ĐORĐE ĐOKOVIĆ

BRAT PRVOG TENISAČA SVIJETA SE PRIPREMA NA BOLU 'Nije se lako baviti tenisom kada u obitelji imaš broj 1. Ali, imam cilj'

Mlađi brat po fizičkom izgledu je Novakova kopija. U glavi je čvrst, kaže da ne osjeća pritisak zbog brata
 Tom Dubravec/CROPIX

Đorđe Đoković u Bolu se priprema za put prema vrhu s trenerom Nikolom Pilićem.

Bol na Braču ponovno postaje teniska meka. Ovih se dana u Bolu igra ITF turnir CRO Circuit iz kategorije Futures turnira na kojem igra i Đorđe Đoković, mlađi brat najbolje rangiranog igrača svijeta, tenisača Novaka Đokovića.

Đorđa smo zatekli na ručku s trenerom Nikolom Pilićem, u restoranu s pogledom na plažu Zlatni rat. Sunčano je vrijeme, na plaži prvi kupači, pokoji kajter podiže zmaj u nebo bez ijednog oblaka.

Oduševljen uvjetima

U prvi mah činilo se da smo ušli u vremeplov i sreli mlađe izdanje Novaka Đokovića zbog velike fizičke sličnosti među braćom.

Đorđe je u Bol došao prije tjedan dana i ostat će još tri do četiri tjedna i odigrati nekoliko ciklusa Futuresa koji traju po tjedan dana. Nije se još stigao okupati, turnir i treninzi na prvom su mjestu.

S njim smo razgovarali baš uoči meča u parovima. Iako samo nekoliko sati pred meč, smiren je, srdačan i raspoložen za razgovor.

- Nisam ni znao da u Bolu postoje tereni za tenis iako samo puno puta bio u Bolu. Ovdje su uvjeti odlični i turnir je organiziran na visokoj razini.

Svojom igrom nisam još zadovoljan, dugo sam bio ozlijeđen, problemi s koljenom, više od devet mjeseci izvan igre i pet mjeseci oporavka. Odigrao sam nekoliko turnira u Kataru i sad Bol. Treba vremena da vratim samopouzdanje - kaže Đorđe.

Dnevno odradi dva treninga, dva kondicijska treninga i jedan oporavak. S Đorđom trenira Nikola Pilić, iskusni teniski strateg koji je svojim znanjem i iskustvom više od četrdeset igrača uveo u prvih sto rangiranih. Ne voli kad Đorđa uspoređuju s bratom Novakom, niti postavljaju pitanja o bratu.

Lucidnost

- Đorđe je poseban karakter i personality. Imao je puno povreda i par sezona pogrešnih destinacija, trebat će vremena da dođemo do onog što želimo. Uspjeh ovisi o jako puno faktora. Samopouzdanje nije dovoljno. Danas je velika konkurencija i teško je uspjeti. Ja se 50 godina svađam s ljudima oko pitanja što je to talent.

Moraš imati karakter, fokus, koncentraciju, lucidnost, tenisku inteligenciju, biti ozbiljan, coachability, puno raditi i imati onu bombu u prsima koja te uvijek vuče naprijed. Nema garancije u sportu. Dođu privatne stvari u životu i igrači naprosto nestanu. Primjerice, gdje su juniorski prvaci Wimbledona u zadnjih 10 godina? Nema ih. Ivanišević kaže da se sjeća kad sam prognozirao da će Novak biti u prvih pet. Ja se ne sjećam da sam ikada to rekao, ali postoje neki elementi prema kojima možete naslutiti potencijal igrača - kaže Pilić.

Život uz teniske terene

Nije jednostavno profesionalno baviti se tenisom i biti brat Novaka Đokovića.

Jasno je da ne postoje dvije iste sportske osobnosti niti dva ista fatuma, no ipak, negdje u sjeni, ljubitelji tenisa pitaju se hoćemo li dobiti novi broj jedan.

- Nemam pritisak što sam Novakov brat, sretan sam zbog svakog njegova uspjeha. Ja sam ličnost za sebe i imam svoj put. Novak i Marko su u Rimu s roditeljima, stalno se čujemo, šaljem im slike iz Bola - kaže Đorđe.

Dodaje da je tenis oduvijek u njegovu životu. Obitelj je imala restoran uz teniske terene i tenis je tako prirodno postao dijelom njihova života.

Miljenik ljepšeg spola

Priča o asketskom životu sportaša vrijedi i u Đorđevu slučaju.

Žrtvovao je, kaže, život kakav žive njegovi vršnjaci, ne izlazi po diskotekama, zdravo se hrani i trenira, i zbog toga se ne žali.

- Onaj dan kad sam odlučio posvetiti se tenisu znao sam što me čeka i svaki dan se iznova podsjećam zašto igram. Ne žalim se zbog toga - kaže Đorđe.

Nije nam odao tajnu ima li neki svoj posebni ritual i naviku, kao što Novak primjerice ima vježbanje joge i bezglutensku dijetu.

Pilić kroz smijeh dodaje da se sportaš ne može i ne smije svega odreći, pogotovo ne lijepih žena, a između redaka dalo bi se zaključiti da je Đorđe Đoković miljenik ljepšeg spola.

Tenis će u budućnosti produljiti sezonu

Turniri iz serije Futures igraju se u Bolu drugu godinu zaredom, od 1. svibnja do polovice lipnja te u rujnu. Nikola Pilić tvrdi da je bolski Futures jedan od najboljih u Europi. Futuresi se igraju u 52 zemlje na pet kontinenata i velika je premija što je Bol postao jedan od domaćina ove kategorije turnira. Direktor bolskog Futuresa Feliks Lukas, sportski menadžer koji je u Americi stjecao znanje o sportskom biznisu, kaže da je glavni cilj od Bola učiniti investicijsku platformu za tenis te omogućiti igračima da uz prihvatljive troškove mogu igrati i trenirati. Među ostalim, Futures koji počinje u svibnju produljio bi turističku sezonu. Svi današnji top-igrači prošli su kroz fazu Futuresa, kaže Lukas, a u Bolu su uvjeti idealni. Tu je 26 zemljanih teniskih terena sagrađenih u 80-ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:16