SAMOUBOJSTVO PERZIJSKOG PRINCA

Alireza Pahlavi: Metak za kraj života u egzilu

Događaji poput smrti oca i kobnog predoziranja sestre stalno su ga vraćali u duboku depresiju

ZAGREB - Dinastija preminulog iranskog šaha Mohammada Reze Pahlavija ovaj je tjedan doživjela još jednu tragediju, nakon što je u Bostonu najmlađi šahov sin, Alireza Pahlavi (44), počinio samoubojstvo.

Ignoriranje u Iranu

Alireza je pronađen mrtav u svom stanu u elitonom dijelu Bostona, a njegov stariji brat Reza je na svojoj web stranici objavio vijest o samoubojstvu brata.

- Poput milijuna mladih Iranaca, Alireza je bio nesretan zbog svih nedaća koje su pogodile njegovu voljenu domovinu. Osim toga, godinama se teško nosio s gubitkom oca i najmlađe sestre. Na kraju više nije mogao izdržati i u ranim jutarnjim satima 4. siječnja 2011. je u svom bostonskom stanu počinio samoubojstvo. Tako se naša obitelj još jednom prisjeća svih žrtava mračnih vremena naše domovine. Majka Farah nije se oglasila.

Prema prvim izvještajima policije, Alireza je samoubojstvo počinio pištoljem, a u njegov su dom došli nakon telefonskog poziva policiji i hitnoj pomoći. No, nitko u policiji ne zna tko je zvao pomoć, kao ni je li poziv došao iz Alirezina doma. Poziv za pomoć stigao je u utorak u dva sata ujutro.

I dok su svjetski mediji detaljno i opširno izvijestili o smrti iranskog princa u egzilu, iranski mediji uglavnom su ignorirali ovaj događaj, a samo je državna informativna agencija objavila kratku informaciju da je “najmlađi sin bivšeg diktatora počinio samoubojstvo”. Tuguju samo Iranci koji su pobjegli iz domovine te vijerno podržavaju monarhiju još od vremena kada je šah Mohammad Reza Pahlavi svrgnut s vlasti 1979. godine

Mohammad Reza vladao je Iranom od 1941. godine, a sve do kraja njegove vladavine 1979. imao je podršku nekih zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Država. Revoluciju nakon koje je obitelj protjerana iz zemlje predvodio je Ajatolah Homeini, a obitelj je brzo pobjegla u SAD, dok je šah otišao u Egipat, gdje je godinu dana kasnije umro od raka.

Školovanje za elitu

U vrijeme revolucije Alireza je imao 12 godina, a nakon što je obitelj počela novi životu u Americi, tamo se školovao na najelitnijim sveučilištima. No, rodbina i ljudi koji su mu bili bliski navode kako je skoro cijeli život u egzilu proživio u teškim depresijama. Kako kažu, prvo su ga pogodile posljedice revolucije, jer je obitelj na početku neko vrijeme tražila zemlju u kojoj će moći živjeti, a nakon toga ga je potpuno uništila smrt oca koji je pokopan u Kairu.

Alireza je u progonstvu živio uglavnom povučeno, iako je njegova obitelj često bila u medijima. Prognana i osramoćena, većina članova obitelji nije se eksponirala u javnosti, a iranske vlasti su godinama od Amerike tražile njihovo izručenje.

Raspad obitelji

To se posebno odnosilo na šaha kojemu je nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter dopustio da se neko vrijeme liječi od raka u američkim bolnicama. To je izazvalo golemo nezadovoljstvo Iranaca, koju su to izrazili kamenovanjem američke ambasade u Teheranu i otmicom nekoliko njihovih diplomata. Šah je zbog svega i službeno zatražio azil u Egiptu, a nakon njegove smrti egipatske vlasti organizirale su državnički sprovod.

Godine 2001. obitelj, koja je tada živjela uglavnom u SAD-u je pogodila još jedna tragedija. Alirezina najmlađa sestra Leila, koja je među ostalim radila i kao manekenka, počinila je samoubojstvo u sobi londonskog hotela Leonard u kojem je često odsjedala.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:31