LAKE NOTE

ESTRADNE ZVIJEZDE U HRAMU KULTURE Dražen Sirišević otkriva zašto će Nives Celzijus pjevati u Lisinskom

Dražen Siriščević, ravnatelj KD-a ‘Vatroslav Lisinski’, otkriva zašto dvoranom sve češće odjekuju lake note
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Estradne zvijezde ne rasprodaju dvoranu “Lisinski” u posljednje vrijeme, nego od 1973. godine, od kada je ona otvorena. Nažalost ne sve, neke dijele ulaznice! Prihodi njihovih koncerata su različiti, ali čine najveći dio sredstava koje koristimo za održavanje Dvorane i programe. Važno je istaknuti, svaki kupac ulaznice naš je dragocjeni sponzor, koji nam pomaže da radimo i stvaramo nove programe za različite ukuse za sve koji vole bogatu koncertnu djelatnost “Lisinskog”. Računica je jasna, što je više prodanih ulaznica za estradu, to je bolje za klasiku. Može i obratno, zar ne? - kaže Dražen Siriščević, ravnatelj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, u kojoj je tijekom posljednje dvije godine, u organizaciji Dvorane, ukupno bilo trinaest rasprodanih koncerata.

Karta više

Što se klasične glazbe tiče, “Lisinski” su rasprodali mnogi poznati izvođači. No, od trinaest rasprodanih nastupa održanih u zagrebačkom hramu kulture čak šest ne pripada koncertima klasične glazbe. Jer, karta više uzalud se tražila i za nastupe Željka Joksimovića i Harija Rončevića. Đorđe Balašević u “Lisinskom” je u zadnje dvije godine rasprodao šest koncerata, a slijedi ga Oliver Dragojević s pet. Rasprodani koncerti, naravno, nisu jedini izvori financiranja Dvorane.

Vrhunsko je skupo

- Veliki dio sredstava osigurava nam Grad Zagreb, odnosno gradski Ured za kulturu, obrazovanje i sport. Od Ministarstva kulture godinama ne dobivamo baš ništa. Dio troškova namirujemo zahvaljujući sponzorima, a ostatak od vlastitih aktivnosti: najma prostora vanjskim organizatorima ili samostalnom koncertnom djelatnošću. Posljednjih godine svim silama nastojimo rasteretiti gradski proračun i vlastitim snagama doći do sredstava za normalan rad dvorane i njezin program - objašnjava Siriščević i nastavlja:

- Vrhunski glazbenici klasične glazbe, solisti, dirigenti i orkestri iznimno su skupi. Kao i svjetske pop ili rock zvijezde. Miljunska je vrijednost naših programa klasične glazbe. Kako uspijevamo dovesti i platiti vrhunske umjetnike, a publici omogućiti da kupuju ulaznice po povlaštenim cijenama koje nisu ni približno tržišne? Radom, aktivnostima… - kaže Siriščević i ističe da je interes publike osnovni preduvjet da neki glazbenik nastupi u “Lisinskom”.

- Besmisleno je da itko svira ili pjeva u praznoj Dvorani. Imamo svoje prioritete, afinitete, ljubimice ali i obvezu da odgovorimo na želje posjetitelja koji ne moraju nužno voljeti isto što i mi. Za nečiji nastup nisu uvijek bitni umjetnički motivi. U prošlosti Dvorane, siguran sam da nikoga nisu vodili umjetnički motivi kada je dogovarao partijske kongrese u ‘Lisinskom’. Ili danas stranačke skupove, kongrese arhitekata i frizera... Ili Nives Celzijus, na primjer. Nives nije novo ime, nije nepoznata hrvatskoj javnosti. Godinama puni medije, pa nije bilo potrebno da polaže audicije za nastup u ‘Lisinskom’ - govori Siriščević.

Usporedbe s drugima

Otkako je najavljen njen nastup u ‘Lisinskom’, kritičari su nas počeli upoređivati s pariškom Olympijom u kojoj se odobrenje za nastup glazbenika daje tek nakon preslušavanja njegova opusa. Drago mi je što nas uspoređuju s Parizom. Mogli bi i s Londonom, New Yorkom… Osobno bih volio usporediti i budžete koncertnih dvorana u tim metropolama sa Zagrebom - kaže Siriščević.

Svi Žanrovi rasprodaju dvoranu Od Pogorelića do Đorđa Balaševića

Rasprodani koncerti:

The Academy of St Martin in the Fields & Joshua Bell, Češka filharmonija, Ivo Pogorelić, Orquesta Simfonica Juvenil de Caracas, Carmina Burana, Bolero ili španjolska noć u Lisinskom, Natalie Desasay & Michel Legrand, Željko Joksimović, Hari Rončević (2 koncerta), Parni Valjak (2 koncerta), Miroslav Škoro (3 koncerta), Oliver Dragojević (5 koncerata), Đorđe Balašević (6 koncerata)

Cijena za 7 sati najma Dvorane: 9800 kn plus PDV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:36