KAKO JE PROPAO HRVATSKI IZBOR ZA MISS

Ljepota naših cura je neosporna, ali je zato organizacija katastrofa

... poručuje Tihana Harapin Zalepugin, dodajući da je lanjska misica Katarina Banić - obična prostakuša
Split, 100611.Miss Hrvatske Katarina Banic.Foto: Josko Supic / CROPIX
 Joško Šupić / CROPIX

Znate li kako se zove ovogodišnja Miss Hrvatske? A prošlogodišnja? A prije dvije godine? Tri? Četiri?

Točne odgovore na ova pitanja rijetko smo čuli. Još je gore kad upitamo naše čitatelje sjećaju li se poimence koje Miss Universe ili Kraljice Hrvatske posljednjih godina? Nitko nema pojma, svi štucaju i mucaju. Prisjećaju se tek nekih ljepotica i ispale kao iz topa zvučna imena iz devedesetih. Patimo li posljednjih desetak godina od kolektivne amnezije ili smo izgubili osjećaj za lijepo? Ili je možda pravi razlog to što djevojke koje su u prošlom desetljeću pobjeđivale nemamo baš ni po čemu pamtiti?

Najljepše Europljanke

Najuspješnija Miss Hrvatske Anica Martinović, danas Kovač, 1995. godine bila je prva pratilja Miss svijeta i najljepša Europljanka.

Godinu dana ranije Branka Bebić, danas Krstulović, bila je četvrta, a također i najljepša Europljanka.

Splitska ljepotica Fani Čapalija 1993. godine prva je postala najljepša Europljanka i bila je peta na svjetskom natjecanju. Devedesetih je još Vanja Rupena ostvarila zapaženu karijeru, i to u Italiji, nakon što je kao hrvatska Miss pokazala svoje atribute.

Nakon uzastopnih visokih plasmana naših djevojaka na svjetskom izboru, kvalitetan odabir djevojaka koje će nas predstavljati u inozemstvu i do tada uzorna organizacija urušili su se kao kula od karata.

- Djevojke, naravno, moraju biti lijepe i pune samopouzdanja, ali bez arogancije. Onoj koja u svojoj ulozi ljepotice nije samouvjerena ništa neće pomoći. Osim ne baš sjajne organizacije i selekcije djevojaka posljednjih godina, velik je problem što te djevojke uopće ne predstavljaju državu, nego samo gledaju sebe. To im je velika pogreška - smatra naša najljepša misica Anica Kovač.

Njezina prethodnica Fani Čapalija ističe kako se misica bez iskustva ne može pripremiti u samo dva tjedna.

- U moje vrijeme direkcija je s nama radila skoro godinu dana. Od pravila ponašanja, treninga, upoznavanja s procedurom pa do pomnog odabira odjeće i nastupa - sve mora biti isplanirano i Miss mora biti pripremljena kada dođe na svjetski izbor. Uostalom, misica sa sobom na izbor dovodi cijeli svoj tim, a ne kao danas, kad ide potpuno nepripremljena, bez ičega. Može se i očekivati da će biti izgubljena - rekla je Fani.

Šećković i Urličić

Sve je počelo propadati 1998. godine kada je vlasnik licence Milan Šećković, u partnerstvu s urednicom Zabavnog programa HTV-a Ksenijom Urličić, učinio jedan od najvećih skandala u novohrvatskoj televizijskoj povijesti. Regularno okrunjenoj missici Lejli Šehović dan nakon proglašenja pobjede pokušali su oduzeti titulu najljepše pod izlikom “da oni neće neku tamo muslimanku vodati po svijetu”.

Nacija se digla na noge, dogodio se međunarodni skandal, a na HTV-u, tada suorganizatoru natjecanja, organizirali su ponovljeno glasanje prema kojem je, gle čuda, pobijedila prva pratilja Ivana Petković - Zagrepčanka, vrlo pristojna i obrazovana djevojka, ali za čijeg se rođaka kasnije otkrilo da je bio Šećkovićev poslovni suradnik.

Nisu se proslavile

Osam od dvanaest članova žirija javno je progovorilo da je natjecanje namješteno, a direkcija koja je godinama birala najljepše Hrvatice potpuno se raspala. Na kraju je Lejla ipak predstavljala Hrvatsku, a Petković je to učinila godinu kasnije. Nisu se proslavile.

