IVA JERKOVIĆ

FOTO: BEZBRIŽNO LJETO SEKSEPILNEVODITELJICE 'Vidim se jednog dana spuno djece koju iskreno obožavam'

Lijepa manekenka, koju tv publika posljednjih mjeseci gleda u poznatom kvizu RTL-a ‘Kolo sreće’, u razgovoru za Studio se osvrnula na karijeru i privatni život, no o svojim emocijama ne želi govoriti. Odaje tek da je sretna i ispunjena.
 Neja Markičević/CROPIX

Lijep je osjećaj kada radite posao koji drugima donosi sreću. A upravo je takav Ive Jerković otkako je ovog proljeća počela raditi kao suvoditeljica Borisu Mirkoviću u RTL-ovu zabavnom showu "Kolo sreće". Ljudima donosi novac, a kada se i kolo zaustavi na "bankrotu", nije do nje, već je natjecatelj bio "nesretne ruke". No, za 34-godišnju bivšu zagrebačku manekenku to nije prvi posao u kojem zahvaljujući osvojenim iznosima natjecateljima donosi osmijeh na lice. Tako je, uostalom, prije više od deset godina i počela televizijsku karijeru dobivši angažman u HTV-ovu "Bingo showu". Iva Jerković je nakon toga nanizala razne voditeljske angažmane, no onda je uslijedila pauza od nekoliko godina, barem što se tiče velikih TV projekata. "Kolo sreće" bio je dvostruki povratak na male ekrane, kako za Ivu, tako i za taj popularni licencni show koji je oživljen nakon punih 13 godina. Stati ponovno pred TV kamere za Ivu je bilo poput vožnje bicikla, koji kad jednom naučite, znate ga voziti cijeli život.

- Iza mene je toliko voditeljskog iskustva da nisam imala neki pretjerani strah. Istina, cijelo vrijeme sam imala manje voditeljske gaže, tako da sam ostala u formi. No, bez obzira na to, trema je uvijek tu. Osjećam je svaki put i prisutna je sve do momenta dok show ne krene - objašnjava Iva. Snimanje "Kola sreće" trajalo je dva mjeseca, a ekipa se ponovno vraća u studio 30. kolovoza. Dojmovi joj se još nisu slegnuli, jer se odmah nakon završetka snimanja vratila svom poslu vezanom uz kozmetičku industriju, a nakon toga otputovala je u Nin u kojem ljetuje od malih nogu.

- Niti sam se gledala, niti se mogu doživjeti objektivno. Vidjela sam samo dvije epizode. Prvu s ekipom RTL-a, a drugu sam pogledala sama. Ali čudno mi je, jako je neobično gledati sam sebe. Glas mi čudno zvuči, čudno se krećem, barem meni to tako izgleda, pa mi onda dođe malo neugodno što samu sebe gledam, pa odustanem. Mislim, uostalom, da nitko ne voli gledati sam sebe - zaključuje lijepa Iva. No, iako zbog same sebe izbjegava pogledati finalni proizvod, kad se nađe na malim ekranima, rad na samoj emisiji, kaže, protekao joj je kao da uopće nije u pitanju posao.

- Kao i u svakom poslu, ako imate dobru ekipu uz sebe, ništa nije problem raditi. A nama je bila milina. Stvarno nam je bilo super jer smo se svi dobro slagali, od šminkera do kamermana. Tako vam i brzo prođe vrijeme. Sada kada vratim film prošlo je toliko ležerno da nemam osjećaj da sam uopće radila - objašnjava Iva. Ipak, četiri, pet dana, koliko je uspjela provesti s obitelji i starim prijateljima u Ninu, dobro su joj došli.

- Nin je za mene oaza mira, otkad pamtim ljetovala sam tamo. Već četvrta generacija naše obitelji tamo provodi odmor. U Ninu napunim baterije na svom dobro poznatom terenu, roštiljamo, družimo se. Ljeto mi je uvijek i donekle radno, obiđem pola Jadrana, pa mi je Nin odlična baza jer je dobro pozicioniran i za otići na sjever i skočiti na jug. A uvijek odem i negdje s prijateljicama, obično to bude Hvar koji mi je najdraži jadranski otok - govori Iva. Putovanja izvan granica Hrvatske, nekako se tako poklopilo, obično joj se događaju izvan ljetnih mjeseci. Skoči na vikend u Milano, Beč, i to ne toliko radi šopinga koliko radi putovanja. Ipak, već dulje vrijeme nije bila na nekom daljem putovanju od više dana. Zadnji put bilo je to prije dvije godine, kada je automobilom otišla na jug Francuske.

