ĐURO DEČAK O NEĆAKU IVANU

Volim Vatru, a gledam i ‘Voice’. Ivan je odličan i kao mentor

Đuro Dečak danas je aktivni umirovljenik i predsjednik Lovačkog saveza. Ponosan je na nećaka koji niže glazbene uspjehe
 CROPIX

Nećaku želim da večeras osvoji sve Porine. Ne krijem da navijam za njega - kaže umirovljeni general Đuro Dečak, stric Ivana Dečaka, frontmena vinkovačke grupe Vatra koja je na Porinu, čija će se dodjela održati večeras u Splitu, nominirana za pjesmu godine, najbolju izvedbu grupe s vokalom, najbolju produkciju, najbolju snimku i najbolji videobroj.

- Koju bi mi od tih pet nagrada bilo najdraže vidjeti u Ivanovim rukama? Čujte, ja vam se u te Porine toliko ne razumijem. Znam samo da bih volio da Ivan i njegovi dečki dobiju nagradu jer mislim da su je istinski zaslužili - kaže Đuro Dečak koji pomno prati karijeru Vatre.

Preslušao sve pjesme

- Mislim da sam preslušao sve Ivanove pjesme. Teško mi je izdvojiti neku koja mi se najviše sviđa. Sve su mi dobre, a to ne govorim zato što smo rodbina - naglašava gospodin Dečak koji se u mladosti i sam bavio glazbom.

- Svirao sam iz hobija harmoniku, koju povremeno i sad rastegnem. Uz to, deset godina sam u Hrvatskom pjevačkom društvu u Virovitici svirao drugi brač u tamburaškom orkestru. Pjevao nisam. Jedino ako pod pjevanje ne računate to što sam kao mlad pjevušio pjesme Beatlesa, Rolling Stonesa, Crvenih koralja i ostalih bendova koje smo u to vrijeme neprestano slušali - prisjeća se Đuro Dečak.

Je li njegov nećak Ivan od strica naslijedio ljubav prema glazbi?

- Nego! I ne samo od strica. Ivanov tata godinama je svirao gitaru, a svi mi u obitelji završili smo muzičku školu i imamo osnovno glazbeno obrazovanje - napominje umirovljeni general koji se, ističe, nikad nije petljao u nećakovu karijeru.

Prava zvijezda vodilja

- Da sam i htio, a nisam, Ivan mi takvo što ne bi dopustio. Naravno, kad je njegova grupa počela ostvarivati prve uspjehe, bilo je onih koji su iza leđa pričali da je Ivanu dobro krenulo samo zato što je generalov nećak. Ali, to je brzo prestalo. Sve ih je demantirao. Ivan je, uostalom, jednom i sam kazao kako nema tog generala koji mjesecima može držati pjesmu na prvome mjestu top-liste - priča gospodin Dečak, sav ponosan na nećaka koji je prije petnaestak godina iznenadio i roditelje i strica rekavši im da mu glazba nije samo hobi.

Ivan je, podsjetimo, tada svoje najbliže suočio s odlukom kako želi živjeti od glazbe, priznavši roditeljima da želi odustati od oba fakulteta, Pravnog i Pedagoškog.

- Što sam ja na to rekao? A što sam mogao reći? Složio sam se s Ivanovim roditeljima koji su napravili najbolje moguće i dopustili mu da svoju odluku pokuša provesti u djelo. Ja sam od onih koji smatraju da svatko od nas treba slijediti svoju zvijezdu vodilju - kaže stric poznatog rockera, koji, međutim, nije bio ni na jednom koncertu Vatre.

- Mislim da se tamo atmosferski baš i ne bih uklopio jer imam 64 godine - kroz smijeh priča bivši zapovjednik pakračkog sektora i 127. virovitičke brigade te bivši predsjednik Odbora za ratne veterane u Saboru.

U mirovinu je otišao prije dvanaest godina, no, kako kaže, spada u aktivne umirovljenike, a najviše ga veseli angažman u Hrvatskom lovačkom savezu čiji je predsjednik.

Obaveze po strani

Uz sve svoje obaveze, Đuro Dečak otkriva kako subotom navečer zna pogledati i HTV-ov glazbeni show The Voice.

- Nisam neki pasionirani gledatelj, ali povremeno pogledam emisiju da vidim kako se Ivan snalazi. Priznajem, možda nisam objektivan, ali mislim da mu dobro ide posao glazbenog mentora - glasno razmišlja za kraj Đuro Dečak.

O PORINU

Čujte, ja vam se u te Porine toliko ne razumijem. Znam samo da bih volio da Ivan i njegovi dečki dobiju nagradu, jer mislim da su je zaslužili

O VATRI

Sve pjesme grupe Vatra su mi dobre, a to ne govorim zato što smo rodbina

O SVOJOJ GLAZBENOJ KARIJERI

Svirao sam iz hobija harmoniku, koju povremeno i sad rastegnem. Pjevao nisam. Jedino ako pod pjevanje ne računate to što sam kao mlad pjevušio pjesme The Beatlesa

O ZLIM JEZICIMA

Kad je Vatra počela ostvarivati prve uspjehe, bilo je i onih koji su iza leđa pričali kako je Ivanu dobro krenulo samo zato što je generalov nećak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:16