NAJLJEPŠI NA SVIJETU

FOTO Jeremy Irons stigao u Grad. Oduševljen svime želi kupiti kuću u okolici Dubrovnika

Nakon kratkog boravka u Sarajevu, poznati britanski glumac Jeremy Irons doputovao je u Dubrovnik, gdje je proveo dva dana. Iako je razlog Ironsova posjeta trebao biti Dubrovnik Film Meeting, koji se svake godine tradicionalno održavao nakon Sarajevo Film Festivala i zbog kojeg su Dubrovnik proteklih godina posjetili brojni filmaši iz cijelog svijeta poput Stevea Buscemija, Kevina Spaceyja, Gillian Anderson, Mickeyja Rourkea, Morgana Freemana i drugih, ovogodišnja filmska smotra je otkazana.

U uglednom društvu

Unatoč tome poznati glumac u Dubrovniku se pojavio u ugodnom društvu delegacije Sarajevo Film Festivala na čelu s direktorom festivala Mirsadom Purivatrom, selektoricom natjecateljskog programa SFF-a Elmom Tataragić te dugogodišnjom izvršnom direktoricom SFF-a Eminom Ganić.

Tako se Jeremy Irons našao u pratnji dviju moćnih i uspješnih žena bosanskohercegovačke društvene i kulturne scene. Naime, Emina Ganić, kćerka bivšeg člana ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića, akademsko obrazovanje stekla je na Oxfordu, a uz brojne društvene i humanitarne angažmane obnaša dužnost koordinatorice akademskog programa Sarajevske škole za znanost i tehnologiju.

Elma Tataragić je kao jedan od osnivača SFF-a među najzaslužnijima za velik uspjeh i rast festivala tijekom godina, a iskazala se i kao scenaristica filma “Snijeg” redateljice Aide Begić, koji je među brojnim nagradama osvojio i Grand Prix na Tjednu kritike u sklopu canneskog festivala.

Stigla i Borna Rajić

Tu se, negdje u blizini, vrzmala i zagrebačka poduzetnica Borna Rajić.

I Elmu i Eminu Irons je već bio upoznao 2007, kada je prvi put bio u Sarajevu, i radio kao član žirija za Srce Sarajeva, u glavnom takmičarskom programu. Ništa neobično, jer su ove dvije mlade žene dio najužeg festivalskog tima, koji se rijetko mijenja i nadopunjuje, a sačinjavaju ga mladići i djevojke koji su, još od prvih ratnih festivala, odrastali s ovom najvećom međunarodnom kulturnom manifestacijom u regiji. Možda je i to dio neodoljivoga šarma Sarajeva, kojim svakoga ljeta bivaju privučena zvjezdana imena svjetskoga filma: ljudi se vraćaju i radi prijateljstava i poznanstava s onima koji na festivalu rade, a da nikada ne odlaze.

Arapska galabaja

U dobrome društvu sa svojim sarajevskim domaćinima, Jeremy Irons nije se niti najmanje uznemirio zbog neobičnog postupka dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je, pravdajući se siromaštvom gradske blagajne, otkazao slavnome glumcu gostoprimstvo u manje od dvadeset četiri sata pred njegov dolazak.

Pojavio se u Dubrovniku, u veličanstvenoj bijeloj arapskoj galabiji, odlučan da mu ništa ne pokvari dobro raspoloženje.

Postali prijatelji

I kako to već biva kada netko zrači dobrom energijom, javio se načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, te je, ne dozvolivši da se gospari sramote, ugostio Jeremyja i njegove prijatelje te je na sebe preuzeo sve ono za što u Dubrovniku nije bilo sredstava.

Uz to je, izgleda, palo i prijateljstvo, jer je u izjavi za novine slavni glumac za općinskoga načelnika rekao “moj Nikola”, pa je govorio i to da bi u ovom kraju bilo lijepo kupiti kuću.

Pušu li to neki novi vjetrovi u našoj politici? Načelnik Knežić je, naime, iz HDZ-a, dok je gradonačelnik Vlahušić, kao i ministrica kulture, iz HNS- a. Ali koga za to briga s tako dobrim domaćinima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:41