USKORO NASTUPA U ZAGREBU

TALIJAN KOJI JE PRODAO 80 MILIJUNA ALBUMA Andrea Bocelli za Jutarnji: 'Žene su me uvijek očaravale, a njihova mi naklonost laska i daje mi snagu'

Andrea Bocelli
 Carl Recine / REUTERS

Andrea Bocelli u Hrvatskoj ima široku publiku. Drag je ljubiteljima crossovera, ali i onima koji su više operni tipovi pa gdje god nastupao u našoj zemlji, napuni dvorane i izvede spektakl za sjećanje.

Tako će zasigurno biti i 10. ožujka kada Bocelli ima koncert u zagrebačkoj Areni. Talijanski tenor, koji je do sada prodao više od 80 milijuna nosača zvuka, nastupao na najuglednijim pozornicama diljem svijeta te osvojio sve važnije nagrade koje jedan glazbenik može osvojiti (pa i Zlatni globus za najbolju originalnu pjesmu), osim po sjajnom glasu, poznat je i kao veliki humanitarac, obiteljski čovjek, vinogradar i vinar, a o svim temama koje su mu važne progovorio je u razgovoru za Jutarnji list.

Kako ste otkrili da imate izniman glas i kako ste postali jednim od najglasovitijih pjevača na svijetu?

- Uvijek su mi govorili da sam obdaren posebnim glasom. Učiteljica u osnovnoj školi opominjala me: “Nikad ne zaboravi da ti je dragi Bog dao dar i da ti za to nemaš nikakve zasluge”. I uvjeren sam kako je u potpunosti imala pravo. S moje strane, ako se to može nazvati zaslugom, pokušavao sam uvažavati taj dar ulažući u njega mnogo truda i odricanja. Kad sam bio dječak, prijatelji i rodbina često bi me molili da im pjevam i upravo ta njihova ustrajnost nagnala me na pomisao da bi pjevanje jednoga dana moglo postati moj poziv. U tome su mi uvijek najveću podršku pružali roditelji koji ni trenutka nisu prestali vjerovati u mene i moje mogućnosti.

Kad je započela vaša ljubav prema operi?

- Prema onome što kaže moja majka, čini se još u kolijevci. Svaki put kad bih začuo klasičnu glazbu, osobito onu vokalnu, prestao bih plakati. Vrlo rano rodbina mi je počela poklanjati ploče s opernom glazbom. Sa šest ili sedam godina već sam slušao velike operne glasove tog vremena i znao napamet mnoge arije koje sam pjevao nadmećući se iz petnih žila s gramofonom u dnevnoj sobi...

Tko su vaši obožavatelji: poklonici pop glazbe koji su zavoljeli operu ili ljubitelji opere koji su zavoljeli pop glazbu?

- Nadam se i jedni i drugi. Kao i općenito svi oni koji vole lijepu glazbu (bila ona operna ili pop), a to je svaka glazba koja pruža utjehu, pomaže ti da se razviješ, čini te boljim, potiče optimizam i volju za životom.

Pjevate li “samo za svoje uši”, primjerice pod tušem, poput mnogih ljudi?

- Pjevam uvijek jer pjevati za mene predstavlja radost. Pa i pod tušem. Moja velika strast, hvala Bogu, pretvorila se u moj životni poziv i ostala netaknuta, čak i nakon četvrt stoljeća karijere.

Prije nekoliko godina prozvali su vas seks simbolom i usporedili s Georgeom Clooneyjem. Kako se osjećate kad čujete takve komplimente?

- Sklon sam vjerovati kako se netko zabunio ili se htio dobrohotno našaliti sa mnom! Mogu reći samo da su me žene oduvijek očaravale i da mi naklonost ženske publike laska i daje mi snagu, kako nekad tako i danas.

Unatoč slavi ostali ste skromni. Kako uspijevate ostati s obje noge na zemlji?

