjavio da bi je on i oženio da je samac

ZAGREB - S hladnim prijezirom je u Lisabonu Silvio Berlusconi odbio svaku pomisao da bi ga moglo pogoditi što Mara Carfagna (34) najavljuje da će, doduše, glasati za povjerenje njegovoj Vladi u kojoj je ministrica ravnopravnosti, ali da će već sljedeći dan istupiti iz Vlade, i iz Parlamenta, i iz vladajuće stranke Puka slobode.

Veliki apetiti pristaša

Carfagna se razbjesnila kad je dočula da je Nicola Cosentino, oblasni šef te stranke u Kampaniji (a donedavno i državni podtajnik, koji je morao odstupiti jer je optužen zbog korupcije), uspio isposlovati osobno u Berlusconija da se izmijeni dio zakona o državnom proračunu koji predsjedniku Kampanije Stefanu Caldoru daje sve ovlasti u izgradnji dviju spalionica smeća u toj oblasti koja se u smeću doslovno guši, a više od svih njezin višemilijunski glavni grad Napulj.

Otpad je krupan biznis, u koji se, kad može, pača mafija - a u Napulju i okolici i te kako je jaka camorra, tamošnja mafijaška organizacija. Pačaju se i političari, kao i u sve poslove na državnim jaslama, kojima mogu utažiti apetite svojih pristaša, bivših i budućih birača, a vala i svoje. A te dvije spalionice znače 150.000.000 eura investicije, više od 1,1 milijarde kuna, što je mastan zalogaj.

Rješenje problema

Smeće se u Napulju gomilalo, gorjelo noćima, poslužilo kao povod rušilačkom divljanju camorrističkih vandala prije tri godine. Berlusconi je baš na tome poentirao rušeći Prodijevu vladu i gradeći svoju pobjedu 2008. Prve sjednice Vlade održao je u Napulju, pokazao da sve može riješiti u mjesec dana. Kako? Otvorio je već prepuna i zatvorena odlagališta, neka i u Nacionalnom parku Vezuva, dao odvoz u ruke nositeljima privatnih interesa,obećao sustavno rje-šenje u godinu dana. Sada su ni u ta odlagališta više ne može udjenuti ni igla.

Rasplinuta iluzija

Uvjerena da su Cosentino i njegovi skloni samo zaradi, da se u stranci “vodi rat bandi” (kako je javno rekla), Carfagna je uložila sav svoj ugled da rješenje bude pošteno - i izgorjela.

Pomislila je da je zaista ministrica, da ima neki osobni ugled, da nije marioneta u Berlusconijevim rukama. To je, očito, bila iluzija.

Jadna Mara Carfagna, dođe mi da se sažalim nad njom, makar koliko bilo protuprirodno požaliti političara, a poglavito onoga koji se ničim korisnim nije proslavio (iznimka je Olaf Palme, ali nije Kennedy, kamoli Carfagna, koja je uz to još i te kako živa). Mara Carfagna je jamačno bila najogovaranija ministrica u Berlusconijevoj vladi, iako se pazi javnih skandala, u javnosti istupa strogo, gotovo smrknuto, svakako bez verbalnih i inih ekscesa, na stanovit način baš hladno.

Stidljiva i tradicionalna

Ne jaši, dakle, barem ne izravno, na kresti svoje pretpolitičke karijere: bila je finalistica natjecanja za Miss Italije, pozirala je (ne baš preveć odjevena) za seksi kalendar revije Max (2005). Odbila je ipak glumiti gola u nekom filmu Tinta Brassa (koji ju odabrao premda nije imala poprsje kakvo je privlačilo i njega, kao i Fellinija), izjavivši u nekom intervjuu da je “stidljiva i da vjeruje u stanovite vrednote”. Od 2000. do 2006. vodila je, kao pomoćnica Davidea Mengaccija, televizijski program Nedjelja u selu, a okušala se i u nekim drugim voditeljskim rolama.

Upravo takva, “stidljiva” i vjerna tradicionalnim vrednotama, bila je prvi klin zaboden u brak Silvija Berlusconija s njegovom drugom suprugom, nekadašnjom subretom Veronicom Lario. U siječnju 2007., za dodjele nagrade Telegatto (talijanska Emy), tadašnji vođa oporbe Silvio Berlusconi bio je dovoljno smion da joj javne rekne, pred kamerama i mikrofonima: “Da već nisam oženjen, smjesta bih se s Vama vjenčao”.

Berlusconi je svojedobno Brunu Vespi porekao da je davao političke položaje svojim bivšim ljubavnicama, odnosno ženama na koje je aspirirao.

Moralni profil

Tvrdilo se, detaljno i neprilično, čime je ministarski položaj zaslužila Mara Carfagna. “Odgovorne sam dužnosti predlagao samo ženama s moralnim, intelektualnim, kulturnim i profesionalnim profilom na visokoj razini”, indignirano je odvratio Berlusconi.

I time implicitno i sam potvrdio da ne bi na toj razini bila koja bi mu dala. A Carfagna je sada otjerana jer se usudila tvrdoglavo pokazati da ima moralni profil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:23