Otad se izbor za Miss Hrvatske sve više srozavao, da bi propast kulminirala šest godina kasnije, kad je 2004. godine Šećković ad hoc organizirao izbor u hodniku zagrebačkog hotela Panorama. Bilo je to doista žalosno i zapravo nedopustivo jeftino. Ujutro je pozvao osam djevojaka iz cijele Hrvatske, točnije, stigle su samo one koje su tako brzo mogle doputovati, a navečer je proglasio najljepšu - Čakovčanku Ivanu Žnidarić. Prethodna Miss Aleksandra Grdić odbila se pojaviti na takvom natjecanju pa je u javnosti osporavana Miss 1999. Ivana Petković krunu i lentu najljepše predala pobjednici doslovno ispred zahoda.

Bojkot sponzora i medija

Pritisnut bojkotom sponzora, ali i medija, Šećković se iduće godine potpuno povlači iz organizacije, ali sve ostaje u obitelji. Predaje upravljačka prava direkcije svojoj sestrični Maji Šostar, sestri pročelnika Ureda za zdravstvo grada Zagreba Zvonimira Šostara.

Unatoč javnoj skepsi, mora se priznati da se Maja Šostar u početku potrudila vratiti dignitet tom izboru. Djevojkama se pristupalo s najvećom pažnjom, a u višemjesečnoj selekciji birale su se najbolje. Ali, samo nekoliko godina kasnije ovaj izbor ponovno je “pao” u organizacijskom smislu, a natjecateljice su birane bez ikakvih kriterija.

Ipak, svih ovih godina naši građani nisu izgubili interes za ljepotice. Izbor za Miss svake godine je i dalje jedan od najgledanijih zabavnih projekata na televiziji. No, rezultati uredno izostaju, a pobjednice se proslave najviše po svojim burnim ljubavnim vezama ( Maja Cvjetković s Davorom Šukerom, op. a.) ili pak skandaliziranjem javnosti kao što je prošlogodišnja Miss Katarina Banić pred televizijskim kamerama mrtva hladna ispirala crijeva reklamirajući klistir terapiju jednog splitskog salona za honorar od 500 eura.

Nedavno je aplaudirala Siniši Vuci, koji je na svom koncertu zaklao kozu. Ista “Miss” može se pohvaliti i članstvom u radikalno desnoj stranci HČSP, voli isticati kako je odgojena kršćanski, ali liberalno, a usput naglašava da bi joj bilo neugodno upoznati Srbina, a kamoli se udati za njega, te da nikad ne bi dopustila da joj dijete bude gay.

Ima li tute mene?

Zbog svega nabrojanoga ovogodišnje razočaranje, kad je aktualna misica Katarina Prnjak osvojila doslovno zadnje, 122. mjesto na svjetskom izboru, i nije poseban šok.

- Nije zanemarivo da je i naša Anita Dujić 2002. godine u Kolumbiji, u konkurenciji 63 zemlje, pobijedila na izboru Miss turizma svijeta. Dakle, ljepota naših djevojaka je neosporna, ali pogreške se događaju u izboru pobjednice i u njezinoj pripremi. Do 1999. godine ja sam bila u stalnom radnom odnosu s još troje ljudi u direkciji i 365 dana smo birali i pripremali djevojke, a nismo se nalazili nekoliko tjedana ranije da skupimo novce i sebe namirimo - ističe Tihana Harapin Zalepugin i nastavlja: - A što se tiče nekih natjecateljica, meni je neugodno kad ih gledam i slušam, pogotovo Katarinu Banić. Mogu slobodno reći da je može biti sram jer ona nije Miss, nego prostakuša; mene je bilo sram kad sam pročitala kako se ponaša i što govori jedna Miss Hrvatske.

Sve hrvatske misice:

1992. Elena Šuran

1993. Fani Čapalija

1994. Branka Bebić

1995. Anica Martinović

1996. Vanja Rupena

1997. Martina Novosel

1998. Lejla Šehović

1999. Ivana Petković

2000. Andreja Ćupor

2001. Rajna Raguž

2002. Nina Slamić

2003. Aleksandra Grdić

2004. Ivana Žnidarić

2005. Maja Cvjetković

2006. Ivana Ergić

2007. Tajana Jeremić

2008. Josipa Kusić

2009. Ivana Vasilj

2010. Katarina Banić

2011. Katarina Prnjak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 22:23