GOSPODARSKI KRIMINAL

DIREKTOR N1 TELEVIZIJE ODGOVARA NA OPTUŽBE 'Nisam upleten u aferu oko pranja novca u Bosni i Hercegovini'

Nefić se spominje u istrazi zbog suradnje s agencijom S.V.R.S.A., koja se tereti za kriminal težak 5 milijuna
 Biljana Gaurina/CROPIX

Samo nekoliko dana uoči pokretanja N1, regionalnog kabelskog news kanala i ekskluzivnog CNN-ovog partnera za regiju, dolazak novog specijaliziranog informativnog programa zasjenila je afera u susjednoj Bosni i Hercegovini, Gibraltar.

Naime, jedno od imena koja se spominju vezano uz taj slučaj je i ime direktora programa regije N1 Rusmira Nefića, direktno nadređenog šefovima programa za BiH, Srbiju i Hrvatsku, dakle u našem slučaju Dubravku Merliću.

Riječ je o istrazi koja ovih dana potresa susjednu BiH oko poslovanja marketinške agencije Nevena Kulenovića S.V.R.S.A. kojeg se tereti za financijski kriminal, korupciju, pranje novca, poreznu utaju, carinsku prevaru, krivotvorenje službene isprave i drugih djela.

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA uhitili su Kulenovića, Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, visoke dužnosnike kompanije HT Eronet Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenicu generalnog direktora PINK BH Lajlu Torlak, direktora Mreže plus Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka te vlasnika agencije Fabrika Senada Zaimovića.

- Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe svojim nezakonitim radnjama na osnovi krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura. Ova sredstva povučena su na račune offshore kompanija u inozemstvu. Dio novca zadržan je na računima offshore kompanija dok je jedan dio prebačen na račune osumnjičenih osoba u inozemstvu, a korišten je za kupovinu luksuzne, odnosno skupocjene imovine izvan države - izjavila je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Sud BiH, unatoč zatraženom jednomjesečnom pritvoru, pustio je privedene osobe. Nefić nije bio među uhićenima, međutim mediji u BiH posljednjih dana počeli su ga dovoditi u vezu s aferom kada se njegovo ime pojavilo među onima koji su primili novac od Nevena Kulenovića preko offshore firmi s Gibraltara.

S fantomske firme, piše Klix. ba ., na privatni račun među ostalima novac je prebačen i na račun Nefića i to u iznosu od 45.050 eura.

Također, Nefića bosanskohercegovački mediji navode i kao vlasnika UFA Medije koja je tvrtki na Gibraltaru uplatila 61.494 eura. Međutim Nefić, za kojeg se navodi da je bio jedan od ekskluzivnih dobavljača sportskog programa koji se prodavao televizijskim postajama, te je medijske napise odbacio.

- Nisam osumnjičen. UFA Media nikad nije bila u mom vlasništvu niti sam bio njezin zaposlenik. Radio sam kao televizijski producent i surađivao s brojnim agencijama na različitim projektima za koje su me angažirale - kazao je jučer kratko Nefić.

N1 kreće s emitiranjem iz Zagreba, Sarajeva i Beograda u četvrtak, 30. listopada.

Vlasnički udio nije htio komentirati

Na upit o vlasničkoj strukturi N1 s obzirom na to da ga bosanskohercegovački mediji navode kao manjinskog partnera poznatog srpskog biznismena Dragana Šolaka, većinskog vlasnika kanala, Neffić je odgovorio:

- To vam ne smijem komentirati.

Glavni financijski investitor programa N1 je United Group, čiji je Šolak osnivač i predsjednik uprave, inače vodeća “pay” TV platforma u jugoistočnoj Europi, koja obuhvaća Total TV, najveću satelitsku platformu u regiji, Telemach BiH i Telemach Sloveniju, najveće kablovske operatere u Bosni i Sloveniji, kao i SBB, najvećeg kablovskog operatera u Srbiji.

U hrvatskoj filijali N1, pored Dubravka Merlića, angažirani su i Zoran Šprajc, Tihomir Ladišić i Josip Šarić te brojna druga poznata imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:37