NEPOZNATI MATTHEW

Eksplozivni memoari: ‘Otac mi je umro tijekom seksa, a filmove u kojima sam glumio sam - mrzio!‘

‘Oslobađajuće je otkriti intimu‘, kaže glumac koji otkriva i da prezire romantične komedije, a piše i o svom odrastanju i obitelji
 Nbc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Matthewa McConaugheya, 50-godišnjeg glumca koji je dobio i Oscara za ulogu u filmu 'Dobri dileri iz Dallasa' (2013.) pamtim, među ostalim i po filmovima nešto lakšeg žanra kao što su 'Vjenčanje iz vedra neba' (2001.) i 'Kako se riješiti frajera u 10 dana' (2003.).

No u svojim memoarima, jučer objavljenoj knjizi 'Greenlights' objasnio je kako zapravo nevjerojatno prezire romantične komedije.

- Romantične komedije su ostale moji jedini hitovi što ih je učinilo mojim jedinim stalnim izvorom ponuda. Osobno sam uživao u tome da ljudima priuštim 90 minuta romantičnog bijega od stresa u njihovim života, da ne misle na ništa nego uživaju u tome da dečko pokušava osvojiti curu, promaši i onda opet pokuša i osvoji ju. Preuzeo sam štafetu od Hugha Granta i trčao s njome – piše Matthew McConaughey.

Dodao je i da je jedno vrijeme doista uživao u romantičnim komedijama koje su otplaćivale njegovu iznajmljenu kuću na plaži gdje je mogao trčati bez majice. No, stiglo je vrijeme da krene dalje, piše.

Otkrio je da je odbio nevjerojatnu ponudu od 14.5 milijuna dolara, a ulogu u jednoj romantičnoj komediji.

- Odbio sam ponudu. Ako nisam mogao raditi što želim, nisam htio raditi niti ono što ne želim, neovisno o cijeni – napisao je.

U međuvremenu, Matthew, koji sa suprugom Camilom Alves s kojom je u braku već osam godina ima troje djece, sinove Levija (12) i Livingstona (7) te kćer Vidu (10), otkrio je da je njegov "glavni san" oduvijek bio postati otac.

image
Maggie Boyd/Ddp Usa/Profimedia

- Jedino što sam oduvijek znao da želim biti jest otac. To mi je bio glavni san. I, pa, uspio sam.

Njegovi memoari 'Greenlights' od jučer su u prodaji, no kako je otkrio za USA Today nije mu uopće bio cilj napisati memoare, iako knjiga ima mnogo biografskih elemenata i ispričana je kronološki, s narativom koji prati 50 godina njegovog života.

McConaughey je planirao upotrijebiti 'ghost writera', novinara s kojim je surađivao u prošlosti i koji je trebao napisati knjigu umjesto njega temeljenu na njegovim riječima, ali dogovor je propao.

- Kad je on izašao iz projekta, rekao sam: 'Oh, onda to moram sam učiniti' – rekao je McConaughey napominjući da je morao napustiti sve unaprijed stvorene predodžbe o tome kakva će knjiga biti dok je iščitavao svoje dnevnike. Prvobitno je mislio da će knjiga biti mudrost koju možete izvući iz džepa, ali ispala je, kaže, mnogo više.

McConaugheyjeva priča vjerojatno je zanimljivija od bilo kojeg lika kojeg je dosad utjelovio. Ali, objašnjava, nije odlučio napisati knjigu zato što je slavna osoba.

- Sjećam se da sam ovo zapisao: 'Riječi na ovoj stranici trebaju biti dostojne da ih se anonimno potpiše, ali ujedno i riječi koje sam samo ja mogao napisati'. I to je bila neka moja zvijezda vodilja u pisanju – objašnjava.

View this post on Instagram

In stereo @prhaudio greenlights.com

A post shared by Matthew McConaughey (@officiallymcconaughey) on

McConaugheyjeva knjiga gleda unatrag, ali i prema naprijed, ističući filozofiju "zelenih svjetala" koja nam kazuju "idi - napreduj, kreni, nastavi", slično zelenom svjetlu na raskrižju. Isto tako, žuto znači stanka, a crveno zaustavljanje. McConaughey objašnjava u knjizi kako je prepoznao te signale u svom životu i kako ih koristi za kretanje naprijed - zelena svjetla, zajedno s crvenim i žutim, što može ukazivati na lekciju ili vrijeme za promjenu ili rast.

