RUPA ZBOG OTKAZIVANJA

'DOGODINE SE VRAĆAMO NA EUROSONG, A PREDSTAVLJAT ĆE NAS NINA KRALJIĆ' HTV odlučio: Hrvatska ponovo na raspjevanoj karti Europe

Nesposobnost prisavskih šefova da odaberu najbolju skladbu uzburkala je duhove na Prisavlju. Slijede nove ideje
 Ronald Goršić/CROPIX

Na glazbenoj karti Europe na mjestu Hrvatske prošlog vikenda, tijekom održavanja Eurosonga, bila je crna rupa. Dok je ostatak Europe pjevao, navijao i komentirao izvođače i skladbe, kod nas je bila “tiha misa”, jer su HRT-ovci odlučili da ove godine Eurosong neće ni prenositi.

U Beču je pobijedio Šveđanin Mans Zelmerelov sa skladbom “Heroes”, koji se na Eurosong plasirao pobjedom na švedskom Melodifestivolenu. Za petama mu je bila Polina Gagarina, jedna od najpoznatijih ruskih pjevačica, s himničnom pjesmom “A Million Voices”, dok su se na treće mjesto plasirali Talijani, koji su publiku osvojili pjevajući “Grande amore”, skladbu s kojom je trojac Il Volo pobijedio na festivalu u San Remu.

Susjedi bili solidni

Solidno su prošli i naši susjedi. Slovenka Maraaya s electro-pop skladbom “Here for you” završila je na četrnaestom mjestu. Slovenci su, inače, svoju predstavnicu birali na nacionalnom izboru iz dva kruga glasanja. U prvom krugu nastupilo je dvanaest odabranih izvođača (šest skladbi izabrano je putem javnog natječaja, a preostalih šest uradci su dokazanih autora koje je pozvala slovenska RTV). Žiri je odlučio tko su dva najbolja pjevača, dok je odluku o pobjedniku donijela publika.

Crna Gora u Beču je osvojila trinaesto mjesto, a svojeg izvođača, prekaljenog Nenada Kneževića Kneza, odabrali su još u listopadu 2014. godine.

FOTOGALERIJA ovogodišnjeg Eurosonga (kliknite na sliku za prikaz)

Najgledaniji TV program

Pjesmu mu je skladao provjereni autor Željko Joksimović, koji je na Eurosongu već ostvario odlične rezultate. Srbija se plasirala na deseto mjesto. Bojana Stamenov slovila je kao favoritkinja Eurosonga, zbog čega je Izbor za pjesmu Eurovizije u Srbiji bio najgledaniji TV program prošlog tjedna. Srbi su, baš poput nas, lani s Eurosonga pauzirali zbog financijskih problema. No, ove godine RTS je pronašao sponzore i angažirao Vladimira Graića, skladatelja pobjedničke eurovizijske pjesme “Molitva”.

Graić je skladao tri pjesme za nacionalni izbor, na kojem su sudjelovala dva otprije poznata izvođača i jedna neafirmirana pjevačica, izabrana putem audicije. Što mi iz svega ovoga možemo naučiti? Sve. Ili ništa. Ovisno o tome želimo li uopće učiti.

Bitna je karizma

Dobri učenici shvatit će da je dobitna formula uspjeha na Eurosongu jednostavna, a sastoji se od renomiranog, karizmatičnog izvođača, dobre pjesme i odličnog skladatelja, koje uz publiku bira i žiri sastavljen od iskusnih glazbenika.

Lošim učenicima pokazali su se HRT-ovi urednici koji eksperimentiraju i eurovizijskog pjevača i kompozitora biraju ili putem talent showa (2011. Daria Kinzer, otpala u polufinalu), dekretom (2012. TV urednica bira Ninu Badrić i dopušta joj da sama odabere skladbu, što rezultira otpadanjem u polufinalu), ili spajanjem pjevača koji nikad dotad nisu skupa zapjevali s malo poznatim autorom (Klapa s mora 2013. u polufinalu osvaja pretposljednje mjesto)...

FOTOGALERIJA Ljepotice na pozornici ovogodišnjeg Eurosonga (kliknite na sliku za prikaz)

Najavljuju veselje

Za kraj, posljednjih dana, nakon dvogodišnjeg izbivanja Hrvatske s Eurosonga, s Prisavlja najavljuju da ćemo dogodine imati razloga za veselje. Trebala bi nam ga priuštiti Nina Kraljić, pobjednica natjecanja The Voice, koja bi, šuška se, mogla biti naša nova eurovizijska predstavnica. Kako će se mlada djevojka na samom početku svoje karijere, koja neosporno izvrsno pjeva, ali je sklonija etno izričaju, snaći na pop festivalu, kakvu će pjesmu pjevati, tko će joj je napisati... pokazat će vrijeme.

No, ispostave li se glasine o slanju pobjednice The Voicea na Eurosong točne, Hrvatska televizija će ponovno pokazati kako ništa nije naučio od svojih susjeda koji su itekako svjesni da za dobar eurovizijski plasman samo dobar pjevač nije dovoljan.

Uostalom, jednu smo sjajnu pjevačicu Ninu dekretom već slali na Eurosong.

I nije dobro završilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:28