SIGURNIJE ODRASTANJE

FOTO, FINALE VELIKE AKCIJE Djeca i zvijezde: Glazbom reci stop maltretiranju!

Mogu li hrvatske škole postati mjesta za sigurnije odrastanje? Osam je godina UNICEF u Hrvatskoj provodio program “Škole bez nasilja”. Više od 168 škola u zemlji nosi taj naslov, koji im valja iznova potvrđivati stalnim procjenjivanjem koliko je njihova škola doista sigurna i na nasilje apsolutno netolerantna.

U ovoj se zemlji sve češće u borbu protiv nasilja uključuju i privatne institucije te mediji, kako pokazuje i inicijativa Antene Zagreb koja je danas imala finale velike akcije “Glazbom reci stop maltretiranju”.

No, pitanje je mogu li humanitarne akcije riješiti ozbiljan društveni problem koji traži dugoročan sustavan rad, prvenstveno državnih institucija, a onda i šire. Antena Zagreb je u sklopu akcije “Glazbom reci stop maltretiranju” odabrala najbolji zagrebački školski bend, pa je tako srednja Škola primijenjene umjetnosti i dizajna dobila glazbene instrumente u vrijednosti od 50.000 kuna.

Mladi profesor Ivica Prpić iz zagrebačke Osnovne škole Žitnjak kaže da manje neposluhe u razredu najuspješnije rješava tako da djeci manje prigovara, a podijeli više zanimljivih zadataka, da ih motivira na rad. - Bolje je motivirati nego kažnjavati, a i prijetnja kaznom zna polučiti kontraefekt. Ako roditelj kod kuće nema kontrolu nad djetetom, to se vidi i u školi.

Makar i u atmosferi slavlja i glazbe, razgovarajući s hrvatskim nastavnicima i profesorima više smo puta dobili istu poruku - “da nam se barem više baviti djecom, a manje papirima”. Profesor Prpić to sažima ovako: - Kad imate ‘problematičnog’ učenika, pravo bi rješenje bilo posvetiti se djetetu i otkriti što ga muči, ali za to nemamo vremena jer se zapravo moramo posvetiti ispunjavanju zapisnika i hitroj predaji te administracije. Sve se bilježi, sve prelazi na papir, a nedostaju pravi razgovori. Bavimo se papirom, a ne čovjekom. Da ne govorim da mjera premještanja učenika u drugu školu često ne funkcionira i zbog spore administracije - dok predate zahtjev, pa se to obradi, sve traje i do pola godine.

Jedna od finalistica Nika Abramović, učenica 8. razreda Osnovne škole Žitnjak, ističe da se u školi svi trude nasilje svesti na minimum, no dodaje: - Mnogi su profesori zauzeti svojim poslom, a ako i kod kuće odrasle osobe nemaju vremena za tebe, uvijek se možeš povjeriti socijalnoj pedagoginji ako te netko maltretira. Nasilnim učenicima treba pomoći, a ne samo ih disciplinirati stalnim kažnjavanjem. Mislim da mnogi nasilnici možda nisu ni svjesni što rade drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06