- Prijetio sam sam sebi, izazivajući se da otvorim svoje dnevnike s blagom koje sam bilježio posljednjih 15 godina, ali nikada nisam imao hrabrosti to učiniti - kaže. Hrabrost je dobio kada je navršio 50 godina. To je označilo prekretnicu.

Vrijeme je, odlučio je, da razmisli o naučenim lekcijama, da se nekih prisjeti i ponovno ih nauči.

Kopajući po svojoj prošlosti, naučio je nešto o sebi: evoluirao je, ali i dalje ga zanimaju iste stvari koje su ga zanimale i u 14. godini.

- Uvijek me intrigiralo to što sam glavni istražitelj i glavni ispitivač toga tko sam ja i što je život? I što ja radim u njemu? I onda je to dovelo do toga što radimo u njemu? O čemu se radi? Što su naše vrijednost? Što nam je važno i kada? - pita se.

Tijekom godina pronašao je neke odgovore i njegova su se pitanja razvila, ali predmet - njegovo zanimanje za zagonetku života - nije se promijenilo. Otkrio je da je "život glagol". Ta mu spoznaja pomaže da još više uživa u životu.

Iako je McConaughey u procesu pisanja otkrio svoju vlastitu bit, čitatelji će o samom glumcu saznati još više. Glumac u knjizi daje prisan pogled na svoj odgoj, obrazovanje - u školi i izvan nje - te glumački život.

Nije mu bilo problem dijeliti intimne detalje.

- Sasvim je oslobađajuće – dodaje.

- Puno sam se smijao sam sa sobom dok sam pisao knjigu, ali puno sam i plakalo. Većina suza mi je potekla zato što sam se mogao vratiti u prošlost i osjetiti ljubav koju je moja obitelj dijelila, koju su moji mama i tata imali jedni za druge, koju su imali za nas – priznaje glumac.

image

Chelsea Lauren/rex/shutterstock

U knjizi dijeli zapanjujuće trenutke između svojih roditelja: dvaput razvedeni, tri puta vjenčani par potukao se do krvi, a svađa je završila vođenjem ljubavi, kasnije njegova je mama otišla na produženi godišnji odmor koji se završio razvodom, a otac mu je, pak, umro tijekom spolnog odnosa s majkom.

McConaughey otkriva i kako je na njega utjecala očeva smrt u ranim 20-ima, bio je to događaj "crvenog svjetla". Ispostavilo se da je crveno svjetlo, ono koje vas može zaustaviti i preispitati, imalo i elemente zelenog svjetla: očevo ga je odlazak prisililo da odraste, jer oca koji se činio iznad zakona više nije bio tu da pazi na njega.

Imao je i prisan odnos s majkom i braćom, to su priče o odrastanju i tučnjavama koje su vodili s ocem.

U knjizi je glumac otkrio i detalje o svojoj vezi sa suprugom Camilom Alves s kojom ima troje djece, od kojih ga je jedno potaknulo da se i oženi Camilom postavljajući mu niz intenzivno iskrenih pitanja po kojima su djeca toliko poznata.

Sve je započelo jednim pitanjem njegovog sina Levija: "Zašto mama nije McConaughey?", citira glumac svog sina u knjizi. Njegovi su odgovori naišli na dodatna pitanja o tome zašto se nisu vjenčali i na kraju jedno zbog kojeg je McConaughey pomislio: "Bojim li se?"

image
Instagram

McConaugheyev glas, mnogima poznat iz njegovih brojnih filmova, gotovo se čuje dok netko čita tekst. Ali ako čitatelj želi napraviti korak dalje, McConaughey je napravio i pripadajuću audioknjigu.

U svojoj osnovi, 'Greenlights' je njegova priprema za vlastitu eulogiju.

- Kako ide priča kojom želimo da nas predstavljaju nakon što odemo? - pita se.

- Pa, odlučio sam raditi na toj priči koju želim, znajući da će se naslov promijeniti.

Ali ako bi o njemu netko sada napisao eulogiju, posmrtno slovo, ona bi išla otprilike ovako:

- Dom mu je bio svijet. Volio je biti otac. Imao je najviše pijeteta prema očinstvu, nevjerojatno poštovanje očinstva jer vjeruje da je to najveći posao za čovjeka na svijetu. I ako Bog voli uporne, onda voli i tebe McConaughey, jer si pokušao – rekao je glumac sam za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:39