ZVIJEZDA SHOWA

ANDREA ANDRASSY OTVORENO Što misli o muškarcima, Carrie Bradshow, transformacijama

Natjecateljica showa ‘Tvoje lice zvuči poznato’, radijska voditeljica i stand-up komičarka govori kako joj je najveće zadovoljstvo bilo transformirati se u kralja popa Michaela Jacksona te otkriva da preferira muškarce koji znaju što žele, koji se ne boje pozvati je u kino
 Biljana Gaurina/Cropix

Najvažnije je doći na pozornicu i odmah pridobiti publiku. To ponekad uspije, ponekad ne pa se moraš jače potruditi. Najvažnije je zapravo ne biti nervozan jer ako publika osjeti da ti je neugodno, i njima postane neugodno zbog tebe pa je svima neugodno. I naravno, ako ti fora ne prođe, moraš priznati da nije prošla jer tako daješ do znanja publici da si svjestan da nisi bio smiješan pa barem ispadneš simpatičan. Ako glumiš da je sve u redu, publika će ti to zamjeriti - kaže Andrea Andrassy.

Dvadeset i devetogodišnja stand up komičarka, radijska voditeljica i kolumnistica široj je javnosti postala poznata zahvaljujući spektaklu Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato”, u kojem se dosad transformirala u Shakiru, Giuliana Đanića, Lanu Del Ray, Gusttava Limu...

Transformacija u kelj

- Ni u jednoj ulozi se nisam osjećala loše jer u svakoj transformaciji pronađem nešto što me zabavlja. Najbolje sam se osjećala u ulozi Michaela Jacksona jer ga jako volim i bio mi je veliki užitak pokušati naučiti njegovu koreografiju. I jako sam zadovoljna svojom transformacijom u Sennu M, mislim da sam izgledala identično kao on - govori Andrea koja priznaje da nema velikih želja kad je riječ o daljnjim tranformacijama.

- Htjela sam Freddieja Mercuryja, ali Giuliano je odradio odličan posao i drago mi je da je pripao baš njemu, a time što sam dobila Michaela Jacksona toliko sam zadovoljna da jednostavno nemam što poželjeti. Zapravo ne, ima netko u koga bih se voljela transformirati. U Marija Petrekovića, jer taj čovjek može sve! Da mu daš da se transformira u kelj, on bi i to vrhunski odradio - smatra simpatična stand-up komičarka. Je li to zanimanje i dalje više muško nego žensko?

Paradajzi u glavu

- Više je muško zbog veće zastupljenosti muškaraca u tom poslu, ali sve je otvorenije i za žene. Iskreno, o tome ne razmišljam previše kad se penjem na pozornicu jer znam da humor nema veze sa spolom. Svi nekome možemo biti jednako smiješni ili ne, neovisno o tome jesmo li muškarac, žena ili muškarac koji se osjeća kao žena - kaže Andrassy koja se stand-upom bavi gotovo pet godina.

Sve je, prisjeća se, počelo nakon što je jednom pogledala nastup svog kolege Ivana Šarića i nakon toga odlučila da bi se i sama voljela okušati u tom poslu pa se prijavila na večer otvorenog mikrofona.

- Očekivala sam da ću se osramotiti i dobiti nekoliko paradajza u glavu, ali pobijedila sam i tako je sve krenulo - govori Andrea koja je imala prilike kao komičarka nastupati i u Londonu.

- Najveća razlika između nastupa pred hrvatskom i engleskom publikom je to što je londonskih nastupa puno više. Ondje prosječan komičar nastupa svaku večer u tjednu, ponekad čak i u nekoliko klubova istu večer, a naše je tržište takvo da si sretan i s jednim nastupom na tjedan. Osim toga, ondje su ipak malo otvoreniji prema ženama u komediji, tj. tretiraju vas kao što tretiraju i muškarce. Ili si smiješan ili nisi, ali nitko to neće povezati sa spolom - objašnjava djevojka koja je svojedobno planirala preseliti se u London.

Trenutačno je malo promijenila planove ali, kako sama kaže, nikad se ne zna...

Biljana Gaurina / CROPIX
Zagreb, 081214.Hotel Esplanade.Andrea Andrassy, voditeljica i stand up komicarka.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

O ministru Mornaru

- Vezano uz to, naravno da sam čula izjavu ministra Mornara koji smatra da bi mladi ljudi koji namjeravaju živjeti i raditi u inozemstvu trebali vratiti novac za školovanje u Hrvatskoj. Platila sam vlastito školovanje, imam uplatnice doma i ne sjećam se da je dotični gospodin ministar sudjelovao u trošku upisa i različitih potvrda koje sam plaćala na faksu. Ali, ako obeća da će spomenuti novac uložiti u PR stručnjaka koji će mu reći da ne daje ovakve izjave, rado ću mu izaći u susret. Dobro je rekao student Leon Kulier u otvorenom pismu: ‘Neka ministri koji nemaju rezultat na kraju mandata vrate novac’ - oštra je Andrea.

Zgodni muškarci

- Kažu da su komičari nerijetko sasvim različiti od onog što pokazuju na sceni. Kakva sam ja kad se ugase svjetla pozornice? Pa ne znam, kako kad. Mislim da smo svi zapravo onakvi kakvi smo i na pozornici, ali to je naš karakter na n-tu potenciju. U društvu nisam tiha, ali nisam baš ni previše glasna. Možemo reći da sam u zlatnoj sredini - ocjenjuje komičarka koja slobodno vrijeme najradije provodi u krevetu uz film ili knjigu i finu hranu.

- Volim ići u kino, volim se i prošetati gradom, ali ako me pitate za moj idealan dan, onda to izgleda ovako: krevet, dekica, vani pada snijeg, čitam, pa malo jedem, pa malo čitam, pa malo gledam film, pa opet jedem, i tako do večeri... Još ako mi se uz sve to pridruži netko poseban zbog koga ću prekinuti gledanje filma, to je savršen dan. Kad smo kod muškaraca, mogu me privući oni pametni, smiješni, samouvjereni... Uz sebe želim muškarca koji će moje uspjehe shvaćati i kao svoje uspjehe, a ne se osjećati ugroženo zbog njih. Ukratko, može me privući muškarac koji zna što želi i koji me se ne boji pozvati u kino. I neće mi smetati ako je uz to još i zgodan - smije se Andrea koja će sljedeće godine objaviti knjigu svojih kolumni “Dnevnik gradske cure”, zbog kojih je poneki uspoređuju s Carrie Bradshaw koju, međutim, nikako ne voli. Zašto?

Histerična Carrie

- Nije da je ne volim, samo se ne slažem s njom u većini stvari... Carrie troši bogatstvo na cipele, ja bih to potrošila na putovanja i/ili cheeseburgere. Carrie ljubavne probleme rješava vrištanjem i histeriziranjem, ja volim razumno i mirno. Mislim da je institucija Carrie Bradshaw naučila žene da plakanjem i kupovanjem cipela mogu riješiti većinu problema, što nije dobro jer znači da ćemo imati puno uplakanih žena s dobrim cipelama. Ali da bih joj ukrala sve te cipele, bih - priznaje Andrea.

Biljana Gaurina / CROPIX
Zagreb, 081214.Hotel Esplanade.Andrea Andrassy, voditeljica i stand up komicarka.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35