KRIVI PRIJATELJI

BREGOVIĆU OTKAZUJU KONCERTE DILJEM EUROPE 'To je strašan udarac njegovom ugledu'

Iako je to udarac njegovu ugledu, neće ga osjetiti na vlastitom džepu, kažu menadžeri
 Željko Šop/CROPIX

Vijest da su organizatori rock festivala u poljskome gradu Oswiecimu povukli poziv za sudjelovanje upućen kompozitoru i pjevaču Goranu Bregoviću zato što je u ožujku održao koncert na Krimu gromko je odjeknula u domaćim, ali i svjetskim glazbenim krugovima.

Priopćenje iz Poljske

Jer, u priopćenju koje su objavili organizatori Life Festivala Oswiecim stoji kako je Bregovićeva izjava nakon koncerta održanog na Krimu, u kojoj je u drugi plan stavio činjenicu da svira na protuzakonito anektiranom teritoriju te je istodobno propustio osuditi intervenciju ruske vojske u Ukrajini, u suprotnosti s vrijednostima za koje se zalažu utemeljitelji Life Festivala.

“Geslo našeg festivala, koji se već pet godina održava u poljskom Oswiecimu u kojemu su njemački nacisti podignuli simbol holokausta, logor smrti Auschwitz-Birkenau, jest jasno izraziti protivljenje ratu i svim oblicima agresije, rasizmu, antisemitizmu i kršenju ljudskih prava”, stoji u priopćenju organizatora objavljenom na internetskim stranicama festivala.

- Loše je po Bregovićev ugled da se on, nakon što je krajem ožujka održao koncert na Krimu i nije prošao kontrolu na ukrajinskoj granici, prema mišljenju organizatora ovog rock koncerta tu ne uklapa. Goran je na ovom festivalu trebao nastupiti s poljskom glazbenom zvijezdom Kayah s kojom je u Poljskoj 1999. godine snimio album prodan u više od 700 tisuća primjeraka - kaže glazbeni menadžer Vladimir Mihaljek Miha.

Dragi gost u Rusiji

- Premda je ovo udarac njegovu ugledu, teško da će ga Bregović osjetiti na vlastitom džepu. On je puno radio, mudro ulagao i ne treba mu više da svira svaki dan. S obzirom na najnoviji razvoj događaja, vjerojatno će biti dragi gost u Rusiji pa će u toj velikoj zemlji moći nastupati do mile volje. Zanimljivo je, međutim, što će se dogoditi počnu li Bregoviću i ostali otkazivati nastup. Pazite, on je cijelu svoju svjetsku karijeru izgradio na romskoj glazbi, na borbi za prava manjina i ugnjetavanih. Sve to poništio je nastupom na Krimu. Baš me zanima kako će se to dopasti Francuzima koji su mu prije mjesec dana dodijelili orden viteza umjetnosti zbog toga što je svojom glazbom svima onima koji su na neki način isključeni, poput Roma, dao priliku da se glazbeno ravnopravno izražavaju - podsjeća menadžer Zoran Škugor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 18:56