POPULARNI GLAZBENIK

Massimo Savić: investirat ću u modni biznis, dizajnirat ću muška odijela

Neumorni glazbenik govori o albumu ‘1 dan ljubavi’ na kojem se radilo tri godine, kao i o velikoj podršci koju mu daje supruga Ene koja je život posvetila njegovoj karijeri. Pomno dotjeran, otkriva gdje kupuje odjeću te kako planira i sam krenuti u modni biznis koji je bio odgodio zbog recesije
 Jure Mišković/CROPIX

Jedan je od rijetkih glazbenika koji je neumorno svirao po klubovima, držao se čvrsto principa, njegove izvedbe su prekrasne, i tako godinama, desetljećima. Spominjanje Massima Savića značilo je kvalitetu i jedinstven glas, smješten u nekim finim okvirima, pa ne čudi što ga je tijekom karijere poštivala i publika i kritika. A onda se dogodila glazbena erupcija koju teško može riječima objasniti. Massimo je ponovno u trendu.

Snimanje albuma “1 dan ljubavi”, koji je nedavno objavljen, trajalo je sedam mjeseci, na novim se pjesmama radilo tri godine, od studenoga 2011.

- Uvriježeno je pravilo da album živi onoliko koliko ima singlova, no naravno da postoje i izuzeci poput, primjerice, albuma “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac koji se i danas dobro prodaje. Svaki album podliježe trendovima - objašnjava nam Massimo koji ne krije zadovoljstvo svojim novim pjesmama.

Veliki koncert

- Vrlo sam zadovoljan albumom, smatram da je izuzetno dobar, ali potreban je odmak da se vidi je li to uistinu tako. Vjerujem da znam pogoditi bilo svoje publike - priča glazbenik koji najavljuje najemotivnije trenutke na velikom koncertu koji sprema u zagrebačkom Domu sportova.

- Moje misli proživljava i moja publika. Neophodni su iskustvo i znanje, uz sve ostale čimbenike. Isto tako dišem s ekipom iz Aquarius recordsa, tijekom godina smo postali obitelj i zbog novih pjesama svi smo sretni jer smo svjesni da je to dobro, slobodno mogu reći da će se dogoditi nešto krucijalno.

Za izgled novog omota albuma zaslužni su dizajnersko-fotografski bračni par Sanja Bachrach i Mario Krištofić koje poznati pjevač zna još iz vremena Doriana Graya. Njegova je kvaliteta već desetljećima neupitna, no čini se da je zadnjih godinu dana doživio erupciju popularnosti koja ne jenjava. Pitamo ga može li samome sebi objasniti što se dogodilo.

- Jednostavno osjećam da sam ponovo otkriven. Dogodilo se nešto čudesno, publika je shvatila da na mojim koncertima dobiva spektakl. U jednom sam trenu dobio na izbor odlaziti na nastupe, tzv. gaže, i nakrcati se novcem ili raditi prave ozbiljne koncerte koji sami po sebi zahtijevaju golem trud, profesionalni tim, šlepere opreme… Ukratko, odlučio sam se za višu razinu i nije mi nimalo žao - objašnjava nam glazbenik koji ističe da je posebno osjećajan prema hrvatskim tvrtkama.

Kalemberov savjet

- Nije mi žao izdvojiti nešto više novca samo da posao dobiju domaće tvrtke. Za razliku od nekada, kada su se omoti izrađivali isključivo u Austriji, danas se to bez ikakva problema može napraviti u Zaboku.

Dvojio je Massimo treba li se upustiti u zahvat velikih koncerata ili ne, a sjetio se i riječi svojega kolege glazbenika Vlade Kalembera koji mu je još prije pet, šest godina sugerirao da se odvaži ući u velike dvorane. No odvažio se na taj korak tek kada je prije dvije godine dvaput bez problema napunio zagrebačku Tvornicu. Tada je odlučio ubaciti u veću brzinu.

- Nešto slično radio sam i osamdesetih, i u to vrijeme iskusio taj tip uspjeha. No, istinski vjerujem da je danas to puno teže napraviti. Jedan od glavnih razloga jest što nam se i tržište smanjilo.

Njegova obitelj diše zajedno s njim. Involvirani su u sve detalje njegove karijere i njegov glazbeni preporod nije ih previše iznenadio, iako im je fascinantan. Supruga Eni uvijek je tu uz njega i svjesno je život podredila njegovoj karijeri. Velika mu je potpora i kći Mirna, studentica treće godine novinarstva.

- Ženski sud mi je vrlo bitan. Priznajem, teško primam kritike na neke svoje odluke, pa katkad razgovor za stolom prerasta u žučnu raspravu i ljutnju. Primjerice, zbog singla u kući nismo razgovarali tjedan dana. A onda se smirim. Ja sam vrlo temperamentan, pravi talijanski tip i volim se miješati gotovo u sve. Snimajući pjesme u studiju volim aranžeru, ton-majstoru pa i skladateljima reći svoje mišljenje i dati sugestiju. S velikanima nemam problem, znaju što govorim. Naravno da svi oni ne vole da im poluamateri pametuju jer o tom poslu nemaju pojma. Kod Tinija Varge dvije sam godine spavao pod miks-pultom. Radim s vrhunskom ekipom, poput Predraga Martinjaka, Nikše Bratoša, Ivana Popeskića. Naravno, na prošlom je CD-u sudjelovao i Ante Gelo - hvali svoje suradnike Massimo.

