UGLEDNE OGRLICE

EKSKLUZIVNI DRAGULJAR PRVE DAME Nakit koji predsjednikJosipović rado poklanja supruzi

Ogrlicu od srebra i poludragog kamena prva dama dobila je na dar od supruga Ive Josipovića

Kad je draguljar i dizajner nakita Dean D uoči ljeta u zagrebačkoj galeriji Velvet predstavljao svoju novu kolekciju pod nazivom “Post tenebras lux”, brojne su istaknute dame došle podržati umjetnika.

Među njima je trebala biti i prva dama Tatjana Josipović, no neodgodive obaveze su je, nažalost, spriječile. Ali, predsjednikova supruga inače je jedna od Deanovih klijentica. Neumjesno bi, kaže on, bilo da priča o svojim klijenticama, ali znamo da je prva dama njegove ogrlice nosila, među ostalim, i na službena putovanja s predsjednikom u Katar gdje su u Dohi otvorili hrvatsku ambasadu i u London gdje su posjetili britansku kraljicu Elizabetu. Ogrlica iz Londona je napravljena od srebra i poludragog kamena ahata i predsjednikov je poklon supruzi.

A ovih dana Deanov se nakit našao u prestžnom minhenskom concept storeu “8 goldene Wochen” uz bok drugim brojnim ekskluzivnim brendovima: Missoni, Cucinelli, Nymphenburg, Etro, Pilati, Schwarzenmuhle, Prantl…

Šoping-raj

Inače, Luitpoldblock je renomirani šoping-raj u srcu Münchena u kojem su smješteni luksuzni butici, restorani...

U tim raskošnim prostorima otvorena su vrata multibrand concept storea na osam tjedana. Dean tamo predstavlja posljednju kolekciju “Post tenebras lux” inspiriranu brojanicama i okom kao simbolom vidljivog sunca iz kojeg emanira život, svjetlost, znanje i plodnost.

U kolekciji prevladavaju biseri, kineski žad, afganistanski lapis lazuli, andski opal, karneoli, koralji, amazonit, krizoprasi, ružicasti kvarc, ioliti i turmalini, pretočeni u ogrlice i narukvice napravljene poput brojanica, kao svojevrsni talismani, podsjetnici i zaštita.

“Tijekom ljetovanja u Istri ove godine upoznao sam ljude koji su me preporučili za 8 zlatnih tjedana i tako sam se našao među tim drugim odabranim imenima svjetske scene nakita”, kaže Dean koji se nedavno vratio s otvorenja concept storea. Oduševljen je. A zanimljivo je i da je materijal za kolekciju koju je izložio u Münchenu upravo tamo i nabavio.

Najviše voli dragulje

“U Münchenu sam ga nabavio, a tamo se vratio”, kaže dizajner. I inače materijal za svoj nakit nabavlja na europskom tržištu, često u Münchenu, Veroni, Parizu… A on se prodaje i na europskom i američkom tržištu.

“Nekako ti inozemni suradnici nađu put do mene, ne ja do njih”, kaže dizajner. “Lijep je osjećaj naći se u sredini gdje ljudi cijene ručni rad”, dodaje.

Najčešće radi s draguljima. Jednu je kolekciju, doduše, napravio od stakla, ali često radi s biserima, koraljima, dragim i poludragim kamenjem, dijamantima i još nekim skupljim kamenjem.

“Posebno volim bisere, rubine i dijamante”, dodaje. Deana vole i mlađe žene i ozbiljnije, ugledne gospođe. Glumice ga obožavaju. Među njegovim su klijenticama i Nataša Janjić, Ivana Roščić, Iva Visković, Leona Paraminski...

U kolekcijama predstavlja ogrlice i narukvice, a prstenje, broševe i naušnice izrađuje po narudžbi.

Nakit je, kaže, ogledalo karaktera i duše žene. On govori nešto o njoj.

“Dragulji zapravo biraju nas. To je neka vrsta talismana. Kad mi klijentica dođe u atelje, prema njezinoj osobnosti i karakteru već otprilike znam koji je dragi kamen savršen za nju. I najčešće ne pogriješim”, otkriva. On je zapravo, pojašnjava, posrednik između osobe i kamena.

Povratak iz Pariza

Zadovoljan je i kako se razvija njegova karijera. A još je kao dječak bio fasciniran draguljima i tada je znao da želi studirati u Parizu. Umijeće dizajniranja nakita izučio je na prestižnoj pariškoj školi AFEDAP, a nakon dvije godine školovanja zanat je izučavao kod poznatog francuskog dizajnera nakita Jeana Grisonija. Nakon četiri godine Pariza vratio se u Zagreb, gdje danas ima svoj atelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:20