DVOSTRUKI STANDARDI

Nazivali su ga ‘eko-licemjerom‘, ali Leonardo DiCaprio sada uručuje nagrade i posebno hvali svoju mamu

Glumac je u dobi od 24 godine osnovao zakladu s misijom privlačenja pozornosti i financiranja zaštite biološke raznolikosti...

Leonardo DiCaprio

 Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia/Patricia De Melo Moreira/afp/profimedia

Glumac Leonardo DiCaprio uručio je Amazon Frontlines, glavnu humanitarnu nagradu na "Hilton Humanitarian award showu", domorodačkoj aktivistici Nemote Nenquimo pa održao emotivan govor, prenosi Daily Mail. Osim što je pohvalio Nenquimo jer je zagovornica ljudskih prava, istaknuo je i da mu je velika čast sudjelovanje na događaju koji je skrenuo pozornost na važnost zaštite amazonske prašume.

Kao što znamo, glumac je posljednjih godina bio na udaru kritika koje su ga opisivale kao "eko-licemjera" zbog njegova raskošna načina života. DiCaprio je poznat po svom humanitarnom i ekološkom radu te je u dobi od 24 godine osnovao "The Leonardo DiCaprio Foundation" s misijom privlačenja pozornosti i financiranja zaštite biološke raznolikosti, očuvanja oceana i šuma te klimatskih promjena.

Ranije je nagrađen "Clinton Global Citizen" nagradom za svoj filantropski rad, a također je i glasnik mira Ujedinjenih naroda za klimatske promjene. Ipak, nagradom nije uspio pridobiti sve simpatije pa se tako mnogima ne sviđa njegovo korištenje privatnih zrakoplova, zbog čega je optužen da ima dvostruke standarde.

image

Leonardo DiCaprio

Emma Mcintyre/Getty Images/Profimedia/Emma Mcintyre/getty Images/profimedia

Zakladu je glumac osnovao sa svojom majkom pa je i nju, u svom govoru na humanitarnom događaju, posebno pohvalio. Ona je sjedeći u publici dobila velike ovacije te se cijelo vrijeme smiješila. Još prošloga mjeseca DiCaprio je podržao najnoviji projekt Nenquimo, stoga ne čudi da je bio ponosan kada je glavna nagrada otišla u njezine ruke.

"Moji prijatelji Nemonte Nenquimo i Mitch Anderson stvorili su nešto izvanredno: pisanu priču o domorodačkom životu i borbi koja obuhvaća duboku tradiciju usmenog pripovijedanja iz koje izvire. We Will Be Jaguars prekrasni su memoari o amazonskoj prašumi, otporu i ljubavi. Pratio sam i podržavao njihov rad od prvih dana izgradnje sustava pitke vode u domorodačkim zajednicama pogođenim kontaminacijom nafte, do osnivanja Amazon Frontlinesa i Alianza Ceibo Amazonia, do njihovih monumentalnih pravnih pobjeda koje sada štite milijune domorodačkog teritorija od razaranja. Njihova nova knjiga je i dar i poziv na akciju", napisao je na svom Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 10:49