- Volim putovati, mislim da su to jedine slike koje ti ostaju u sjećanju zauvijek, koje se ne brišu tako lako - govori Iva. Možda je i bolje da ih pamti, jer iako poslije žali što nema dokumentirani neki dragi trenutak ili druženje s ljudima, privatno se ne voli fotografirati. Zbog toga na svom Instagram profilu koji je otvorila prije više od pet godina ima tek 10-tinjak fotografija. A sve teže joj je odraditi i profesionalne fotosessione. Ipak je iza nje gotovo 18 godina poziranja.

- Možda više nema tog veselja ili sam se ulijenila, jer mi je najveći problem dok se sve to organizira. Ali kada se okupi prava ekipa i sve ispadne dobro, kad vidim da smo napravili dobar posao, i meni je dan odmah drugačiji, sve je ljepše - ističe. Ipak, bez obzira na to što više ne osjeća onaj adrenalin koji je nekad osjećala prema poslu modela, mladim djevojkama preporučuje taj posao.

- Teško mi je dati neki savjet, jer ne znam ni koliko su meni poslužili one koje sam ja dobila. Doduše, sve što mi je mama savjetovala pokazalo se ispravnim. Poput onog 'osmijeh otvara sva vrata'. U to sam se stvarno uvjerila da pali. Možda jedino što im mogu poručiti jest da slijede svoju intuiciju. Moj posao je meni stvarno donio puno dobroga. Puno dobrih ljudi, puno poznanstava i puno lijepih događaja. Da sam se bavila nečim drugim, to ne bih imala prilike doživjeti. I doista nisam imala loših iskustava. To je lijepi posao za mlade djevojke koje studiraju, mogu zaraditi dobar džeparac. U moje vrijeme to je bio puno bolje plaćen posao, mogli smo živjeti stvarno super od njega. Ali nije ni u novcu sve, jer se i dalje putuje, a putovanja te obogaćuju, razvijaju te kao osobu - govori Iva. Ipak, i ona se susrela s predrasudama, samo posredno. Kada je prvi put vidjela na internetskim forumima što pišu o njoj, bilo je to zadnji put da ga je otvorila. Ni danas joj ne ide u glavu da te može komentirati, i to tako ružno, netko tko te ne poznaje i ne zna ništa o tebi. Shvatila je brzo da se ne smije opterećivati takvim stvarima, iako je, priznaje, kritika kao i svakog zna pogoditi.

- Znam da na van djelujem samouvjereno, jako, no to u stvarnosti nije baš tako. Baš suprotno, mogu reći za sebe da sam preosjetljiva. Imam možda taj nastup koji ostavlja takav dojam, ali iznutra sam poput neke tratinčice. Još sam Rak po horoskopu. Moja dobra prijateljica i ja, obje smo isti horoskopski znak, često znamo reći - Bože, od svih znakova, zašto baš Rak? Jedan korak naprijed, tri natrag. Malo su godine ipak napravile svoje, pa sam donekle ojačala, shvatila da ne mogu sve uzimati k srcu - kaže. A osim emotivnosti, Ivu karakterizira spontanost. Nije, objašnjava, nikad bila tip od velikog planiranja.

- Slučajno sam završila i u modnom svijetu. Da me Neven Ciganović nije zamijetio dok sam sjedila na kavi, ja se sigurno sama ne bih javila ni na kakav kasting. I za sve mislim da treba doći spontano, bez forsiranja. Jer ako forsirate, ništa ne ispadne kako treba. Ništa u mom životu nije bilo isplanirano, sve se događalo samo od sebe, nekako stihijski... - kaže. Dok to govori, još je zbog fotosessiona za Studio potpuno našminkana i isfrizirana. Sve je na njoj tip-top. No, privatno rijetko nosi štikle. Uglavnom je, ako se ne radi o nekom rijetkom noćnom izlasku, nenašminkana, svezane kose, odjevena u traperice, bijelu majicu i starke.

- Zapravo sam više sportski tip. Odmalena se bavim sportom, kao klinka prošla sama valjda sve sportske aktivnosti, od odbojke i atletike, preko plesa, do tenisa i karatea - govori.

- Karate? Znači možete istući nekoga? - pitamo je.

- Mogu - odgovara.

- Kako znate? - nastavljamo.

- Znam. Po karakteru - uz smijeh uzvraća. O ljubavi ne voli govoriti, i to odmah ističe.

- Nikada javno o tome ne pričam. Mogu samo reći da sam sretna i zadovoljna - kratko uzvraća. Ipak, sebe će okarakterizirati obiteljskim tipom osobe.

- Obitelj mi je važna. I vidim se, jednog dana, s puno djece, jako ih volim. Samo, vidjet ćemo što će život donijeti. Stvarno volim provoditi vrijeme s djecom, volim taj miris kolača, pun stol klinaca, tako ja sebe zamišljam danas-sutra. Naprosto, žensko sam. Vjerujem da mi žene to imamo u sebi. No, ne mislim forsirati. Mislim da mi se i to treba jednostavno dogoditi - zaključila je Iva Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:37