LICEMJERJE

Majice s natpisom 'Želim biti spajsica' kojima Spice Girls podržavaju prava žena proizvode žene u Bangladešu za 3 kn/sat

Spice Girls su “šokirane”  i najavile su istragu jer tvrde da nisu znale kako im se majice proizvode
 Getty images

Bijele pamučne majice proslavljenog britanskog pop sastava Spice Girls na kojima s prednje strane stoji natpis “#IWannaBeASpiceGirl”, a na leđima natpis “rodna ravnopravnost” pravi su hit na društvenim mrežama.

Osim spajsica, promovira ih niz poznatih osoba među kojima su glazbenici Sam Smith i Jessie J., olimpijka Jessica Ennis-Hill, voditeljica Holly Willoughby i drugi. Uvijek je pohvalno kada se poznati humanitarno aktiviraju, kao što je ovdje riječ s obzirom na to da su majice osmišljene kao dio akcije za poticanje ravnopravnosti spolova. Prodaju se po 19,40 funti, odnosno 163,84 kn, a od toga se 11,60 funti (97,96 kn) donira se zakladi Comic Relief za promicanje jednakosti žena.

I ništa ne bi bilo sporno da novinari britanskog Guardiana nisu odlučili slijediti proizvodni put popularnih majica. Otkrili su da ih proizvode žene u Bangladešu koje zarađuju tek bijednih 35 penija po satu odnosno dvije kune i 95 lipa.

Najavljujući projekt, spajsice su navele da im je tema ravnopravnosti spolova vrlo važna jer su “jednakost i ravnopravna distribucija moći oduvijek u srcima članica benda”.

Nemoguće kvote

Da se iza majica zapravo, ironično, krije izrazita nejednakost, iskorištavanje moći i izrabljivanje otkriveno je kada je jedna zaposlenica tvrtke koja proizvodi majice ispričala u kakvim nehumanim uvjetima rade.

Primorane su raditi prekovremeno kako bi ispunile nemoguće visoke kvote, što znači da ponekad rade i po 16 sati te ostaju na poslu i do ponoći. One radnice koje ne uspiju ispuniti zadatak, izložene su verbalnom maltretiranju, a često moraju raditi čak i ako su bolesne.

Jedna krojačica koja je također željela stati anonimna kaže kako je više od pet godina radila u tvornici za tek nešto više od 9000 taka mjesečno (700 kn).

- Jedva da smo išta dobivale. Plaće su zaista minimalne. To nije dovoljno za život - rekla je zaposlenica koja od silnog posla ima problema s leđima te kaže da ona i njezin sedmogodišnji sin jedna preživljavaju.

- Šefovi nam se obraćaju jako grubim načinom i vrijeđaju nas. Govore nam da to nije tvornica našeg tate i ako nam se ne sviđa te ako ne možemo ispuniti kvote, da slobodno možemo otići. Neke žene to ne mogu podnijeti pa daju otkaz. Prošli mjesec otkaz je dalo nekoliko mojih kolegica - rekla je, dodavši da u tvornici u Interstoffu u Gazipuru, udaljenom oko tri sata vožnje od glavnoga grada Dhake, radi oko 4000 ljudi.

Nitko ne zna

Kompanija kojoj je povjeren zadatak izrade majica je belgijski brend Stanley/Stella, koji tvrde da su strogo nadzirali čitav proces.

- Imamo dokaze da nadzor nije izvršen kako treba te da tvornice u Bangladešu krše zakon o radu kao i ljudska prava - rekla je za Guardian voditeljica organizacije Rad iza etikete Dominique Muller.

Da skandal s majicama Spice Girlsa doista daleko seže, svjedoči i činjenica da je jedan od vlasnika tvornice Interstoff i Shahriar Alam, ministar vanjskih poslova u autoritarnoj vladi Bangladeša, izjavio je da je “novinarima u cilju njegovo ime povezati s nedopuštenim radnjama”.

Glasnogovornik Spice Girlsa izjavio je kako su “duboko šokirani” te da će osobno financirati istragu o radnim uvjetima tvornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:12