MEDIJSKA MANIPULACIJA

Big Brother ugovor: Pročitajte na što su sve morali pristati stanari kuće Velikog brata

Ugovor, kojim potpisnici tijekom boravka u showu, ali i pet godina kasnije pristaju da jedna TV kuća upravlja njihovim životima, na uvid je u javnost putem portala dnevno.hr stavio dr. Zlatko Miliša
 vb4.emotion.rs

ZAGREB - Jamčim da ja i članovi moje obitelji RTL nećemo smatrati odgovornim za eventualne psihičke i fizičke smetnje, bol, patnju i sve druge negativne efekte koji bi mogli nastati kao posljedica sudjelovanja u Big Brotheru.

Medijska manipulacija

Ovo je tek jedna od stavki koji su s RTL Televizijom pristali potpisati sudionici jednog od njezinih najgledanijih projekata, reality showa “Big Brother”, prije ulaska u kuću. Ugovor, kojim potpisnici tijekom boravka u showu, ali i pet godina kasnije pristaju da jedna TV kuća upravlja njihovim životima, na uvid je u javnost putem portala dnevno.hr stavio dr. Zlatko Miliša, pedagog i sociolog koji istražuje medijske manipulacije mladima.

- O vrlo strogim pravilima za sudionike emisije i teškim psihološkim posljedicama s kojima se oni nakon završetka tog showa sami nose govorio sam u mnogim emisijama - istaknuo je dr. Miliša. Kaže da su ga zbog toga kontaktirali bivši sudionik hrvatskog “Big Brothera” te član obitelji jednog njegova kolege te mu dostavili ugovore.

Vrhunac izopačenosti

- Smatram da je ova sezona ‘Big Brothera’ u svom prostituiranju ideje multikulturalnosti i multinacionalnosti otišla još korak dalje u ponor moralne izopačenosti i poigravanja tuđim životima - objašnjava Miliša.

Za antropologa Sandija Blagonića riječ je, pojednostavljeno, o duhu vremena u koje bi trebalo intervenirati puno više nego u sadržaj “Big Brothera”. BB, ističe, ima sve odlike totalne ustanove kakve imaju zatvori, umobolnice, samostani karmelićanki ili koncentracijski logori. El Pais taj show nazvao audiovizualnim Auschwitzom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40