‘JA SAM MODERNI ROB‘

Urinira po Grammyjima, otkriva tajne ugovore i privatne kontakte: ‘Ovo je tužno, on treba pomoć‘

Kanye West na Twiitteru je pokrenuo rat protiv glazbene industrije i kaže, ne namjerava stati dok sve ne raskrinka
 Jean-baptiste Lacroix

"Trebam sve odvjetnike na svijetu da prouče ovo", zavapio je na svom Twitter profilu američki reper i producent Kanye West, objavivši stotine stranica ugovora sa Sonyjem i Universalom. Bio je to očito očajnički Westov pokušaj, prezentiran već standardno za njega, na predramatičan način, da razvrgne potpisane ugovore s tim medijskim kompanijama i tako se oslobodi "modernog ropstva", kako je opisao glazbenu industriju. Nije ni prvi niti zadnji glazbenik koji se upustio u tu bitku, no ovakvo javno otkrivanje tajnih ugovora potez je bez presedana.

No tijekom jučerašnjeg dana učinio je još jedan - objavio je video kako urinira po nagradi Grammy (ima ih inače 21), a kada je još objavio privatni broj mobitela urednika u Forbesu Randalla Lanea, Twitter mu je zamrznuo račun zbog povrede privatnosti.

Kako god bilo, West se zakleo da neće objaviti niti jednu novu pjesmu dok ga ne oslobode ugovornih obaveza.

image
Angela Weiss

I dok se većina medija bavi Westovim mokrenjem po Grammyju kao još jednim njegovim ekscesom u nizu, BBC je proučio te ugovore koji su vrlo rijetko dostupni javnosti do takvih detalja. U njima su, naime, i detalji poput primjerice predujma koje je dobivao za svoje albume, kao i koliko mu iznose naknade za prava.

ALL THE MUSICIANS WILL BE FREE

— ye (@kanyewest) September 16, 2020

Dijelovi ugovora samo su djelomično potpuni i kako naglašavaju na BBC-ju, njihova valjanost nije službeno potvrđena, ali prema obznanjenom West je primjerice dobio 12 milijuna američkih dolara avansa za svoj šest album "Yeezus" te udio od 14 do 25 posto na prodaju i streamove.

Kako navodi ugledna odvjetnica Aurelia Butler-Ball, ovakvi višemilijunski avansi za albume rijetki su u današnjoj glazbenoj industriji, jer novac tek treba zaraditi, no s druge strane postoci od prodaje koje West ima prilično su uobičajeni.

- Ako kompanija riskira i daje novac unaprijed, onda i žele većinu zarade od prodaje albuma s obzirom na to da su u njega tako investirali. Vrlo slavni i etablirani glazbenici ponekad pregovorima mogu isposlovati nešto veće, ali ne puno, postotke od prodaje, ali ovo je zapravo neki standard u glazbenoj industriji - objašnjava Butler-Ball. Ističe također kako je očito da je Westov odnos s njegovim izdavačima nepopravljivo narušen, a u tim okolnostima teško je nastaviti bilo kakvu suradnju, a kamoli onu uspješnu.

Ovo prepucavanje uslijedilo je inače godinu i pol dana nakon što je reper tužio EMI Publishing, kako bi razvrgnuo s njima ugovor koji mu je primjerice brani da se umirovi. Nagodili su se u rujnu prošle godine, kako nije poznato, ali za pretpostaviti je da je West uspio ispregovarati bolje uvjete.

S kampanjom protiv glazbene industrije krenuo je još u ponedjeljak (zanemarivši svoju utrku za predsjednika) i počeo pozivati svoje kolege poput Bona, Kendricka Lamara, pa čak i Taylor Swift da mu se pridruže u borbi za "slobodu glazbenika".
Glavni izvor nesuglasica, čini se, prava na mastere pjesama koje je htio nazad otkupiti od Universal Musica. Međutim, oni mu nisu željeli reći čak niti koliko oni koštaju.

- Kada potpišete ugovor, vi se odričete svojih prava. Bez mastera vi ne možete ništa više raditi sa svojom glazbom. Netko drugi tada kontrolira kada će i gdje svirati. Umjetnici nemaju ništa osim slave, turneja i poslova sa strane. U koronasituaciji glazbenici trebaju svoje mastere, to je sada potrebnije više nego ikada - izjavio je West.

image
Richard Ellis/Upi/Profimedia

U toj svojoj borbi protiv industrije koju je plasirao na Twitteru prozvao je imenom nekoliko visokopozicioniranih direktora u Universalu te istaknuo da ugovori često sadržavaju skrivene troškove. Odvjetnica Butler-Ball Westova nastojanja da se te klauzule maknu podržala je kao ispravnu ideju.

Na Twitteru su pak zatražili od Westa da obeća kako u budućnosti više neće prekršiti njihove odredbe o privatnosti, a video s "pomokrenim Grammyjem" nisu uklanjali. No zato se našao na meti nekih svojih kolega, koji su zaključili da je taj potez neumjesan i tuža

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:30