OBARA SVE REKORDE

FOTO ‘Sumrakomanija’ u Hrvatskoj! Za najgledaniju sagu svih vremena planulo već 10.000 ulaznica

Pattinson je ‘težak’ 60 mil. dolara, a godišnji honorar mu je 25 milijuna

Tri gotovo anonimna glumca pojavila su se 1. studenoga 2008. godine u predvorju hotela na Beverly Hillsu bez velike medijske pompe kako bi promovirali nezavisni film skromnijeg budžeta, “Sumrak”. Nakon četiri godine, pet filmova i 100 milijuna prodanih knjiga fenomen “Sumrak” došao je svome kraju: ovog tjedna objavljen je i posljednji nastavak franšize “Sumrak saga: Praskozorje 2. dio”.

Posljednji nastavak najgledanije sage svih vremena oborio je rekorde i prije samog početka prikazivanja. “Sumrakomanija” nije zaobišla ni Hrvatsku, gdje je prodano 10-ak tisuća ulaznica u pretprodaji, što posljednji u nizu film iz franšize čini apsolutnim rekorderom po broju prodanih ulaznica.

Privatni život na pladnju

Glumačke zvijezde Robert Pattinson, Kristen Stewart i Taylor Lautner sada na konferencije za medije dolaze okruženi tjelohraniteljima, publicistima i menadžerima, na leđima noseći stvarni “teret slave”. Ništa više nije isto, oni su zauvijek izašli iz sjene privatnosti, postali su svjetske zvijezde. Ovaj put Robert Pattinson neće trebati samo nekoliko sati da odradi dogovorene intervjue, a interes za njega neće jenjati.

- Kada se prisjetim tih prvih dana, kada se priča sa ‘Sumrakom’ tek zahuktavala, još uvijek ponekad ne shvaćam kako se to sve dogodilo - priznao je Pattinson u jednom od nedavnih intervjua. Bez obzira na iznenada stečeno bogatstvo, a procjenjuje se da je težak 60 milijuna dolara te da godišnje prima honorar od 25 milijuna, ovaj engleski glumac, koji će zauvijek ostati poznat kao vampir Edward Cullen, uspio je blokirati aroganciju, koja inače ide pod ruku s iznenadnom slavom.

- Ja sam po prirodi vrlo nesiguran i to ništa ne može promijeniti. Morao bih biti poprilično glup da si dopustim veliki ego sada kada je moj privatni život ponuđen svima na pladnju. Ne razumijem glumce i njihovu taštinu, koja je neopravdana. Naime, svi mi imamo svoje slabosti, i svi smo pomalo kreteni, a sada to zna cijeli svijet - priča 26-godišnji Pattinson koji kaže kako ga slava polako iscrpljuje. Plaši ga pomisao da će možda izgubiti razum, pokušavajući pronaći neki način da normalno živi.

Prije četiri godine, samo nekoliko tjedana prije objavljivanja prvog “Sumraka”, Pattinson nije bio pretjerano uvjeren u svoju budućnost na filmu.

Želi biti pijanist

- Vidjet ću kako će ispasti s ovim filmom. Ako prođe, prođe, ako ne, OK, jer moja najveća želja je svirati kao pijanist po barovima na jugu Francuske - tada je rekao danas najpopopularniji filmski vampir, koji ima čak šest dogovorenih projekata u pretprodukciji. Tinejdžerska franšiza “Sumrak”, koja je dosad zaradila više od dvije milijarde dolara, adaptirana je prema jednom od najprodavanijih romana autorice Stephenie Meyer.

Robert Pattinson i Kristen Stewart, u ulogama besmrtnog vampira i mlade tinejdžerice koji se zaljubljuju i ruše sve predrasude, svojom savršenom glumačkom kemijom osvojili su milijune gledatelja širom svijeta, a film “Sumrak” postao je globalni fenomen. Međutim, nije za zanemariti ni popratni show koji se događao usporedo s filmskom romansom - ljubav između njegovih glavnih protagnista, Kristen i Roberta.

Emotivni i sjetni

Stewart je ove godine zasjela na vrh liste najbolje plaćenih glumica - bogatstvo joj se procjenjuje na 55 milijuna dolara. S trona je svrgnula Jennifer Aniston i Angeline Jolie. Kristen je u dobi od 22 godine najmlađa žena na Forbesovu popisu i jedina glumica u prvih deset najbolje plaćenih koja je mlađa od 30 godina. Hollywood bi od nje mogao napraviti novu Angelinu Jolie. Ona ima izdržljivost, izaziva kontroverze i strasti obožavatelja.

Za posljednja dva filma popularne sage Stewart je zaradila 12,5 milijuna dolara po filmu, plus udio od zarade. Pattinson i Lautner dobili su jednako, ali je Kristen zaradila više od njih ove godine zbog uloge u “Snjeguljici i lovcu”. Ona je dobro odabrala sljedeće projekte, što se ne može reći za njezina kolegu Taylora Lautnera. No, ne mora se brinuti za budućnost jer je taj 20-godišnjak “težak” oko 40 milijuna dolara. Četiri godine kasnije, svi su pomalo emotivni i sjetni, ali i zadovoljni što je priča konačno dobila svoj kraj.

No jedna od najuzbudljivijih romantičnih priča svih vremena, unatoč svom filmskom kraju, ipak nije gotova. Barem što se tiče stvarnog života glumaca. Nakon Kristenine nevjere i afere s oženjenim redateljem “Snjeguljice i lovca” Rupertom Sandersom, par se ipak navodno pomirio, a romansa se nastavlja...

Zarada sumrak sage prema box officeu:

Sumrak (2008.) - 480,7 milijuna dolara

Mladi mjesec (2009.) - 709,8 milijuna dolara

Pomrčina (2010.) - 698,5 milijuna dolara

Praskozorje (2011.) - 705,1 milijun dolara

Koliko vrijede zvijezde franšize:

Robert Pattinson - 60 milijuna dolara

Kristen Stewart - 55 milijuna dolara

Taylor Lautner - 40 milijuna dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:28