Bez greške

Smatra da posljednjih deset godina nije u karijeri napravio grešku i smatra da mu se zbog toga sada vraćaju pozitivne stvari.

- Zadovoljan sam što se dugo nisam stidio ili živcirao ni zbog čega. Izuzetno cijenim sve svoje suradnike i oni su svjesni toga.

Ljubav je u njegovim pjesmama glavni pokretač.

- U devedeset i pet posto slučajeva i u rock and rollu protežu se ljubavne pjesme. Pogledajte tekstove, primjerice, Rolling Stonesa - napominje Massimo.

Uvijek besprijekorno dotjeran, slovi za jednog od najbolje odjevenih muškaraca u Hrvatskoj. Ako ne i najboljeg. On će pak otkriti da njegov šoping ne traje više od petnaest minuta.

- Mislim da imam “dobro oko”. Najprije u izvidnicu pošaljem Eni, najbolje poznaje moj ukus, a potom odem sam po ono što mi se svidi. Ne biste vjerovali, ali ja uistinu ne volim šoping. Za mene su savršena odijela ona koje mi šije ekipa koja stoji iza modnog brenda Di Caprio. Jednom godišnje skoknem do Milana i tamo se opskrbim modnim detaljima poput remenja, cipela... - kaže.

Massimo ekskluzivno otkriva da i sam misli investirati u modu. O tome je počeo pregovarati prije četiri godine. I baš kada je imao sastanke vezane uz ulazak u novi izazov, Barack Obama objavio je početak svjetske krize.

- No, čim se ekonomska situacija malo popravi, uslijedit će Di Caprio by Massimo. Riječ je o liniji visoke mode. No to nije sve o čemu razmišljam. Obožavam dizajn pa volim osmišljavati nacrte za pozornicu za vlastite nastupe. Mnogo ulažem i jamčim da su moje bine najskuplje u Hrvatskoj. I opet napominjem da iz principa želim i naručujem poslove isključivo od hrvatskih izvođača.

Glazbenik ističe da se cijena pozornice i svih efekata koje idu uz nju ne može uspoređivati sa standardom svjetskih zvijezda jer se takvo što u našim prilikama ne isplatiti. Naprosto je nemoguće napraviti računicu, kaže.

- Smatram da se pozornice na kojima nastupam baš nitko ne bi posramio. Razlog je što svi mi u Hrvatskoj možemo napraviti dva, tri koncerta godišnje, dok ih u svijetu za jednu turneju koriste najmanje dvjesto puta.

Ono čime se pjevač može pohvaliti jest i dobra linija. Nikada nije imao problema s kilogramima a otkriva da, iako mu se u posljednje vrijeme počelo “hvatati”, po koncertu redovito izgubi cijeli kilogram.

- Za dobru formu mogu zahvaliti i svom ljubimcu, njemačkom bokseru Mangu, s kojim odlazim u duge šetnje i redovito trčim. On je sportski pas policijskog porijekla.

Iako cijeli život živi glazbu, ni danas mu nije problem osluškivati što rade njegove mlađe kolege. Hvali Aljošu Šerića iz grupe Pavel kojega je jednom prilikom i pozvao na suradnju.

- Za mene je Petrit Čeku jedan od naših najboljih mladih gitarista. Volim slušati Block party i Arctic Monkeys. Kad ti se netko svidi, obično počne svjesno ili nesvjesno utjecaati na tebe. U mom slučaju to je vezano uz ritam i gitare.

Dar za Rhodesa

Ono što je uistinu intrigantno i zaslužuje posebnu pažnju jest činjenica da je Massimo veliki prijatelj sa svjetski poznatim Davidom Rhodesom, gitaristom Petera Gabriela, koji je surađivao s cijelim nizom zvijezda, među kojima je i Sting.

- Što su umjetnici veći, to je s njima jednostavnije raditi - poručuje Massimo kojemu je Rhodes svirao gitaru u pet pjesama.

- Nevjerojatno jest da u trideset godina karijere čovjek koji svira po dvjesto koncerata godišnje mene zove i kaže da želi surađivati.

Ispričat će da su se upoznali u Beogradu na koncertu Petera Gabriela i otada su dobri prijatelji i redovito se čuju. Budući da mu nikada za posao nije želio uzeti honorar, naš mu je glazbenik darovao gitaru Red Princess.

- Kada sam vidio da na njoj svira, uz ostalo i na velikim svjetskim koncertima, bio sam ponosan. Gitara je izrađena ručno i izvorni je hrvatski proizvod. Djelo je Antonija Želimorskog iz Bjelovara - ispričao je Massimo za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:35