- Normalna sam osoba koja se bavi osobitim zanimanjem. To je sve. Kao što uvijek volim istaknuti, slava sama po sebi ne predstavlja nikakvu vrijednost. Štoviše, smatram kako u smislu stjecanja istinske općeljudske vrijednosti uspjeh samo predstavlja prepreku jer je u takvim okolnostima lakše izgubiti dodir sa stvarnošću. A ako čovjek ne stoji čvrsto na zemlji, može se izgubiti. Onome tko se umisli lako se može dogoditi da ostane sam i stoga mi je drago da sve ovo vrijeme nikad nisam podlegao umišljenosti.

Poznati ste po svojem humanitarnom radu. Prije nekoliko godina vaša zaklada uspostavila je suradnju s američkim sveučilištem MIT na projektu osmišljavanja novih autonomnih mobilnih robota koji bi mogli promijeniti život slijepim osobama. U kojoj se fazi nalazi to istraživanje? Na kojim još važnim projektima radi vaša zaklada?

- Istraživanje je još u tijeku, ali neki njegovi nepotpuni rezultati predstavljaju razlog za optimizam. Što se ostalog tiče, zaklada koja nosi moje ime aktivna je u zemljama u razvoju, osobito na Haitiju. Do danas smo izgradili pet škola u najsiromašnijim i najudaljenijim područjima te zemlje i osigurali pristup obrazovanju i zdravstvenu skrb za više od 2550 učenika i njihovih obitelji.

Također smo osigurali pitku vodu za više od 400.000 osoba koje žive u sirotinjskim četvrtima te provodimo besplatni program prevencije HIV-a koji obuhvaća 800 obitelji. Međutim, prisutni smo i u Italiji, gdje zajedno sa zakladom prijatelja Franca Rossa upravo dovršavamo obnovu škole u Sarnanu, mjestu pogođenom potresom 2016. godine.

U jednom intervjuu izjavili ste kako su koncerti za vas prava muka. Rekli ste kako je za mikrofonom u studiju sve u redu, baš kao i kod kuće s prijateljima. Ali kao da se sledite pred publikom...

- Nije baš tako. Budući da sam emotivna osoba, istina je da prije izlaska na pozornicu uvijek osjećam određenu napetost. Ona se, međutim, u doticaju s publikom i glazbom brzo pretvori u pozitivnu energiju.

Koncert u Zagrebu 10. ožujka neće biti vaš prvi nastup u Hrvatskoj. Kako se osjećate u našoj zemlji?

- Nastupati u Hrvatskoj uvijek predstavlja zadovoljstvo nalik onome kad pjevate kod prvog susjeda.

To je prijateljska zemlja koja ima mnogo toga zajedničkog s Italijom, osobito u pogledu mentaliteta i senzibiliteta. Raduje me što ponovno ondje nastupam i što ću moći i osobno zahvaliti svima onima koji i dalje cijene moj glas i moj umjetnički rad.

Vaša obitelj posjeduje vinograd, a vaša marka vina Bocelli nadaleko je poznata. I u Hrvatskoj imamo mnoga dobra vina... Jeste li kušali koje?

- Dobro mi je poznato - kao i svima onima koji vole dobro vino - da je Hrvatska vinorodna zemlja zahvaljujući tlu iznimno pogodnom za vinogradarstvo. Poznajem vaša bogata crna vina, vaš izvrsni crni pinot, kao i mnoga bijela vina vrhunske kvalitete.

Što pripremate svojim obožavateljima u Zagrebu?

- Prvi dio koncerta bit će uglavnom posvećen opernom repertoaru, a drugi glasovitim talijanskim romancama i pop glazbi. Najprije, dakle, neka od remek-djela Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija, Ruggera Leoncavalla i mnogih drugih... A potom romance i kancone kao što su “Mamma”, “’O sole mio”, “Maria”, “Voglio vivere così”, “Canto della terra”... Uz mene na pozornici bit će dvije sjajne pjevačice, Maria Aleida i Ilaria della Bidia. Želja nam je u vašem lijepom glavnom gradu upriličiti glazbeni susret koji će ostati u srcima svih onih koji mu budu nazočni te podijeliti s njima trenutke radosti, optimizma i veselja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:31