SKANDAL TRESE FORMULU 1

Bankar tvrdi: Bernie me je podmitio sa 50 mil. dolara

Rok za podizanje optužnice protiv Bernieja je kraj ljeta, a pred prvim čovjekom Formule 1 je neizvjesna budućnost

ZAGREB - Osamdesetogodišnjem Bernieju Ecclestoneu ovo bi moglo biti najvruće ljeto u životu. Iako je i prije isticao kako u poslu nije anđeo i da je često igrao izvan granica fair-playa, prvi put se našao pred ozbiljnom optužbama.

Sumnjiva transakcija

Naime, do kraja ljeta tužiteljstvo u Münchenu mora odlučiti hoće li protiv njega dići optužnicu zbog navodnog davanja mita od čak 50 milijuna dolara.

Kako ističu mediji, riječ je o jednom od najvećih korporativnih slučajeva korupcije u povijesti Njemačke. Ako njemačko tužiteljstvo pak uspije skupiti dokaze protiv britanskog milijardera, bit će to i veliki udarac za Formulu 1. Udarac koji bi Bernieja zauvijek mogao izbaciti iz sporta koji je u mnogočemu njegovo životno djelo.

Čovjek kojem je Bernie navodno dao mito već je u pritvoru. Riječ je o 53-godišnjem Gerhardu Gribkowswkom, bivšem direktoru BayernLB banke. On i Bernie u zajedničkom su se poslu našli 2006. godine. Te je godine većinski udio u kompaniji koja kontrolira Formulu 1 prodan velikom privatnom fondu CVC Capital Partners. Taj je fond ukupno uložio 1,7 milijardi u tu transakciju, a među otkupljenim dionicama dio je i paket koji je držala bavarska banka.

Po logici stvari, zadatak direktora te banke bio je da te dionice proda po što višoj cijeni. No, njemačko tužiteljstvo sumnja da je Gribkowsky olako pristao na prodaju dionica, čak nije tražio ni procjenu njihove vrijednosti. Nakon toga je dobio i novi posao od F1 organizacije, a na kraju je, tvrde tužitelji, završio i s ekstra 50 milijuna dolara u vlastitom džepu. Preciznije, na dva privatna računa u austrijskim bankama. U siječnju ove godine Gribkowskog uhitili i strpali u zatvor. Optužen je za primanje mita, zloporabu položaja i utaju poreza.

- Novac sam dobio od Bernieja Ecclestonea - propjevao je bivši bankar u pritvoru. Ecclestone tvrdi da se to nije nikada dogodilo.

Surađivao s tužiteljima

- To je glupost. Nisam učinio ništa loše i ne znam o kakvoj bi se točno optužbi moglo raditi. Učinio sam što se od mene tražilo tijekom ove istrage i u potpunosti surađivao s njemačkim vlastima. Što se mene tiče, problema nema - izjavio je vlasnik komercijalnih prava Formule 1.

Ecclestone je ipak u travnju otputovao u München kako bi razgovarao s tužiteljima, ali sada mora čekati da bi se vidjelo što su oni, na čelu s tužiteljicom Hildegard Baumler-Hosl, otkrili i hoće li ljaga biti isprana s njegova imena.

Kompanija CVC koja zapošljava Ecclestonea kao šefa F1 navodno nije zabrinuta zbog tog slučaja. Jedan od partnera u kompaniji, Donald McKenzie, prošli je mjesec bezbrižno sjedio uz Bernieja na Grand Prix u u Monacu. McKenzie je zanijekao i bilo kakvu mogućnost da je Ecclestoneova budućnost u Formuli 1 upitna. No on sam izjavio je za Financial Times kako je moguće da on ode.

- Ako odem ili bolje kad odem, netko će već zauzeti moje mjesto. Imamo jako dobru ekipu koje će voditi stvari bez problema - rekao je on. U F1 timovi i svi koji sudjeluju u tom sportu bez daha čekaju ishod njemačke istrage jer će ona imati utjecaj na budućnost svih njih.

Britanski The Telegraph doznao je iz svojih izvora i prenio kako će Gribkowsky sigurno biti optužen za utaju poreza, ali da će se Ecclestoneu pružiti prilika da surađuje s tužiteljstvom dajući dokaze protiv bivšeg bankra. Zauzvrat bi trebao dobiti blažu kaznu i to vjerojatno u novčanom obliku. Ako Ecclestone ne bude surađivao, mogao bi također biti optužen i za njim izdat nalog za uhićenje ne bi li tako bio prisiljen da mu se sudi u Njemačkoj.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:06