RAZGOVOR KAO OSNOVA

‘POPRILIČNO JE VAŽNO NE LIJEGATI U KREVET S PROBLEMOM’ Nikolina Ristović otkriva kako održati dobar ljubavni odnos

 Neja Markičević / EPH

Statistike govore u korist razvoda i prekida - parovi se sve češće razilaze nakon niza godina provedenih zajedno, s djecom ili bez djece, s potpisanim papirom ili bez njega. Naravno, takva sudbina ne zaobilazi ni poznate pa nas je primjerice prošli tjedan iznenadila vijest da su Tatjana Jurić i Mirjan Vlahović raskinuli zaruke nakon tri godine.

Često vam donosimo savjete stručnjaka o odnosima i vezama, no zanimala su nas i osobna iskustva onih koji su prekide ili razvode proživjeli, stvarne priče u kojima se svatko može prepoznati.

Nikolina Ristović, koja trenutno boravi u Zagrebu, našla je malo vremena i ispričala nam što je po njezinom mišljenju najvažnije za zdrav odnos i zbog čega se veze raspadaju.

‘Prvenstveno je važna kompatibilnost. Nitko od nas nije savršen ni idealan, ali mislim da je važno da se nadopunjavamo u nesavršenostima. Ideja je kad ja zaostajem, da me partner pogura i obrnuto. Mislim da je važno i da se karakterno slažemo. Iskreno, ja se ne slažem baš s tvrdnjom da se različitosti privlače, mislim da to nema neke perspektive’, kaže Nikolina i dodaje:

‘Važni su i zajednički interesi, zajednički ciljevi, važno je da partneri gledaju u istom smjeru da bi se mogli međusobno podržavati. Mislim da je poprilično bitno ne lijegati u krevet s problemom. Pritom mislim da se stvari ne smiju gurati pod tepih, treba razgovarati, ne čekati. Mislim da šutnjom štetimo sebi u nadi da će problem nestati.’

Koji bi po njezinom mišljenju bili najčešći razlozi zbog kojih veze i nakon puno godina pucaju, Nikolina nam je rekla: ‘Nedostatak komunikacije jedna je od važnijih stavki zbog kojih dolazi do otuđenja. Ljudi postaju cimeri na zajedničkoj adresi, a osim toga nažalost udaljiti ih zna i financijska ili emotivna kriza ili težak period koji prolaze, a nisu kapacitet da izguraju zajedno. To su najveća iskušenja za par jer najlakše je udaljiti se od nekoga i jednostavnije je pobjeći nego se suočiti s problemom.’

Lijepa voditeljica u braku je s povjesničarom umjetnosti Vidojem Ristovićem s kojim ima jednogodišnju kćer Unu Sofiju. Pitali smo je ima li planova za skorašnje Valentinovo na što je odgovorila:

‘Još nisam razmišljala o Valentinovu, ali svake godine negdje idemo, osim prošle kad nismo putovali jer je beba bila premala. Možda ove godine odemo u neku bližu europsku destinaciju, barem vikend. To je moja želja, ali vidjet ćemo hoće li se ostvariti.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:32