NOVI PROJEKTI

Davor Gobac: Režirat ću spot, a razmišljam i o prvoj filmskoj ulozi

Televizija je, kaže Gobac, postala moje drugo zanimanje
 Ivana Marinić Kragić/CROPIX

Legendarni frontmen Psihomodo Popa Davor Gobac s godinama ni najmanje ne smanjuje tempo. Baš suprotno, osim što izgleda sve mlađe, nastupa nesmanjenom žestinom, uskoro namjerava uploviti i u redateljske vode. Trenutno svake nedjelje putuje za Sarajevo gdje kao jedan od članova žirija sudjeluje u popularnom OBN-ovom showu “Rat bendova“ gdje ima i svoje favorite. Namjerava se okušati i u novim tehnikama slikanja, razmišlja o filmskim ulogama, a čim uhvati priliku prvi će put prema vlastitom scenariju režirati spot za Psihomodo Pop. Za Studio se prisjetio i nekih od njemu najdražih scenskih performansa s kojima je u tri desetljeća dugoj glazbenoj karijeri ‘počastio’ publiku.

U žiriju “Rata bendova“ sjedi uz estradne kolege Seju Sexona i Zeleta Lipovčana i oštrim sudačkim okom prati mlade bendove.

- Za četiri godine imat ću pet banki, pa nije ni čudo da sam u žiriju. Nas trojica se time dugo bavimo i svaki ima svoj pravac. Zele je za hard rock, ja za punk rock, a Sejo za sve ostalo. Ostalo je još četiri, pet bendova, uglavnom iz Bosne i Srbije i čovjek se iznenadi kako mladi znaju svirati, posebno jer su emisije uživo. Mnogo su bolji nego mi u tim godinama. Meni najdraži, najmlađi bend Santos Brothers Band ima bubnjara od samo 12 godina, njegov brat gitarist ima 16, a basist 14, a zvuče nevjerojatno ozbiljno za svoje godine.

Na ‘ples’ me jedva nagovorili

Jednom su čak svirali Stevie Ray Vaughna. Mene su se, inače, sjetili uzeti u show kad su već odabrali bendove, ali emisija me ugodno iznenadila. Televizija je moje drugo zanimanje. Jedino su me za “Ples sa zvijezdama” jedva nagovorili, a ispalo je super. Prvu sam ih sezonu odbio i rekao im da nisu normalni, ali drugi put su mi dali da razmislim preko ljeta, pa sam nakon mora prihvatil - prisjetio se Gobac.

S druge strane, ukoliko bi mu se ukazala prilika za ulogu u filmu, jedinom polju na kojem se još nije dokazao, Gobac bi bez previše razmišljanja prihvatio.

- Da mi netko uleti s dobrom ulogom u nekom dobrom filmu s guštom bih to odradil za neki normalan honorar. Trebali bi se sa mnom malo bavit dok me ne ufuraju u sve to, ali kad bi se snaš’o bilo bi super. Bitno je da ti se nešto svidi i odmah dobiješ veći zamah - kaže Gobac.

Dok mu se ne ukaže prilika da postane glumac debitirat će kao redatelj, a njegov prvi uradak publika bi mogla vidjeti početkom iduće godine.

- Spremam se izrežirati svoj prvi spot u životu za pjesmu “Cijeli svijet je totalni cirkus”. Ideju već imam, pomagače oko tehničkih stvari imam i nakon Nove godine bi mogli krenuti. Nisam prvo razmišljao o scenariju, nego sam ideju dobio oko postavljanja svijetla i skužio da bi to moglo biti baš ‘mrak’. Uz malo sreće i naš trud, to bi mogao biti najjeftiniji i jedan od naših boljih spotova. Vidiš kakva su vremena - malo love, puno sranja - u svom je stilu opisao prvi čovjek Psihomodo popa, napominjući da iako pjesma ima ‘cirkus’ u imenu, neće biti u stilu Britney Spears, iako bi je rado vidio na snimanju.

Sprema vinil izdanje

S novim albumom “Jeee! Jeee! Jeee!“ Gobac je, uostalom kao i kritika i publika, izuzetno zadovoljan, pa je, kaže, odlučio od svake pjesme s albuma napraviti singl. Bend je od izlaska albuma na tržište odsvirao već 47 koncerata po svim gradovima bivše Jugoslavije, a Gobac je posebno zadovoljan nastupom u Crnoj Gori te na Beer Festu u Beogradu gdje su pjevali pred 150.000 ljudi.

- Dosad su se izvrtjela tri singla “Jeee! Jeee! Jeee!“, “Domovine sin” i “Totalno sam lud”, ali potrudit ćemo se da i ostale pjesme budu singlovi jer je to ploča i zaslužila. Dat ćemo si truda to dobro marketinški isfurati. Spremamo se i za vinil izdanje i “Jeee! Jeee! jeee!” live verziju iz Boogalooa, koncerta koji je bio za moj 45. rođendan - rekao je Gobac.

Uz sve angažmane Gobac nije zapostavio ni slikanje, a posebno se zainteresirao za elektronsku slikarsku ploču koju će uskoro kupiti.

- Planiram nabavit Wacom Cintiq na kojem se elektronskom olovkom direktno crta po ekranu, a mogu se raditi i crtići. Osjećaj je kao da crtaš po pravom papiru, ali uz mogućnost korištenja različitih softwarea. Spremam se s tim i za izložbu - najavio je, iako nije želio otkriti hoće li te slike biti na prodaju.

Gopčeva kreativnost odavna je prešla granice regije, a odnedavno je i velika zvijezda u Švicarskoj gdje jedan novinar razmišlja napisati i knjigu o njemu.

- U Švicarskoj je 4. prosinca izašao intervju na četiri strane sa mnom i Anom Rucner u časopisu Faces, a najvjerojatnije ću ponovno biti u još jednim švicarskim novinama čiji prvi broj tek treba izaći. Isti taj novinar tako je oduševljen s Psihomodo Popom da misli napisati i knjigu o nama - rekao je Gobac.





Zamijetio ga Jasenko Houra

Kad je imao samo 14 godina i nastupao s bendom Plinska komora, Gopca je zamijetio Jasenko Houra i to u trenu kad ga je kao pjevača vidio da pjeva iz bas bubnja. No, Gobac je nakon toga, kroz više od tisuću koncerata, nanizao još brojne nevjerojatne scenske izvedbe od kojih je izdvojio najdraže.

- Na prvom promotivnom koncertu za našu prvu ploču ‘88. u SKUC-u imao sam na pozornici planinarsko uže koje sam koristio kao lijanu i vješao se gol iznad publike, polijevao pivom i na kraju skakao među ljude. Bilo je odlično i kad smo se vratili s ruske turneje i imali promociju “Sexy magazina“. U Kutini smo nastupali na pozornici na kojoj nisam mogao skakati jer mi je plafon bio doslovno centimetar iznad glave. Svi smo se skinuli da pojačamo show, a nakon nas i pola publike. Šteta što onda nisu postojale kamere, pa je sve ostalo na pričama - ispričao je Gobac.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:26